Parlem amb Nerea Roses, presidenta del CAX

“La impossibilitat d’organitzar competicions junt amb la crisi econòmica que poden patir les empreses de la ciutat, ens afectarà molt la propera temporada”

La propera setmana Xàtiva haguera acollit una nova edició de la Milla Urbana, prova que quedava suspesa fa dos mesos amb l’arribada de la crisi sanitària. Els i les atletes de la zona comencem, poc a poc, a poblar els carrers i les instal·lacions dels nostres municipis, però es tardarà a reprendre la normalitat. Totes les proves esportives han quedat suspeses i en l’aire queden esdeveniments tan destacats com la Pujada al Castell. La presidenta del Club Atletisme Xàtiva (CAX), Nerea Roses, ens conta com estan vivint aquesta situació.

Com han viscut els integrants del CAX aquest període de dos mesos de confinament? Com s’ha substituït eixa impossibilitat d’entrenar al carrer?

Crec que han estat setmanes difícils per a tots en general, però és de veres que els esportistes ho han notat molt més perquè s’han vist desproveïts de l’activitat que els ompli i la suspensió de totes les competicions per a les quals es preparaven. Els nostres entrenadors, que són grans professionals, han sabut adaptar-los plans d’entrenament per a que, almenys, a casa, els atletes federats pogueren mantindre la seua musculatura i estigueren actius.

Els vostres atletes estan començant a entrenar ara, i també molta gent ha aprofitat aquest inici de desescalada per iniciar-se a l’esport.

Els nostres atletes poc a poc van reprenent la seua activitat, encara que, de moment, ho fan de manera individual i intentant seguir les normes implantades que afecten a la pràctica esportiva; l’apertura recent, així com les mesures d’higiene, desinfecció i control que es duen a terme a la instal·lació de Les Pereres són d’agrair i ens estan facilitant la tasca d’acostumar-nos a viure aquesta “nova normalitat”.

Què recomanaria a aquests corredors principiants o que tornen a eixir després d’unes setmanes d’inactivitat?

Tant la tornada per a esportistes habituals com per aquells que s’estan iniciant ha de ser amb cautela, s’han de seguir les recomanacions dels especialistes en esport i salut per evitar lesions i problemes cardiovasculars. Ningú es juga la classificació a un mundial el pròxim cap de setmana, voler posar-se en forma amb preses és innecessari i poc intel·ligent.

Vos a sigut impossible organitzar la tercera edició de la Milla Urbana, prevista per la pròxima setmana. També s’ha suspès el Circuit de Carreres Populars de la Diputació, al qual la prova més significativa del CAX, la Pujada al Castell, posava la guinda al pastís a l’octubre 2020. Es preveu una nova data per aquestes proves o s’aplacen per al 2021?

És arriscat aventurar-se.  No sabem com evolucionarà la situació amb el virus, com va a ser el nostre dia a dia ni les llibertats que tindrem per organitzar esdeveniments massius, a qualsevol àmbit. Per tant, tal vegada per la seua idiosincràsia, fent carreres d’un nombre no massa alt de corredors, la Milla es veu més viable; però planejar l’organització i tot allò necessari per a realitzar una cursa de la dimensió de la Pujada al Castell ens resulta prou complicat i encara no hem pres cap decisió. El que sí és una bona notícia per a nosaltres és que els organitzadors d’aquesta edició del Circuit de la Dipu hagen decidit allò que és de justícia, que al 2021 segueixen les mateixes carreres al seu cartell.

Com afecta per a un club com el que representes la inactivitat que la COVID-19 ha comportat?

Si ara parlem de gestió, venen temps difícils. Els clubs pertanyents a lligues professionals tenen grans inversors darrere, i les associacions amateurs no necessiten quasi capital per mantindre’s; eixos no em preocupen, per a ells la situació és una ximple ensopegada al seu camí. Al mig d’eixos estem els clubs d’esport base federats, som els que donem tot els serveis que l’esportista reclama i, a més, som escola de tècnica específica, valors i bons hàbits per als més menuts i joves; sobrevivim anualment de subvencions i de l’inestimable ajuda de xicotetes empreses locals cada vegada que organitzem un esdeveniment. La impossibilitat d’organitzar competicions junt amb la crisi econòmica que poden arribar a patir la restauració, comerç i la indústria de la ciutat, ens afectarà molt la propera temporada. Crec que els clubs xativins amb pedrera i federats hem d’estar més units que mai per tal de reivindicar al govern local i a les federacions pertinents el merescut suport econòmic, extingir-nos no és una opció.