Ricardo Tormo ja té el seu Museu

  • Està situat en la primera planta de l’antiga Casa de la Cultura, amb previsió d’anar augmentant la col·lecció i l’espai amb el temps

El passat dissabte, a les 20 hores, va tenir lloc en l’edifici Ca Raspa la inauguració del Museu Ricardo Tormo. L’acte va estar presidit per l’alcalde de la localitat Ricardo Cardona, acompanyat per la Corporació Municipal i els fills del pilot.

El Museu dedicat al bicampió mundial de motociclisme i fill predilecte de Canals, Ricardo Tormo, està situat en la primera planta de l’edifici Ca Raspa, en l’antiga Casa de la Cultura. En ell s’exposen pertinences del campió com motos, monos de cuir, guants i diferents objectes personals del pilot que han sigut cedits per família, companys, amics i diferents col·leccionistes, que fan un recorregut a la trajectòria professional del pilot.

ricardo tormoEntre les motos exposades destaquen la Bultaco TSS MK de 50 cc. amb la que va aconseguir els seus dos títols mundials, la Derbi carreras-cliente 5v 74 cc., amb la que va iniciar la seua carrera com a pilot, o una MBA 125 amb xassís especial construït per Ángel Carmona amb la que va participar en els campionats del món i d’Espanya de 1981 fins que va fitxar per la marca italiana Sanvenero. També s’exposarà la Bultaco 400, la motocicleta que va utilitzar en 1974 en la seua única participació en les 24 hores de Montjuïc formant equip amb Jaime Alguersuari.

Així mateix, el Moto Club Tormo de Canals va organitzar un acte d’homenatge en el 16è aniversari de la mort de Ricardo Tormo, que es va produir diumenge al mateix Museu. A l’acte acudiren diferents personalitats destacades del món del motor. En ell, els membres del Moto Club dipositaren una corona de llorer.

 

Ricardo Cardona, alcalde de Canals

“Amb aquest Museu volem mantenir viva la llegenda i que es conega tot el que va aconseguir”

Felicitats, ja que el Museu és una iniciativa perseguida des de fa molts anys i ara, després de molt de treball, és ja una realitat.

Moltes gràcies. Efectivament, ja que naix d’una iniciativa dels mateixos veïns de Canals que volien recordar al seu bicampió. La idea ve d’abans d’aquesta legislatura. Sempre hem pensat en dedicar-li un espai perquè la seua trajectòria ho mereixia. Així, hem contactat amb familiars, amics, aficionats… amb molta gent que tenia objectes de Ricardo per col·laborar amb nosaltres.

Han sigut moltes hores de treball.

ric1Ha costat molt dur-ho endavant. Les persones que han estat vinculades a recopilar les peces saben que no ha sigut fàcil, han tingut que passar moltes qüestions i ara arriba el moment de celebrar que ha eixit tot a la perfecció. Per a un poble com Canals, de 14.000 persones, no és gens fàcil tenir un museu, però hem vist iniciatives similars en pobles que coneguem que han funcionat i funcionen. Nosaltres anem a començar poc a poc, inaugurant una primera planta dins d’un edifici de tres plantes. La segon planta està actualment plena d’objectes que ens han cedit, però que encara no mostrarem .

No cal fer excessiva menció de la figura de Ricardo Tormo, però segurament molta gent jove desconeix la seua importància en el món del motociclisme.

Jo el coneixia personalment, i a Canals i a la zona era de sobra conegut ja que hi havia molta afició a les motos i la gent viatjava al Jarama i a diferents carreres nacionals per seguir-lo. Com a anècdota, fa poc vaig anar a Assen (Holanda) a una carrera, i a l’entrada del circuit hi ha una foto gegantesca en blanc i negre de Ricardo Tormo. Em va sorprendre moltíssim, però a Holanda és una autèntica llegenda. Moltes vegades no donem importància i no sabem apreciar el que tenim a casa, a una figura del nivell del nostre veí. Amb aquest Museu volem mantenir viva la seua llegenda i que es conega tot el que va aconseguir.

En la primera planta que s’inaugura, que és trobarà el visitant?

ric2Hem estat pensant molt de temps com enfocar la mostra. Al final, vam decidir imitar una exposició que es va dur a terme en el MuVIM sobre el món del motociclisme, i agafar aquesta idea per plasmar-la ací. La gent es trobarà una exposició històrica amb tot tipus d’objectes personals, trofeus, motocicletes… Ell va tenir set motocicletes en propietat, i al Museu en tenim cinc, i les altres dos ens les cediran en un futur. Cal recordar que les cessions privades seran temporals. Nosaltres comencem ja en molt, però la nostra intenció és que la gent de la comarca vaja aportant algun objecte que considere.

Alguna peça que t’haja sorprès especialment?

Hi ha una en concret que ens ha sorprès a tots. Tots coneguem que Ricardo va guanyar campionats del món, però pocs saben que també va córrer les 24 hores de Montjuic durant diversos anys. De repent, un dia, ens va tocar un veí de Barcelona i ens va dir que tenia en propietat aquest vehicle, i ens l’ha cedit. És una motocicleta de 250 cc. I és una peça excepcional i preciosa.

En un futur s’està plantejant dedicar una aula escolar.

En la segona planta disposarem d’audiovisuals tant per a escolars com per a tot aquell que ho sol·licite. Tenim molts reportatges, documentals, fotografies… Volem donar a conèixer la seua figura, tot el que va aconseguir i també disposar d’una aula didàctica sobre el motociclisme.

A partir d’aquesta inauguració, com es podrà visitar el Museu?

L’obrirem tots els dies fins passar festes de Sant Antoni, a mitjans de gener. Després estudiarem i reglamentarem la seua obertura. En un principi anem a valorar la possibilitat d’obrir-lo els caps de setmana.

A més, serveix per recuperar un espai històric de Canals.

Sí, l’antiga Biblioteca Municipal, que estava en desús ja que s’havia traslladat. En aquest sentit, a més del Museu, l’edifici albergarà una almàssera i una planta on ubicarem una biblioteca històrica de Canals i el Museu de la festa. La iniciativa de Ricardo Tormo és el primer impuls que li donem a l’espai.

El diumenge també hi haurà un homenatge a la figura del pilot.

Efectivament, és un acte que es realitza tots els anys i en aquesta ocasió els aficionats al motor ho podran fer en el nou espai. No tenim res confirmat, però esperem que ens acompanyen figures destacades del món del motociclisme. En aquest sentit, el Museu disposarà d’un llibre de visites on signaran les figures il·lustres que passen al llarg del temps.

Per últim, convidar als nostres lectors a gaudir del Museu.

Per descomptat. És una ocasió de recordar una llegenda del motor, que és de casa. Aprofitar també que venen les festes de Sant Antoni per gaudir del nostre municipi, aquest any amb un al·licient més com és el Museu.