Per un Riu Sants net

  • ACDEMA neteja el riu al seu pas pel nucli urbà de Canals i adverteix que la falta de civisme pot fer inútil la seua feina

L’associació ecologista ACDEMA va arribar a un acord amb l’ajuntament de Canals per a la neteja del riu Sants durant aquest mes d’agost la qual es realitza per dos voluntaris de l’associació. L’ajuntament ha aportat una ajuda econòmica per a aquests treballs, part de la qual es destinarà a la protecció de la fauna del riu Canyoles, en perill per la tremenda sequera que patim aquest estiu. A més s’aporta un cabal ecològic a la gorg del riu on es troben els “unio mancus” o cloïssa de riu valenciana, per evitar la seva desaparició.

riu sants limpieza acdemaACDEMA, amb la col·laboració de propietaris i regants, aporta periòdicament un cabal de supervivència a la bassa per garantir en la mesura del possible la supervivència d’aquestes espècies, fins que passi l’actual sequera.

En un primer balanç que el col·lectiu ha publicat al seu web afirmen que la neteja és un treball penós i esgotador, més quan s’ha de realitzar de vesprada, per no danyar els motors de reg en regirar el fons de llim i terra del mateix. A més, quan acaben, apunten, probablement caldria reiniciar la mateixa, donada la manca de cultura ciutadana.

Un dels safareigs històrics del nucli urbà, al riu Sants, es troba envaït per la vegetació i a punt d’ensorrament, amb el greu impacte visual i patrimonial. L’espècie al·lòctona Aliantum envaeix part del riu Sants contribuint al deteriorament del safareig històric, al carrer València. Es van extreure més de 100 ampolles del fons del riu Sants al seu pas pel carrer València.