Ricardo Cardona: “Estic molt satisfet per la participació tan alta que hem tingut aquests dies”

Una vegada finalitzades les festes, hem parlat amb Ricardo Cardona, alcalde de Canals, perquè ens explique com ha estat vivint aquests dies “la millor Fira de la tardor” en la localitat.

Com valora la Fira del 2013?

El que més destacaria de la Fira d’enguany ha sigut la participació. Ha vingut moltíssima gent, sobretot en el segon cap de setmana. Qualsevol acte, ja siga cultural, esportiu o en les carpes dels joves, hem tingut un ple absolut, fins i tot en els que es calia pagar. Ha sigut molt sorprenent, encara que al cap i a la fi fem tot açò perquè la gent isca i participe. En definitiva, estic molt satisfet.

Francisco López, regidor de festes, ens destacava l’èxit també en els canvis que hi ha hagut respecte a altres anys, com és el cas de les paelles.

Nosaltres ficàvem a 1.000 persones en el poliesportiu quan es feia de dia. Hui tenim un problema, perquè no tenim ombra per a tots ells. Per aquest motiu, ho vam passar a la nit del divendres, i la participació s’ha disparat fins als 4.000 assistents i de totes les edats, quan abans la participació se centrava més en un públic més juvenil.

Parlant dels joves, com veu el creixement tan gran que està tenint la iniciativa de el ‘Septemberfest’?

Açò va a més i ens hem adonat que on va la gent és a la carpa. Canals té 3.000 joves, i en les carpes han arribat a assistir unes 13.000 persones una mateixa nit. Multipliquem l’assistència amb gent de diferents punts de la zona i açò ens dóna una força molt gran per als pròxims anys. Anem a plantejar convertir-ho en un festival i crear tot l’entorn de la zona jove per a açò.

Aquest segon cap de setmana es van celebrar els Moros i Cristians, una festa que a poc a poc va creixent també en arrelament.

Sí, aquesta és nostra principal intenció. Aquesta festa, a Canals, consisteix en un grup d’amics que s’ajunten i creen la comparsa, fan la desfilada i passen uns dies de festa. Pense que més gent s’anirà animant i se sumaran a aquesta celebració tan espectacular.

Ara arriba el torn de les festes del Santíssim Crist.

Açò és devoció. Hem passat de dues festes totalment profanes a la ‘Baixà del Crist’ que és un acte molt emotiu i per a la gent que ho sent. Vull agrair la col·laboració dels festers del Crist per a continuar amb aquesta celebració ancestral del poble de Canals i evitar que desaparega. A més, aquesta setmana comencen també les festes d’Aiacor, la nostra pedania, així que tenim festes per a rato.

Serà quan finalitzen les festes del Crist quan tindrà lloc el tradicional castell, un acte que s’ha ajornat al final d’aquests dies per a complir amb la política d’austeritat.

Efectivament, hem intentat fer un castell gran en compte de diversos mitjans. Hem establert una despesa per a aquests dies de festes molt ajustat a la situació actual, i pensem que aquest ha de ser de cara a un futur.

Acaben les festes a Canals, comencem a pensar ja a Sant Antoni.

Açò són ja paraules majors. Estem a tan sols dos mesos de l’entrà de la primera soca i esperem la festa del nostre patró, com tots els anys, amb molta il·lusió.