Rus: “La setmana de Fira ens deixarà 5 milions d’euros de retorn”

L’últim dia de Fira van passar pel nostre estand diversos representants autonòmics, que acompanyaren a l’alcalde Alfonso Rus en el balanç finar de la setmana de festes. Ells foren Luís Santamaría, conseller de Governació i Javier Montero, secretari general de desenvolupament autonòmic. Després de l’esmorzar que van mantenir i el passeig per l’Albereda amb el típic gaiato, van assegurar que es tracta d’una festa “espectacular, grandiosa i especialment pacífica”.

Com està anant el dia?

Santamaría: En primer lloc vull agrair a l’alcalde la invitació, ja que havia vingut moltes vegades a Xàtiva però mai havia tingut l’oportunitat de gaudir de la Fira. Em va dir que tenia que vindre que era pas obligatori i que tenia que vindre, i li ho agraeix. Hem estat esmorzant junt i passejant i gaudint de tot el que suposa la Fira: les paradetes, els iaios amb els seus nets, la gent en el carrer… M’alegre moltíssim d’aquesta oportunitat i li recomane a tot el món que s’aprope el propers anys perquè val la pena, hi ha moltíssims actes, tots ells gratuïts. No hi ha cap problema en quan a baralles, abusos de l’alcohol… es gaudeix amb normalitat d’una festa molt arrelada i és un privilegi estar ací. A partir ara seré client habitual de la Fira de Xàtiva.

Comentava que no coneixia la Fira, què és el que més li ha sorprès?

S: La normalitat i l’èxit de la gent. Veure tants milers de persones, la gent passejant, parlant, retrobant-se amb els amics, estant en família, amb la gent de la comarca… Açò és més important encara que els 71 actes que han hagut aquests dies. Però, com dia, el que més m’ha impactat ha sigut aquesta normalitat que ha suposat un parèntesi a la situació que estem patint tots els espanyols amb la crisi.

Javier, no sé si en el seu cas havia tingut l’oportunitat de conèixer Xàtiva en Fira.

Montero: No, estic en el mateix cas que Luís. Estic molt sorprès i bocabadat d’aquesta meravella que hi ha a Xàtiva, que desconeixia i que estic molt content de conèixer. A partir d’ara tornaré amb la família, passant el dia i repetint un dia que ha sigut inoblidable i amb un alcalde que ens ha tractat de meravella. Es nota que la gent de Xàtiva vol a la seua ciutat.

No la coneixia personalment però de segur que havia escoltat parlar d’ella. Com es veu la Fira de Xàtiva des de la distancia?

M: Reialment t’arriba mitjançant un tall de televisió d’uns pocs segons que per a res deixa veure el que ací es viu. No notes a la gent, no notes l’ambient… És una Fira on es passa un dia molt agradable. No té res a veure la idea que es té amb la impressió que t’emportes quan l’has visitat.

Així que recomanaria vindre a gaudir de la Fira.

M: Per descomptat, i de fet aprofite l’ocasió perquè de segur que el que ve, repeteix.

Inauguràvem el nostre estand el dia 15 amb la visita d’Alfonso Rus, i hui el tanquem amb l’alcalde per fer un balanç de la Fira.

Rus: Jo vaig cridar a Houston perquè baixaren la temperatura i ens ha vingut bé, perquè hem tingut 8 graus menys. Ha sigut espectacular. Ens ha acompanyat el temps, els espectacles, la gent… Estic molt content, primer per aquesta massivitat.

Què opina de l’oposició que demanda una Fira més participativa?

R: Jo ho llig en els mitjos i em sorprèn, ja que a la iniciativa que s’ha creat enguany han anat 1.000 persones, mentre que la nit de Dani Martín vam clavar 15.230 persones a la Murta. Jo quan veig que hi ha molta gent, ja és un èxit, després a cadascú li agradarà més una cosa o un altra.

Enguany es compleixen 20 anys com alcalde en Fira.

R: Jo me’n recorde que abans quan arribava la Fira la gent se n’anava i jo no ho entenia. No hi havia marxa i la gent jove fugia, ja que en qualsevol poble hi havia més festa que ací. En el 750 aniversari va ser el punt d’inflexió, ja que s’obriren espais grandíssims perquè tots pogueren participar. Hem anat del Mercat a la Seu, enguany al Jardí de la Pau… La Fira evoluciona cada any.

Cap a on ha d’evolucionar la Fira de Xàtiva?

R: On vulga la gent. Si portem a Julio Iglesias i no ompli, és perquè no voldran que vinga. Nosaltres no marquem la línia, sinó la gent. No podem anar en contra del que la gent pensa. Fa uns anys vam decidir que fora entrada gratuïta ja que la gent paga els seus impostos i no els tenim que cobrar més.

Alguna cosa a canviar?

R: Tots els anys ens equivoquem en algun acte. Les coses sols les fan bé els llestos. Aquest any el segon acte de Bruno Lomas no va acabar de tenir acollida i ja sabem que és un acte que quedarà espectacular en el Mercat. Tot no es fa bé, però si la majoria de les coses estan ben fetes, al final ens n’anem satisfets. Dani Martín, Hombres G… Espectacular. Sols he vist la Murta més plena amb David Bisbal.

El conseller destacava la normalitat.

R: Sí, no hi ha hagut cap incident i estic molt content. Si ha sigut un èxit, fenomenal i si no, reflexionar.

L’altre dia ens comentava que el retorn econòmic a la ciutat era de 5 milions d’euros.

R: I hi havia gent que ho dubtava… perquè són de lletres. Puc afirmar que anem a tindrem 5 milions d’euros de retorn econòmic. Molta gent ha estat ací treballant i hem vist com l’economia s’ha esta movent aquests dies. Els firers mai diran que els ha anat bé, però sempre tornen i si tornen és perquè els funciona.

Per últim, agrair l’atenció durant aquests dies.

R: Agrair el vostre treball que heu fet durant aquests dies. Comunicar a la gent el que passa dia a dia és molt important i sempre ho feu en positiu, que és més important encara. Heu fet molt bon treball i s’ho passeu molt bé, no com altres que ho passen mal.