Roger Cerdà: “És el moment d’invertir”

  • L’Informador fa balanç de l’any i del que està per vindre en 2018 amb l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà

Estem a punt de finalitzar 2017, el segon any natural amb Roger Cerdà a l’alcaldia de Xàtiva. Quin és el balanç?

Jo crec que la conclusió d’aquest any és que el canvi que es va iniciar al 2015 i que es va anar treballant de manera intensa al 2016 ha començat a materialitzar-se enguany. Estem en una millor situació econòmica, les xifres de l’atur estan baixant i l’Ajuntament de Xàtiva està registrant unes xifres a destacar en endeutament i en inversió. Hem creat un pla director d’inversions, el Xàtiva Creix, on hem integrat totes les inversions que es van a produir entre el 2017 i el 2021. Concretament, hem aconseguit aprovar uns pressupostos per a 2018 que van a suposar una inversió de 3 milions d’euros. A més, estem treballant intensament per reduir l’endeutament i hem previst acabar el 2018 en un nivell d’endeutament bancari de 8 milions d’euros, just la mitat que teníem al gener de 2016. Tot açò ho hem aconseguit reduint els impostos, una reducció acumulada del 15% en l’impost més important per a les famílies com és la contribució urbana. A més a més, en aquest any també hem vist com han començat a materialitzar-se les diferents inversions que arriben des de la Generalitat. En aquest sentit, cal destacar que anem a adherir-nos al Pla Edificant que va a suposar la construcció del nou centre d’educació especial Pla de la Mesquita, i s’estan fent altres inversions important com les de rehabilitació de vivendes en el casc antic amb 4,5 milions d’euros i on hem rebut més de 100 peticions per part de particulars, o la millora dels accessos de la ciutat. En definitiva, estem materialitzant totes aquelles qüestions que va plantejar aquest equip de govern i estem millorant la vida de les persones sense deixar a ningú enrere, prova d’açò és l’increment del 50% en les partides de Benestar Social respecte a altres exercicis.

El pla Xàtiva Creix, més que de l’any, podríem dir que és el pla més important de tota la legislatura?

I que inclús va a transcendir de la pròpia legislatura. Hem debatut, planificat i temporalitzat totes les inversions que s’han de fer en la ciutat. Som conscients de quines són les necessitats i de que cal fer moltes inversions. Sense anar més lluny, una de les primeres accions ha sigut el canvi de lluminàries ja que la il·luminació de Xàtiva era molt deficient. D’altra banda, també tenim el compromís de seguir implementant els pressupostos participatius i tenim en marxa el centre juvenil del barri Nord-Oest, el projecte del centre social de l’Attillio Bruschetti, es va a recepcionar el projecte de la coberta de la piscina de la Ciutat de l’Esport… En definitiva, són actuacions d’un volum mitjà i que no són el capritx d’un alcalde o d’un equip de govern, sinó que són fruit d’un pla estructurat, que respon a unes necessitats i que faran que la ciutat millore els seus serveis.

L’ocupació és el gran objectiu d’aquest Ajuntament?

Hem de ser plenament conscients que encara estem en una situació molt complicada ja que tenim més de 2.000 aturats a Xàtiva. És cert que la xifra ha baixat i que en aquesta legislatura hi ha hagut una reactivació econòmica però no és l’Ajuntament qui ha de solucionar les xifres de l’atur sinó els empresaris locals. Per aquest motiu, nosaltres ens hem posat al seu servei i, dins de les nostres possibilitats, hem millorat les seues capacitats d’ocupació i estem treballant colze a colze amb ells. El nivell d’interlocució amb les empreses de la ciutat és molt positiu i anem tots en un mateix camí que anirà donant els seus fruits.

Juntament amb la millora de la il·luminació, possiblement altra de les actuacions més visibles per a la ciutadania és la millora de l’accés a Xàtiva des de l’autovia.

Pense que són d’eixe tipus d’obres que queden en el temps i que solucionen problemes del dia a dia. La configuració del trànsit que tenim fa que els vehicles acaben en la rotonda del tanatori i el nivell que suporta és tremendament elevat ja que aquesta rotonda supera els 25.000 vehicles al dia. Açò ens obligava a pensar en alternatives i ja hem començat a construir una rotonda que, a més, interconnectarà els dos polígons. A banda, se sumarà un nou vial que anirà per la part de darrere de la Ciutat de l’Esport per poder arribar a la zona d’Ausiàs March sense haver de passar per la ronda. Finalment, l’actuació es completarà amb una nova rotonda a l’altura del Paquito Coloma. Amb açò aconseguirem que una persona que tinga que arribar des de l’Hospital Lluís Alcanyís fins la gasolinera de Novetlè no tinga que acabar en la rotonda del tanatori, millorant la fluïdesa i la connexió dels diferents polígons i de l’entrada a la ciutat.

Però si per alguna cosa es recordarà 2017 és per ser el primer any de la nova Fira d’Agost. Ara que han passat uns mesos, com veu el resultat?

Molt positivament. Després de la consolidació dels espais culturals i de la programació, era el moment d’abordar aquest canvi de l’estructura comercial de la Fira. La gent sempre és resistent al canvi i estic satisfet ja que han sigut moltes més les opinions positives. En temes de seguretat vam veure la necessitat d’incloure les vies d’evacuació i en tema comercial devia tenir una estructura molt més coherent. En aquests moments ens estem replantejant el tema del Reial de cara a la propera Fira. Però, en definitiva, cal treballar en potenciar-la i promocionar-la per recuperar l’espai que mereix front altres fires. El canvi ha fet que ens visite més gent i que aquesta estiga més temps.

Ha comentat abans que els dos primers anys de legislatura han sigut de contenció de la despesa i reducció de deute però el proper 2018 es presenta com el gran any de les inversions.

És el moment d’invertir. Fins al moment no podíem demanar cap préstec, sols un al 2017 per fer front a l’herència rebuda i per pagar els terrenys de la Ciutat de l’Esport, la gasolinera de la Font del Lleó… Entenem que el moment actual és un moment on l’Ajuntament té capacitat per a invertir. Tenim clar que hi ha necessitats, la ciutat té que créixer, hem de millorar l’ocupació, els serveis, l’oferta cultural, les instal·lacions esportives, la infraestructura d’aigua, el clavegueram…

2018 serà l’ultim any complet de l’actual equip de govern. Com poden afectar les properes eleccions al dia a dia polític de Xàtiva?

La nostra obligació és seguir treballant fins a l’últim dia. Estem ací per a quatre anys i hem d’acabar la legislatura el millor possible. Tinc clar que anem a mantenir el nivell de treball i la proximitat de les eleccions farà que es puga incrementar el debat polític en determinats aspectes. Però pense que anem a un procés que, per la nostra part, va a ser tranquil on explicarem a la ciutadania tot el que hem fet en aquests anys i on esperem que, per part dels veïns i les veïnes de Xàtiva, se’ns valore aquesta gestió i siga recolzada. El funcionament intern del govern no deuria de patir cap modificació però açò també dependrà de la resta de partits i dels seus interessos.

Finalment, què els diria als nostres lectors ara que estem a les portes del Nadal?

Que passen el millor possible aquests dies. És un bon moment per fer balanç del que ha sigut l’any i per pensar el que va a ser 2018. Són dies de gaudir en família i amb els que més volem i els xativins i xativines han d’estar tranquils de cara al futur ja que la ciutat està en mans d’un govern que sap el que fa i que està dia a dia treballant per la millora d’aquesta ciutat i per a que ningú es quede enrere.