Roger Cerdà: “Casesnoves és un referent importantíssim”

Manuel Casesnoves Soldevila, farmacèutic i polític xativí, milità al Partit Socialista del País Valencià, sent el primer alcalde democràtic en la historia de Xàtiva al ser elegit en les eleccions municipals del 1979. Casesnoves va ser alcalde de la capital de la Costera durant el període comprès entre 1979 i 1983 i, entre altres gestions, és recordat pels xativíns perquè va ser el que va aconseguir recuperar el topònim oficial en valencià, Xàtiva, per a la ciutat. Ara, després de la seua defunció a finals de 2011, s’han organitzat una sèrie d’actes per a recordar la seua figura.

IMG_8957Així, el passat divendres 12 d’abril, es va donar començ a aquest conjunt d’actes amb la taula redona que tenia lloc en la Casa de la Cultura de Xàtiva de la ma de el Secretari General de l’Agrupació Socialista de Xàtiva, Roger Cerdà, junt amb Josep Miguel Calabuig, Toni Llopis, Manolo Cassesnoves Ballester, Ramiro Plà; i amb la especial colaboració del Secretari General del PSPV-PSOE , Ximo Puig.

Un primer acte emotiu, que omplia un divendres de vesprada el Saló d’actes de la Casa la Cultura de Xàtiva, per donar inici a tot un conjunt d’actes commemoratius per recordar a un Alcalde, que tant com diu el lema d’aquest homenatge com els seus companys sempre l’han definit: era un alcalde compromès. Què millor que parlar d’ell amb l’actual líder de la formació en aquest municipi, Roger Cerdà.

 

 

Roger Cerdà, portaveu del PSPV a Xàtiva

“Quan et poses a pensar el que podria ser el futur de la ciutat, penses en moltes coses que ell va fer. Personalment és un referent importantíssim”

Aquests dies es recorda la figura de Manuel Casesnoves, una persona molt important per a la història de Xàtiva.

Manolo va ser una persona que va liderar i que va crear el socialisme en la nostra ciutat i en el nostre País d’una forma fonamental i és de llei que, ara que es compleixen 34 anys de les primeres eleccions democràtiques, fer-li un merescut homenatge. Ell suposa ser el primer alcalde democràtic de la ciutat, i en aquest cas socialista. A més, la seua trajectòria política es va iniciar en els anys 60 amb la fundació del Partit Socialista Valencià, el germen de l’actual Partit Socialista del País Valencià.

Casesnoves era una persona molt carismàtica i queia ben tant als militants d’esquerra com als votants de dreta, una cosa cada vegada menys comú entre els polítics actuals.

IMG_8940Jo crec que abans de res ell era molt bona persona i açò és fonamental. Jo el vaig conèixer molt temps a nivell professional i ell intentava ajudar a qui ho necessitara desinteressadament. Sempre tirava una mà a tot el món, fugint de les polèmiques i buscant el consens. A més, tenia la capacitat de ser dialogant i reflexiu, una cosa essencial per a qui ocupa un càrrec públic, així com un cert carisma molt necessari per a dur a terme la llavor de representar a Xàtiva.

A nivell personal, com a líder actual del PSPV a Xàtiva, què suposa la seua figura?

Evidentment és un dels grans referents que tenim en la ciutat. Manolo va treballar molt de valent perquè arribara la democràcia a Espanya i perquè es consolidara una autonomia plena al País Valencià. Quan et poses a pensar el que podria ser el futur de la ciutat, penses en moltes coses que ell va fer i quant a la meua trajectòria personal és un referent importantíssim.

Quins actes heu preparat per a recordar a Manuel? 

La idea és fer actes durant tot el mes. El primer d’ells, i el que està organitzat amb més afecte, és una exposició fotogràfica on a més de fotografies hi ha altres documents com la fitxa policial de quan va estar detingut i empresonat pel repartiment de propaganda “subversiva”, com deien al règim. Però no totes les instantànies són polítiques, ja que ell era un home amb molts vessants, i així es contempla la seua relació amb la cultura, amb la societat, amb l’Església… Hem contactat amb persona pròximes a ell i hem seleccionat quasi un centenar de fotografies que de segur agradaran a tots. A més, el passat divendres vam realitzar una taula redona on participaren persones com Miquel Calabuig en el vessant més polític, Toni Llopis en la part més catòlica, el seu fill Manuel Casesnoves i Ramiro Pla, un dels seus millors amics i vam comptar amb la presència de Ximo Puig, secretari general del PSPV. D’altra banda, de cara al 25 d’abril, un dia molt emotiu per als que defensem la nostra autonomia, hem preparat un concert de Pep Gimeno ‘Botifarra’ en la plaça enfront de la nostra seu. Després incorporarem la participació en aquest homenatge a altres actes que es realitzen normalment com la Pujada al Puig o en l’acte dels Maulets, ja que ell va ser qui l’any 1978 va inaugurar eixe monument.