Per a Compromís Xàtiva, l’equip de govern “no vol la participació ciutadana”

La portaveu de Compromís a l’Ajuntament de Xàtiva, Cristina Suñer, ha acusat el PP xativí d’anar contra la participació ciutadana en la gestió de l’Ajuntament. Compromís va presentar una proposta el passat plenari per tal que es creara un reglament de participació ciutadana que permetera a les xativines i xativins participar en la decisió de temes importants per al municipi a través de consultes ciutadanes i audiències públiques, de participar en els plens mitjançant preguntes i de tindre accés de forma transparent a la informació de l’Ajuntament. Aquesta proposta s’afegeix a les propostes de transparència que ha fet Compromís aquesta legislatura i que han sigut votades en contra pel PP, com la dels pressupostos participatius presentada quan s’elaboraven aquests.

L’alcalde Alfonso Rus va arribar en el plenari a burlar-se del procés de participació en els pressupostos fet en Ontinyent i impulsat per Compromís, que permet a la ciutadania decidir sobre les inversions a realitzar-se amb una partida de 350.000 euros dels pressupostos. Des de Compromís Xàtiva s’han mostrat molt partidaris d’iniciatives com aquesta, “que són les que permeten tota la ciutadania decidisca què és el que es fa amb els diners de totes i tots.” I han insistit, com ha declarat el portaveu de Compromís a la Vall d’Albaida, Joan Gilabert, que “estem encetant un nou camí de Govern, perquè el que abans es decidia als despatxos ara ho decideix la ciutadania”.

Suñer considera que “Rus es troba cada vegada més lluny de la ciutadania i del progrés de la nostra societat que vol unes institucions cada vegada més transparents, més participatives i més democràtiques.” En la discussió en el plenari de la proposta de Compromís, Rus va mostrar una vegada més el seu tarannà autoritari i paternalista, no volent saber res de participació ciutadana, dient que ell ja sap el que vol la gent, el que suposa per a la portaveu de Compromís “una manca de respecte a la sobirania popular. Per a ell és suficient una majoria absoluta amb menys de la meitat de vots per a fer el que li dóna la gana sense escoltar la voluntat de la ciutadania”.