Parlem amb Roger Cerdà a uns dies de l’inici de la Fira d’Agost

“La Fira és el moment per demostrar que Xàtiva té molta gent que està fent coses molt bé i que tenen un espai en la seua ciutat per mostrar-ho”

Xàtiva celebra un estiu més la tradicional Fira d’Agost amb un complet programa d’activitats que tindrà lloc del 14 al 20 d’agost. La festivitat se celebra per privilegi reial de Jaume I des de l’any 1250 i està declarada Festa d’Interès Turístic Nacional. Compta amb més d’un centenar d’actes tradicionals i lúdics i, en cinc dies, als carrers i places de Xàtiva es combinen atraccions de fira, parades comercials i activitats culturals. A poques hores de que es done el tret d’eixida de la festa amb l’espectacle de la inauguració hem parlat amb l’alcalde  Roger Cerdà.

Falten hores per començar la Fira, imaginem que seran els dies de més feina.

Sí, sempre les setmanes prèvies a la Fira són molt intenses, amb molt de treball. Al final, tindre que adaptar una ciutat a un esdeveniment tan important i tan gran com és la Fira d’Agost sempre és complex i complicat. A més, com la Fira va creixent es consoliden els espais i això genera sempre moltes tasques. És una part de la feina que moltes vegades no es veu però que implica més de 200 persones. Treballem  per a que tot estiga perfecte.

L’any passat va ser l’edició del gran canvi. Aquest any es confirma que s’està anant per el bon camí?

Així és. La gran majoria d’eixos canvis van ser positius i van estar assumits per part de la ciutadania d’una manera positiva. Jo crec que la Fira ara és més segura, més neta, té millors espais, està segmentada per diferents zones… Va ser un gran pas endavant que reclamava aquesta festivitat. A més, la gent ja té clar que pot passejar de una manera més tranquil·la i més agradable.

Així i tot s’han corregit coses com el Reial de la Fira.

És cert que nosaltres el que intentem és que eixos canvis s’assumisquen de la millor maner possible i des del primer dia van dir que reestructuraríem aquest espai. És la Fira de la consolidació, però crec que a la Fira anterior ja és va consolidar perquè aquells que tenien dubtes respecte a ubicacions, com el col·lectiu faller o els propis propietaris de les grans atraccions, ja van veure que el resultat va ser positiu. En aquest sentit, enguany ja no hem tingut cap problema en ubicar a tota aquesta gent, pel que pense que estem davant d’un model totalment consolidat. D’altra banda, l’estructura comercial de la Fira d’Agost tendeix a ampliar-se en la zona de Sant Francesc, amb el comerç local, o en la zona de República Argentina, amb la fira d’automoció que també creix. En definitiva, cal seguir evolucionant, realitzant modificacions i treballar en nous espais.

Vist en perspectiva, esteu satisfets amb la revolució que es va engegar en l’edició anterior?

Sí, jo crec que era fonamental. Calia evolucionar en l’aspecte comercial, d’imatge, de senyalitica… La seguretat era un dels aspectes que no sabia cuidat ens els darrers anys i es treballava  per inèrcia. Ningú s’havia assegut i li havia pegat quatre voltes a tots aquests temes. Cadascú intenta millorar i nosaltres ho vam fer amb criteris d’una certa modernitat. Hem aconseguit tenir una Fira més estètica i més còmoda. De fet, aquests canvis ja van provocar l’any passat una qüestió que jo crec que és molt important: que la gent repetira la seua visita a la Fira. Els visitants es van trobar amb un passeig que era agradable i tranquil, no hi havien grans aglomeracions malgrat rebre més gent que en altres edicions.

Una de les principals novetats és la creació d’un espai per al comerç local.

Estem satisfets perquè el comerç local demanda eixir a la Fira. Aquesta era una de les qüestions pendents ja que, quan una ciutat com la nostra rep més de 200.000 persones en cinc dies, és complicat entendre que el comerç local no s’aprofite d’eixa visita massiva. Ho vam parlar amb ADEXA, l’associació d’empresaris, i finalment, gràcies a la col·laboració de la seua secció comercial, hem aconseguit que casi una vintena de comerços locals isquen al carrer. Aquest és un fet que ens alegra perquè entenem que tot el que redunda en l’economia local és positiu perquè tot eixe treball que fem per a rebre cada vegada més visitants el que volem és que acabe dins de la pròpia Fira. Cal destacar que, a la zona d’hostaleria i l’espai gourmet, pràcticament el 100% dels llocs són hostalers de Xàtiva. Ens alegra aquesta implicació ja que és necessària.

Altra novetat és un espai multimèdia. A què és degut?

Esperem que també funcione perquè està encarat a un segment de població que no acaba de tenir el seu espai. Tenen les atraccions els més menuts i més grans, però després estan els joves entre els 12 i els 14 anys que sempre és queden un poc desubicats. Esperem que açò els enganxe a la Fira.

Aquest segment de població també compta, un any més, amb el Festival Al Ras, una de les grans apostes quan va arribar a encapçalar el govern local.

Pense que és necessari que tot el món tinga alguna cosa a fer tots els dies de Fira. Comptem amb un total de cinc espais escènics i, un d’ells, és el situat al Jardí de la Pau amb el Festival Al Ras. Aquesta és una proposta que s’ha consolidat amb un tipus d’espectacle més desenfadat. Després tenim l’espai del teatre infantil a la Plaça del Mercat, l’espai del teatre professional en la Plaça de la Seu, l’espai de la Glorieta José Espejo i el gran espai de la Murta. Amb tot açò completem una oferta cultural lúdica per a tots els segments d’edat.

És possiblement una de les edicions amb més participació local?

Hem d’aprofitar la Fira per a donar espai a aquells que estan fent bé les coses, als artistes locals, a les bandes de música, als grups d’aficionats al teatre, als artistes locals, a les associacions i col·lectius… És el moment per a demostrar que hi ha molta gent de Xàtiva que està fent coses molt bé i que tenen un espai en la seua ciutat per a poder mostrar-ho als seus veïns i als visitants.

Aquest any arriba també amb una ordenança que regula, per primera vegada, la Fira del Bestiar.

Era una regulació necessària. Des de Conselleria els propis veterinaris advertien del tipus de regulació que devíem realitzar des del municipi ja que la regulació autonòmica era excessivament genèrica. Calia una regulació des del propi municipi per adaptar-nos a les necessitats del nostre municipi. Hi havia qui dia que açò provocaria problemes i que faria no tenir la mateixa afluència… I tot el contrari. Tenim una Fira del Bestiar al mateix nivell que tots els anys, amb tres espais perfectament diferenciats: el tir i arrossegament, la compra-venda dels cavalls i la zona d’exhibició. Tenim una Fira del Bestiar renovada i amb zones per a tot tipus de gustos i per a tots els públics.

Què ens pot dir de Paula Valor, Reina de la Fira 2018?

La veritat que és una magnifica elecció la que hem fet. Paula és una persona que està tremendament il·lusionada per ser Reina de la Fira. Ho està vivint tot, és una persona que li agrada estar en tots els llocs. Ser la Reina de la Fira és una experiència magnifica perquè quan dóna l’oportunitat de viure aquesta festa des de dins i, sobretot, gaudir d’aquelles activitats que normalment per l’edat o els gustos no sols conèixer. Paula està fent-ho molt bé i esta sent una magnifica representant de la ciutat.

I al Roger “socarrat”, que és el que més li agrada de la Fira?

Sóc molt aficionat a la música en directe i el que més em tira són els concerts. En aquest cas estic expectant per veure l’actuació de Xavi Sarrià i algun que altre grup que actua en el Festival Al Ras. Però també crec que va a tenir molt bona acceptació el festival de la cançó del dia 15 amb Pep “Botifarra” i va a ser una d’eixes cites que no ens podem perdre tots aquells que ens agrada la música d’arrel i d’aquesta terra. Sempre és complicat diferenciar la part professional de la part personal i sempre estem pendent de mil coses i de que tot transcòrrega com cal.

Per últim sols queda gaudir d’una bona Fira.

La Fira és una cita ineludible i des d’ací m’agradaria convidar a tots els lectors de L’Informador a que ens visiten i que siga quan més prompte millor, si pot ser el dia 15 que és un dia dels forts amb el Trofeu de Velocitat, el concert de David Bustamante o el Festival de la Cançó, ja que així tindran la possibilitat de poder repetir durant la resta de la setmana.