Opinió: Les europees a la Llosa de Ranes

Valoracions de les eleccions europees a La Llosa de Ranes

Raúl Terol – Director Llosa FM

La Llosa de Ranes no es queda al marge del càstig que l’electorat a realitzat al bipartidisme en Espanya en les passades eleccions europees i li mostra el seu descontent en les urnes. Les dos formacions amb representació a l’Ajuntament de la localitat han baixat de manera notable el número de vots en relació a les passades eleccions al Parlament Europeu de 2009. Però una xifra ens crida l’atenció, si a Espanya el percentatge de participació pujava del 44,9% al 45,84%, segons el diari El País, a la localitat de la Costera hi ha hagut una disminució del número de votants, passant del 61% al 52%, una davallada notable en un poble que sempre ha demostrat ser molt participatiu amb la seua cita per a escollir als representants polítics.

PP i PSOE s’emporten el càstig més abrumador.

No sols en Espanya, sinò també a la localitat de La Llosa de Ranes, el càstig al bipartidisme s’ha fet palès en els resultats de les passades eleccions del 25 de Maig, on es tractava d’escollir els nostres representants polítics al Parlament Europeu. Així, La Llosa ha mostrat que segueix la tendència de la societat espanyola i els resultats han reflexat una important davallada dels vots aconseguits a les darreres eleccions de 2009 per les formacions polítiques amb representació al Ple de l’Ajuntament. D’esta manera, el Partit Popular, ha passat d’obtindre 1.183 vots a quasi la meitat, aconseguint tan sols 618. Sort pareguda és la que ha tingut el PSOE que en 2009 va obtindre la confiança de 606 votants, mentre que el 25 de Maig es quedava amb solament 310, quasi tres cents vots menys. Al seu favor tenen que són les dos forces polítiques més votades pels llosers i lloseres, però hem d’insistir que també són les dos úniques formacions que concurriren a les passades eleccions municipals i entre les que es dividiren l’electorat. En el 2011, moment en que es decidia la composició de l’Ajuntament, la participació va ser del 82% i els vots aconseguits per Evarist Aznar (PP) van ser 1522, mentre que Rosana Guitart (PSOE) es quedava amb 907.

Un ball de xifres que ha beneficiat en major mesura als partits minoritaris, tal i com es preveia. Esquerra Unida (EUPV-EV) ha deixat de ser la tercera força més votada per a passar a la quarta posició, però la lectura podria ser ben diferent donat que ha augmentat els seus vots en estes eleccions passant de 24 vots en 2009 a 132 aconseguits el passat diumenge. El tercer lloc ha hagut de cedir-lo a Primavera Europea, que s’ha plantat amb 160 vots entre l’electorat lloser. Al 2009, el Bloc sols va poder traure onze paperetes amb les seues sigles. Un altre cas amb creixement exponencial no sols a la resta d’Espanya sinó també a la Llosa de Ranes és la formació que lidera Rosa Díez, UPYD, que en 2009 va obtindre 12 vots i ara ha obtingut 91.

La gran sorpresa espanyola ha sigut el partit de nova creació Podemos, amb el seu representant Pablo Iglesias, profesor de la Universitat Complutense de Madrid, qui també ha entrat en força als resultats de les eleccions a la localitat de La Llosa de Ranes. Podemos irromp amb 74 vots, quasi el 5% del total dels vots.

Un total de 109 vots recauen en partits minoritaris, entre els que caldria destacar els 20 aconseguits per la formació d’Albert Rivera Ciutadans. 47 vots considerats nuls, una xifra exagerada si considerem que en 2009 sols es van declarar nuls 8, mentre que, per altra banda, 31 van ser els vots en blanc, que també es va veure augmentada esta xifra respecte dels 13 de les anteriors votacions europees.

Els portaveus del PP i PSOE de La Llosa de Ranes han realitzat les seues valoracions dels resultats electorals mitjançant els seus respectius twitters, d’esta manera, el portaveu del Grup Municipal Popular i Alcalde de La Llosa de Ranes, Evarist Aznar, expresava el seu agraïment pel recolzament mostrat envers el seu partit en moments difícils, el 40% dels vots, destacava l’alcalde. Per altra banda, Rosana Guitart, portaveu del Grup Municipal Socialista, manifestava a través de diversos twitts que “La Llosa gira a l’esquerra”, reconeixia la 300 vots respecte dels anteriors comicis però assenyalava que la suma del vot útil de l’esquerra superava en número el resultat obtingut pel PP. Guitart donava les gràcies a totes aquelles persones que havien exercit el seu dret a votar i expresava que “la democracia és participació ciutadana”. “Pense que ha aplegat l’hora que La Llosa de Ranes comence a despertar i els resultats d’ahir ho deixen clar: el poble no està content”, escrivia la líder del PSOE. Ambdós polítics tancaven els seus missatges amb la premisa de seguir treballant pel seu poble, en un any seran ells qui s’enfronten a les urnes en unes noves eleccions municipals.