Recorrent la Ruta de les Fonts

  • Xàtiva celebra diumenge el Dia Mundial de l’Aigua oferint aquesta iniciativa turística

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de l’Aigua, que se celebra el 22 de març, aquest diumenge es recorrerà  “La Ruta de les Fonts” de Xàtiva. L’eixida tindrà lloc des del Centre de Recepció de Visitants Font del Lleó a les 11h. i finalitzarà, aproximadament, a les 14h. El preu per persona és de 2 € (xiquets fins a 10 anys gratis). Segons expliquen des de la regidoria de turisme és un preu simbòlic en agraïment a la fidelitat de les persones que sempre participen en les activitats turístiques que es realitzen a Xàtiva. Les persones interessades hauran de fer la reserva a l’Oficina de Turisme, ja que el nombre de participants serà limitat per al bon funcionament de l’activitat. El pagament es realitzarà el mateix dia de la ruta, però és imprescindible la reserva. La celebració del Dia Mundial de l’Aigua s’ha passat al diumenge per donar oportunitat a que gaudeixca més gent tant de Xàtiva com a visitants que vinguen a la ciutat.

 

Marian Soro, regidora de Turisme

“Volem iniciar al turista i que no sols se’ns conega pel Castell o pel casc antic”

Demà diumenge es porta en funcionament una molt bona iniciativa per commemorar el Dia Internacional de l’Aigua, amb la magnífica ruta de les seues fonts. Normalment pensaríem amb la regidoria de Medi Ambient, però en aquesta ocasió es dona un gir turístic.

Aquest dissabte es celebra aquest dia, però hem decidit traslladar la celebració a diumenge perquè volem arribar a més gent. Xàtiva sempre ha sigut una ciutat referent en el tema patrimonial i en aquest sentit també ho és mitjançant l’aigua. Som una ciutat dotada d’un recurs hídric molt important, arribar fins i tot a tenir més de 1.000 fonts Reials i particulars. Pel pas del temps, aquests monuments han quedat en el llegat patrimonial i des de fa quatre anys es va crear la Ruta de les Fonts mitjançant del pla de dinamització.

SONY DSCQuè es pretén amb aquesta jornada?

Volem iniciar al turista i que no sols se’ns conega pel Castell o pel casc antic. Xàtiva era anomenada “la ciutat de les mil fonts”. Pense que és una ruta interesant ja que ens dona a conèixer un patrimoni més que interesant i que segurament molta gent coneix la seua riquesa. Hi ha que recordar que no tan sols la ciutat, sinó també el monument més visitat com el Castell també destaca per la seua part hídrica, i va quedar ben palès en les jornades de portes obertes de fa unes setmanes quan vam donar a conèixer els aljubs.

Segurament ens hem familiaritzat tant amb aquests elements que no els valorem en la seua magnitud com ho podem fer els visitants.

La gent de Xàtiva sí que és conscient del patrimoni que té, sobretot la gent major que ha utilitzat aquestes fonts per dur l’aigua a casa. El que ho descobreix per primera vegada, està clar que li impacta més. És per a tindre en consideració que nosaltres poder fer una ruta tan sols per veure fonts. Hi ha que recordar que és una campanya de coneixement que estem realitzant en els centres escolars, perquè volem que els nostres menuts siguen coneguen la seua història.

Aquesta ruta és com un agraïment, ja que el preu és molt simbòlic.

El més important és que la iniciativa naix de la gent de Xàtiva, com és Ana Hernández, guia turístic de la ruta. Vull agrair enormement el treball de divulgació que s’està fent.

D’altra banda, dos anuncis importants que ha preparat la regidoria per potenciar l’àrea turística.

Aquesta pròxima setmana, del 27 al 30 de març s’obriran les portes d’una oficina tècnica turística al centre de València, concretament al baix del Teatre Principal. Anem a donar a conèixer el nostre patrimoni així com les activitats que realitzarem aquesta primavera. Així mateix, el dissabte 29 de març anem a tenir el primer tren turístic que arriba fins València, una iniciativa que es va firmar en Fitur i que consisteix en un tren charter que ix des de la capital i que para exclusivament a Xàtiva per passar un dia amb nosaltres. Així, es realitzaran dues visites: una a la ruta dels Borja i altra al Castell, fent els seus dinars en restaurants locals. Esperem que aquest tren arribe a Xàtiva tots els mesos.

Potenciant així també altra àrea important com la regidoria de Comerç.

Efectivament ja que el turisme va lligat amb el comerç. Som una ciutat comercial, un referent, i volem que el turista que vinga conega les nostres expectatives de compres i siga un revulsiu per tornar.

Finalment, també s’està preparant la Fira Gastronòmica.

Serà el cap de setmana de l’11, 12 i 13 d’abril i serà la segona Gastro Festa que celebrem. Així, donarem a conèixer els restaurants de la nostra ciutat, amb els nostres plats típics, tapes i dolços. Esperem que siga tan exitosa com l’edició passada i ja tenim 18 restauradors, una xifra molt significativa.