Paco Moreno, alcalde de Torrella: “Ser alcalde m’ha canviat per a ser una persona millor”

Seguint amb les converses amb els diferents alcaldes de la zona, aquesta setmana hem volgut visitar el municipi de Torrella per xerrar amb Paco Moreno. El dirigent socialista compleix ja 10 anys al capdavant d’aquesta localitat i afronta aquests dos anys restants amb l’esperança de que millore el context econòmic i amb la confiança que fins ara li han demostrat els seus veïns.

Per als lectors que no coneixen Torrella, quants anys porta com alcalde?

Amb aquesta sume ja tres legislatures. Aquest any he fet 10 anys com a màxim representant del municipi.

I com està sent aquesta experiència a nivell personal?

A nivell personal per a mi ha sigut un canvi molt gran. És una responsabilitat enorme ser el representant del teu poble, ser el alcalde, i ha canviat la meua vida. Tinc la sort de tenir un molt bon equip i sempre he tractat de governar per a tot el poble sense mirar les tendències de cadascú. Aquesta és una de les coses que he millorat, ja que ara sóc una persona més comprensiva, que atén més a tot el món, que no posa els seus interessos per dalt dels demés… Ser alcalde m’ha canviat per a ser una persona millor.

I com ha canviat el poble en aquestes tres legislatures?

És un poble que segueix amb les seues tradicions i les seues arrels, cosa que jo fomente molt, així com la seua dinàmica de sempre i la seua il·lusió que és compartida amb el meu equip de govern. Hem sigut molt innovadors, hem fet una setmana cultural plena d’activitats de tot tipus com espectacles i conferències, dedicats a tots els veïns. Vam realitzar també, per primera volta en Espanya, el Dia de l’orgull gai rural… Anem a seguir treballant en aquesta línia de mantenir les tradicions i modernitzar al poble.

En què ha millorat el municipi quan a infraestructures?

El nostre principal objectiu sempre ha sigut mantenir el que teníem i seguir amb la llavor de renovació, ja que som un poble que ja estava molt ben dotat quan jo vaig entrar. Volem mantenir tot açò que tenim, i estem fent xicotetes obres com l’ampliació del cementiri, hem canviat tota la instal·lació de la xarxa principal d’aigua potable, hem mantingut les escoles, el poliesportiu… Hi ha que tenir en compte que les subvencions que ens arriben no ens permeten fer grans obres ja que després no les podrem mantenir.

Ens trobem en aquests moments en la meitat de la legislatura, uns dos anys molt marcats per la situació econòmica.

Torrella és un dels pobles amb menys pressió fiscal de la comarca, però a la premsa hem pogut veure aquests dies que som un dels més endeutats per habitant. Aquesta última dada no és certa i pense que es deurien de contrastar més, ja que tenim un deute molt gran per culpa de l’impagament de la Generalitat. Així i tot estem portant aquesta situació molt be, ja que al 2009 férem un pla de xoc i hem pogut anar superant la crisi, això sí, amb moltes dificultats.

Com ens ha comentat, fa uns mesos vam tenir una de les iniciatives més innovadores no sols de la zona sinó a tot l’Estat, amb el Dia de l’orgull gai.

El meu poble m’ha demostrat que les coses ben fetes ixen molt bé. Jo tenia por, ja que en època de crisis les actituds xenòfobes i homòfobes augmenten i ho paguen les minories. Vam fer una reunió tot el poble i vam decidir tirar endavant aquesta jornada de convivència entre totes les tendències sexuals i pense que va ser un gran èxit. Va ser un dia on vam gaudir de cine, de conferències, de conta contes per als xiquets, i de la festa final que va ser una explosió d’alegria i de molt bon rotllo.

És una iniciativa que arriba a Torrella per quedar-se?

No, és una idea que anirà girant pels diferents pobles d’interior de la zona on aquest tema encara és un tabú. Al ser el secretari comarcal del PSPV, vull anar proposant als diferents municipis diferents activitats de les que vam realitzar al nostre poble.

Com es presenta aquesta segon part de legislatura?

Si les notícies que ens arriben són certes i comencem el proper més amb el pagament de la Generalitat, serà molt positiu i ens augurarà una reducció de deute i la possibilitat de fer més coses per Torrella. Com a projecte m’agradaria acabar de rehabilitar les voreres, arreglar el camí al cementiri i reconvertir la placeta en jardí, així com remodelar la llar del jubilat.

Per últim, veurem a Paco Moreno encapçalar la llista del PSPV per Torrella al 2015?

La meua disposició és positiva però quan estàs en un partit com el PSPV, amb 130 anys d’història, hem de tenir un consens. Si consideren que el poble de Torrella necessita un recanvi, ho acceptaré, però en principi la meua il·lusió és tornar a presentar-me.