Protagonisme a les bandes locals en el Festival Nits al Castell

  • Luz Casal encapçala un cartell que busca mantenir “l’èxit d’edicions anteriors”

Un any més, i ja són 17, arriba a les nits de juliol de Xàtiva el Festival Internacional ‘Nits al Castell’. Amb l’objectiu de potenciar un dels monuments més importants de la província, en un horari poc comú i aprofitant l’excel·lent temps de les nits d’estiu que convida a participar, aquestes jornades han aconseguit instaurar-se com unes de les activitats inamovibles en el calendari xativí. Gràcies també, a l’alta qualitat dels artistes que ens ofereixen els seus programes.

cartell nits 2014La principal novetat d’aquest any és que van a participar les dos Societats Musicals locals: La Primitiva obrirà el festival el dia 5 amb l’actuació “Un paseo por Broadway” amb Astrid Crone. La Nova tancarà l’edició d’enguany el 26 de juliol amb l’espectacle “Botifarra a Banda”. Tots dos presidents han coincidit en valorar “l’esperada participació en un festival altament desitjat” i han valorat molt positivament “la participació de les dos bandes locals, ja que el nivell és altíssim”.

En la roda de premsa de presentació, Juan Antonio Ramírez, director del Festival, va definir el cartell com a “brillant, fresc i molt interessant” i va destacar la “imprescindible” aportació de la Diputació i Conselleria. “Busquem ser atractius per al públic que ens visita i volem seguir innovant però mantenint la línia d’altres anys, que ens ha portat a ser un èxit i tot un referent, ja que estem tenint una gran acceptació en quan a públic i artistes”.

Alfonso Rus va posar l’accent en que “s’està mantenint el nivell d’altres edicions malgrat els moments complicats”, a més de exaltar “l’excel·lent acústica que ofereix la Fortalesa”. Així, va ressaltar “el preu econòmic en que s’ofereixen, tenint en compte la infraestructura que es crea cada any i el nivell dels artistes”.

La gran atracció d’aquest any és Luz Casal, màxim exponent del pop-rock i una de les solistes més valorades de la música popular d’Espanya. El festival manté també el seu esperit innovador amb un espectacle únic, resultat d’un profund estudi que encara hui és poc conegut, el flamenc. Farruquito balla a José Nieto, una coneguda figura d’aquest món que es junta amb un dels músics més importants i guardonats del panorama nacional.

Per a donar-nos tots els detalls, hem parlat amb Marian Soro, regidora de Turisme, que ens ha explicat l’evolució d’aquest destacat esdeveniment.

 

Marian Soro, regidora de Turisme

“Nits al Castell és la iniciativa per excel·lència del nostre calendari cultural”

Com valores que es continue apostant per aquest Festival després de tant de temps?

És la iniciativa per excel·lència del nostre calendari cultural, concretament perquè es desenvolupa en un lloc que habitualment no és un lloc escènic i perquè ens permet impulsar el Castell com un espai turístic i d’oci. Portar 17 anys, en uns temps tan complicant per mantenir un Festival d’aquesta categoria, ens dona una projecció molt important i una il·lusió per seguir treballant en un futur.

Foto_MarianEnguany és una edició molt especial per comptar amb les dos bandes xativines.

Així és, portem col·lectius locals amb artistes locals i açò em dona una alegria especial. Sempre hem estat buscant espectacles que s’adaptaren a l’entorn físic del Castell i aquest any s’ha tingut la possibilitat de quadrar l’agenda de les dos Associacions Musicals i participar amb nosaltres.

D’altra banda, també heu comptat a dos artistes internacionals.

Luz Casal i Farruquito no necessiten presentació i conformen un cartell de luxe que marca un fet diferenciador, ja que volem mostrar el potencial musical i artístic de la nostra ciutat i, a més, comptar amb aquestes grans figures internacionals.

Com has comentat, la millor forma de posar en valor el monument per excel·lència de Xàtiva.

Sí, ja que per la nit no es pot visitar el Castell, i aquest era el principal objectiu del festival: donar a conèixer el nostre patrimoni mitjançant la cultura i el oci. Juliol és l’únic mes on visitar la fortalesa en aquest horari. Fem un gran esforç per convertir un espai turístic en un recurs amb les especificacions tècniques, lumíniques, pati de butaques… És un repte molt important.

Destacar, també, el preu tan assequible per al nivell de les actuacions.

Efectivament, ja que sempre hem volgut que fora un Festival assequible i que el preu mai fora un condicionament per assistir i gaudir de l’espectacle. Som un dels Festivals més econòmics. Hi ha que recordar que el desplaçament està inclòs. El nostre objectiu no és guanyar diners, sinó, com ja he dit, posar en valor el Castell.

Un altra de les novetats és la mostra ‘Sentiments’.

És una exposició pictòrica i escultòrica que estarà tots aquests dies. És el primer any que apostem per aquesta innovació, on podrem gaudir de la seua obra des de l’entrada fins al lloc d’actuació. És un toc distintiu que donarà una visualitat diferent al que és l’espectacle. Estem treballant amb molta cura i estima per que la gent estiga contenta.

Us imaginàveu que després de 17 anys aquest festival estaria tan afermat en el calendari artístic de la ciutat?
Jo personalment mai ho vaig pensar. És cert que ha sigut tot un repte i un treball exhaustiu any rere any d’apostar tant per les entitats públiques com per l’Ajuntament per disposar d’una de les millors cartelleres de la Comunitat. Açò es deu, sobretot, al públic, ja que amb la seua presència fa que el festival seguisca tenint interès. Si no fora per açò, no tindria sentit mantenir un espectacle com aquest tant de temps després.

Com recorda els primers passos d’aquest festival ara que han passat ja 17 anys?

Aquest festival internacional va nàixer amb el principal objectiu de donar a conèixer un recurs turístic com és es Castell de Xàtiva a través de la cultura. Els inicis no van ser fàcils, ja que un esdeveniment d’aquest tipus ens va portar molt d’esforç. Estàvem convençuts que aquest producte podia funcionar perfectament en un horari nocturn i en una instal·lació que durant aquesta part del dia està tancada.

Segurament estem en un dels anys més complicats econòmicament, i malgrat açò se segueix apostant per un programa de qualitat.

Efectivament, ja són diversos anys amb uns pressupostos més baixos però no per açò hem minvat el tema de la qualitat artística. Estem optimitzant de la millor manera possible els diners que rebem de Conselleria i Diputació i busquem fer un contingut sobretot atractiu per al públic.

Finalment, perquè recomanaria a tots els veïns i visitants no perdre’s l’edició d’enguany?

En primer lloc perquè en qualsevol altre escenari no es pagarien a 13 euros per veure aquest tipus d’artistes. A més, l’entorn tan màgic, poder visitar el Castell a la nit i gaudir de la gran qualitat dels artistes és una mescla a l’abast de molt pocs a la Comunitat. Segur que en qualsevol de les actuacions que vagen, seran actuacions de qualitat i passar una nit de juliol magnífica amb nosaltres.