Rus “reitera” la bona situació econòmica de Xàtiva

  • El plenari va aprovar sol·licitar la declaració de la Setmana Santa Setabense com a festa d’interès turístic provincial de la Comunitat Valenciana

El tercer plenari ordinari va començar amb la dació de comptes de l’informe d’intervenció general sobre morositat en l’exercici 2014, xifres conjuntes de l’Ajuntament i el Consell Esportiu, sent el període mitjà de pagament de 29,45 dies.

Esquerra Unida va recordar que “al 2012 es va demanar un préstec de 11 milions i el més coherent haguera sigut pagar dins dels terminis que marca la llei, i això no és va fer. Cal fer memòria que eixe any eixia un romanent positiu i després van eixir factures dels calaixos. Aleshores, pensem que aquests informes no són creïbles. El PP va entrar amb 3 milions de deute i eixirà de deixant-nos amb 18”.

Per a Cristina Suñer, des de Compromís, “el PP és un partit que fa trampes i ja estem acostumats a aquesta manera de governar”. En aquest sentit es va mostrar el PSPV, per als que “el informe deixa veure que segueixen incomplint la llei, amb 3,7 milions pagats fora de temps”, demanant a Rus que “se senten amb Parra per solucionar el tema de les factures del Consorci ja que la situació és insostenible”.

Ramon Vila, regidor d’Hisenda, va destacar que “a principi de legislatura ens vam comprometre a complir els terminis de pagament i així ha sigut. Hem treballat molt i dur per ajustar els terminis. No sé on estan les trampes, ja que la llei marca els 60 dies per pagar i nosaltres ho fem a 29 dies, sent en cinc dies als proveïdors. Estic content i molt satisfet i vostès parlen per parlar”.

Rus va afirmar que “a l’oposició vos sap mal aquestes xifres. Quan entrarem a l’Ajuntament, la ciutat devia sis milions d’euros i els proveïdors no ens venien res. Una cosa és el que es deu i altra és el que ens deuen i tenim un romanent positiu de 4,5 milions d’euros. Nosaltres no diguem cap mentida i dic que aquest Ajuntament no deu res, i ho mantinc”.

El següent punt és referia a la dació de compte del informe de la intervenció general al compliment del pla d’ajust de l’Ajuntament.

Miquel Lorente va avançar que aquest pla respon “als retalls dels serveis municipals i als 11 milions de préstec destinats a factures impagades. Xàtiva cada vegada està més bruta i més fosca”. Des de Compromís va reiterar que “vostès fan trampes ja que heu incomplint el pla d’ajust en tots els seus punts: heu rebaixat l’IBI, les taxes, no s’ha estalviat la xifra establerta, no s’anava a aturar a ningú del personal de l’Ajuntament, no s’ha especificat l’estalvi del canvi de lluminària… Vostès no saben gestionar diners públics i heu de donar les gràcies a un govern que des de Madrid us solventa els problemes”.

Roger Cerdà, portaveu socialista, va acusar al PP “d’incomplir la seua paraula, passant de sis a 11 milions d’euros de rebuts impagats des de la darrera forma de recaptació. La gestió ha sigut nefasta i poc rigorosa”.

Vila va recordar que “el pla d’ajust i aquest informe no el fa ni l’alcalde ni jo com a regidor, sinó una acta d’arqueig que fan els tècnics. Hem pagat més de 47 milions en l’últim any i l’oposició té una visió catastrofista i no accepteu les rebaixes en els principals rebuts municipals i les bonificacions als ciutadans aplicades. Hem incomplit conscientment aquest punt per beneficiar als ciutadans i estem orgullosos”. Per la seua part, Alfonso Rus va ressaltar que “la carambola de la qual se’ns acusa han sigut ingressos menors i despesa ajustada. La rebaixa d’impostos la vam fer al 2014 i jo se’ns pot acusar d’electoralista. Ho vam fer ja que la gent està passant-ho mal”.

Ja fora de l’oficina pressupostària, el plenari va votar, amb el recolzament del Partit Popular, Compromís i el PSPV, sol·licitar la declaració de la Setmana Santa Setabense com a festa d’interès turístic provincial de la Comunitat Valenciana.

Malgrat aquest recolzament, l’oposició va denunciar la celeritat “en clau electoralista” i va alertar que el PP “torna a fer tard al proposar-ho després de 20 anys al poder. Tenim la Setmana Santa més antiga de la Comunitat i hi han altres que ja tenen el reconeixement internacional”.

Mª José Masip, portaveu popular, va afirmar que “els informen existents recolzen la tradició i el valor històric, amb capacitat d’atraure visitants. És un insult a la independència dels 5.000 confrares que ens ho han demanat dir que aquesta és una mesura electoral”. Esquerra Unida es va abstenir i va demanar “deixar la proposta sobre la taula” ja que “les coses s’han de fer be, hi ha que investigar i tindre els coneixements històrics del que representa, per consolidar un relat i proposar-ho com atractiu turístic i cultural”.

Ja en l’equador de la sessió és va rebutjar la proposta d’EU per actualitzar la participació al Fons Valencià per la solidaritat. “Més de 200.000 euros ha aportat Xàtiva en els últims 10 anys a aquest ens, i ara entenem que aquesta partida de Benestar Social devien de ser destinada a la solidaritat amb els que més ho necessiten de la pròpia ciutat”, va recordar la portaveu del PP.

Posteriorment, es va passar a denominar sis carrers i vies públiques de Xàtiva: Pintor Robert Martínez Leña, Pintor Vicente Giner Valls, Pintor Alfred Mompó Roca, Missioner Enrique Granero, Tractat d’Almisrà, Músic Melchor Peropadre Fornies. Compromís va canviar el seu vot a favor “per respecte” als homenatjats després de considerar-ho una “proposta electoralista ja que hi han informes des del 2009, s’han vulnerat les formes i no s’han considerat les seues propostes”. Esquerra Unida es va abstenir i va demanar “afegir alguna dona xativina aprofitant la proximitat del 8 de maig”. El PSPV va votar a favor però va sol·licitar “tenir en compte les seues propostes”.

En la recta final de la sessió es va aprovar, amb el recolzament de tots els grups excepte EU, que es va abstenir, la mutació del local destinat al Museu Faller sense que canvie la seua condició de domini públic.