Recordant les mestres de la República

  • Representaven el model de dones modernes i independents

Acte conjunt del PSPV i de la UGT anit. En la vesprada d’ahir es projectà a la seu social socialista en Xàtiva el documental “Les Mestres de la República”, recentment guardonat amb el Goya 2014 al millor llargmetratge documental.

Carlos López Cortiñas, Secretari General de FETE UGT, presenta el documental explicat que les mestres de la República representaven el model de dones modernes i independents. Elles serien les responsables, en bona mesura, de la construcció i difusió de la nova identitat ciutadana, en educar al seu alumnat en els valors d’igualtat, llibertat i solidaritat, tant a través de la transmissió en els continguts a les aules com, tot, amb el seu exemple personal.

Dones compromeses amb la igualtat social i de gènere. Amb el seu interès per innovar, investigar i desenvolupar un discurs propi en l’àmbit de l’educació es van embarcar en els viatges d’estudis, van participar en les missions pedagògiques, van ocupar llocs de direcció a les escoles i formar part d’organitzacions sindicals, polítiques i associacions feministes i ciutadanes. Van ser pioneres en processos d’innovació i pràctiques pedagògiques que obrien les aules a una metodologia activa i participativa. Les seues vides són el testimoni del compromís amb l’educació, la justícia i la igualtat.