“Prendrem les mesures necessàries per a que açò no torne a passar”

Els Ajuntaments de Barxeta, el Genovés i Lloc Nou d’en Fenollet anunciaven fa uns dies la paralització de la implantació de l’abocador al terme municipal de Barxeta. Segons confirmaren, es tracta del “tancament definitiu” de la DIC de la planta de valorització i eliminació de residus industrials que es pretenia ubicar al terme municipal de Barxeta per part de l’empresa Servicios Medioambientales Valencia. L’expedient s’ha tancat i ha sigut denegada l’autorització per a implantar-lo. L’alcalde de Barxheta, Vicent Mahiques, ens ha donat tots els detalls.

 

Com valora la notícia del tancament de l’expedient que impedirà la construcció de l’abocador?

És el compliment i el desig dels pobles del Genovés, Lloc Nou i Barxeta. L’objectiu era que aquest abocador no s’ubicara en el nostre terme municipal, ja que no es aportava cap valor afegit a cap dels tres municipis de la zona. És un dia per a estar molt contents i molt agraïts a totes les administracions, tant de la zona com de València, així com a tota aquella gent que d’una manera desinteressada s’ha bolcat amb la recollida de firmes i d’al·legacions, com ha estat el cas de la Plataforma. Hi ha hagut una forta contestació social de rebuig a aquesta planta de tractament de residus no perillosos, que es deia així: “no perillosos”, però que després calia llegir el que posava en la lletra menuda.

Ha estat un camí llarg i difícil.

La veritat que han estat dos anys complicats. Dos anys on hem estat lluitant i ho hem arribat a veure tot de color negre. Però els informes dels tècnics sempre han anat encaminats a que no era la millor ubicació per a aquest tipus de planta, fet que ens donava la força i que ens feia intuir que les administracions dictaminaríem el que ha dictaminat.

La unitat entre Ajuntaments i veïns i veïnes ha estat la clau?

Hem anat tres municipis de la mà i açò ens ha donat molta força de cara a les administracions. No era el capritxo d’un alcalde, sinó que una zona del territori del País Valencià que s’ha unit perquè no volia que aquest abocador s’instal·lara ací. La unió fa la força i aquest és un exemple. La contestació social amb la Plataforma ha estat molt important sense la qual tot açò haguera estat pràcticament impossible d’aconseguir… Ha requerit tot de molta feina i una ajuda com la seua en l’arreplegada de firmes o la recollida de dades ens ha permés presentar molta documentació. I, com he dit abans, el poder anar tres alcaldes junts ens donava tranquil·litat i sensació de força.

Es tracta d’un tancament d’expedient definitiu?

Sí, ja no cap cap recurs. El dictamen de la Conselleria es va realitzar el 14 de febrer i l’empresa tenia 30 dies per al·legar, però va pillar l’Estat d’Alarma i els termini es va allargar fins a l’1 de juliol. En tot aquest temps no es va realitzar cap recurs i la sentència ja és definitiva.

És la segona vegada que s’intenta implantar un abocador a Barxeta. Està previst que des de l’Ajuntament s’impulse alguna mesura per evitar aquesta possibilitat en un futur?

A Barxeta, el Genovés i Lloc Nou sempre hem escoltat als nostres veïns i a tots aquells que han vingut a proposar qualsevol tipus d’idea. Però hi ha un equip tècnic format per un advocat urbanístic i un enginyer de medi ambient que ho estudien i que són els que realment han portat tot l’expedient d’al·legacions. Ara, ells han d’estudiar per quins motius Conselleria ha tancat l’expedient i, en funció d’aquests motius i si veiem que en un futur es podria tornar a intentar, estudiarem canvis en el nostre Pla General. Prendrem les mesures necessàries per a que açò no torne a passar.