Rus recorda que el PP ha invertit “30 milions d’euros” en el Canal de Bellús

  • L’oposició acusa al govern local “d’abandonar la infraestructura més important de Xàtiva”

El quart plenari ordinari de l’any, més curt d l’habitual, va estar marcat per un to més elevat que en sessions anteriors, amb diverses acusacions i diverses crides a l’ordre als regidors per part de l’alcalde.

Dins de l’oficina pressupostària, va tenir lloc la dació en compte de la liquidació d’e el pressupost de 2014, amb un romanent positiu de 600.000 euros.

Esquerra Unida va criticar la falta de participació per part de l’oposició “no se’ns ha escoltat per canviar ni una coma” i va atribuir la xifra positiva “gràcies al romanent positiu de l’any anterior, de les retallades i del Pla Montoro que ha hipotecat el nostre futur”. Cristina Suñer, des de Compromís, va criticar la xifra de 17 milions d’euros “de deute viu” i va demanar a l’equip de govern “no prendre decisions en aquest darrer mes que seguisquen endeutant-nos i posen en perill el futur de la nostra ciutat”. Des del PSPV van denunciar que “la realitat de les xifres és molt diferent a la que posen els papers, ja que Xàtiva té 19 milions de deute”. “A més, -es va dirigir a l’alcalde- vostè és va comprometre a liquidar els 11 milions d’euros del Pla Montoro abans de final de legislatura i la realitat és que queden 10,4 milions a dia de hui”.

Rus es va negar a rebatre el punt ja que, segons el primer edil, “tots els mesos digueu el mateix i estic cansat de desgastar-me explicant quina és la realitat”.

El punt següent responia a l’aprovació del reconeixement extrajudicial de crèdits de 2014, responent a una quantitat de 34.000 euros.

Miquel Lorente, portaveu d’EU, va denunciar que “vostès han fet una rutina d’una mesura totalment excepcional”. Compromís va demanar obrir expedients de responsabilitat patrimonial “així com ho diuen els informes ja que sense consignació pressupostari, el procediment que marca la llei, s’han presentat factures de més d’1 milió d’euros” i va acusar al PP que porten “20 anys contractant quan volen i a qui volen sense retencions de crèdits, no tenen vergonya ja que es feu trampa a les seues pròpies normes”. En la mateixa línia es va mostrar el socialista Cerdà, per a qui aquesta aprovació “evidència la vostra forma de governar” i va demanar “explicacions i valentia” per explicar “on estan els 200.000 euros de factures a Egevasa que no apareixen en cap lloc”.

Ramon Vila, regidor d’Hisenda, és va basar en les xifres: “34.000 euros de factures en crèdits extrajudicials dividides en un pressupost de 27 milions donen un 0,001% de percentatge en factures que s’han quedat sense assignació pressupostada, totes elles destinades a actuacions necessàries”. Respecte a les factures d’Egevasa, Vila va afirmar que és troba “en fase d’estudi”.

En la recta final de la sessió, dins ja de l’àrea d’obres i serveis, va tenir lloc la dació de compte de l’acord en junta de govern local, a data de 16 de març, sobre la resolució del contracte i adjudicació d’urgència de les obres de reparació i filtracions en el Canal de Bellús, xifrat amb 50.000 euros.

Tots els grups de l’oposició van coincidir en denunciar “l’estat de deteriorament i abandó” de, segons ells, “la infraestructura més important de la nostra ciutat, un canal amb perill d’imminent trencament amb més de dos anys d’intervencions que no sols no milloren sinó a empitjoren el seu estat”. Les crítiques es van sumar a la despesa “de més de 300.000 euros” a una empresa privada (Egevasa) per l’aigua quan “al dia es perdia l’equivalent a una piscina olímpica”.

Alfonso Rus va afirmar, en canvi, que la inversió realitzada pel seu partit “és de més de 30 milions d’euros” i va recordar que “en anys del govern socialista, qualsevol forat que es feia, enviaven a cada casa un rebut de despeses especials”.

Finalment, no es va tractar la urgència de la moció presentada per Compromís sol·licitant que s’instara a la Conselleria d’Educació a negociar un nou acord de professorat interí.