PSOE, EU i Compromís acorden un pacte de Govern a Xàtiva

  • Una comissió amb delegats dels tres partits treballa per desenvolupar el contingut del programa de govern i el repartiment de competències

Després de dues setmanes de negociacions, el PSPV-PSOE, EU i Compromís han arribat a un principi d’acord per constituir un nou govern de progrés a l’Ajuntament de Xàtiva. El proper dissabte, dia del plenari de presa de possessió de la nova corporació municipal, les tres formacions votaran a favor de la investidura de Roger Cerdà com a alcalde. Miquel Lorente serà primer tinent d’alcalde i Cristina Suñer serà segona tinent d’alcalde. Hi haurà un equip de govern amb quinze regidors, responent a la voluntat majoritària de la ciutadania expressada a les urnes. Es posarà fi d’aquesta manera a 20 anys de domini popular a la Casa de la Ciutat.

A hores d’ara, s’ha constituït una comissió negociadora per desenvolupar els continguts del programa d’actuació del nou govern. Aquesta comissió està integrada per dos representants de cadascun dels partits. La seua missió és aprofundir en les línies mestres del programa de govern establertes en l’acord inicial entre els portaveus. La comissió també elaborarà una proposta de repartiment de competències, ja que es preveu una remodelació de l’estructura organitzativa de les regidories actuals.

En l’horitzó, un nou model de ciutat que les forces progressistes volen bastir sobre la recuperació del pols a les polítiques públiques i l’establiment d’un canvi de model productiu. Les línies marc del programa del nou govern comprendran actuacions de reforç a l’educació i la sanitat públiques i propostes de solució per a la situació d’emergència social. Pel que fa a l’economia local, els tres partits han proposat treballar per establir a Xàtiva un model productiu consensuat amb els sectors de la població implicats i de projecció a llarg termini, malgrat que s’aborden actuacions de manera immediata. Els partits que composaran el nou govern a Xàtiva comparteixen el diagnòstic que aquest nou model s’ha d’allunyar de l’especulació urbanística i la depredació del territori que, al seu parer, ha comportat conseqüències negatives per a la ciutat, palesades en uns nivells d’atur insostenibles.

Altra de les línies mestres dins de la fulla de ruta del govern progressista demarca l’actuació en política cultural. La recuperació i posada en valor del patrimoni cultural és un clar objectiu. També hi ha la intenció de que els canvis es noten en la programació, amb l’objectiu d’oferir una agenda cultural a l’altura de la importància de la ciutat en aquest camp. Tots tres partits estan d’acord en la necessitat d’incrementar la programació d’activitats culturals en valencià.

La promoció turística de la ciutat és clau per al nou govern. El desenvolupament d’una política turística adequada passa per lligar la doble vessant cultural i econòmica. Es pensa en un model turístic de qualitat, amb un pes important del turisme cultural i amb  l’aplicació de noves tecnologies que contribuïsquen a l’impuls d’un sector que està cridat a ser un motor econòmic i de generació d’ocupació.

PSPV-PSOE, EU i Compromís volen organitzar un acte públic per formalitzar la signatura del pacte de govern al llarg de la propera setmana. La previsió és revestir l’acte d’una certa solemnitat, motiu pel qual s’està valorant la millor ubicació possible.