“Sabem que estem en moments durs, però hi ha partides i qüestions socials que no es poden tocar”

La diputada Esther López va visitar Xàtiva junt a Miquel Lorente i Cesca Chapí, representants del grup municipal d’EU a Xàtiva, per posar en coneixement de les Corts la situació causada per l’actual política de retalls que s’estan patint i veure l’estat del centre ocupacional d’ASPROMIVISE. Per aquest motiu, hem quedat amb Cesca, que ens ha donat tots els detalls d’aquesta jornada.

En què va consistir aquesta visita de la diputada d’Esquerra Unida?

Dins de la nostra filosofia d’estar en el carrer, volem conèixer totes les problemàtiques in situ. En aquest cas, s’està fent un esforç molt gran ja que s’està privant un dret fonamental com és el de l’assistència. Sabem que estem en moments durs, però hi ha partides i qüestions socials que no es poden tocar. Per açò, vam convidar a Esther López, una de les nostres diputades, perquè servira de corretja de transmissió directa amb València amb la problemàtica de la nostra ciutat.

És tan complicada com sembla la situació d’aquests centres?

2Ja ho portaven malament l’any passat i enguany s’ha agreujat. Així, dels més de 499.000 euros que li corresponen a ASPROMIVISE, sols han rebut un 30%, sense saber res de les partides restants que es divideixen en el 30% i 40% del pressupost que falta. Una situació similar a la d’ACOFEM, que ha passat d’una subvenció de 198.000 euros a 174.000 euros. L’esforç és molt gran i els treballadors estan angoixats perquè no poden deixar als pacients de costat. Qualsevol persona amb trellat sap que els grans esdeveniments, com la Formula 1, no són prioritaris en aquest moment… Hi ha qüestions que ens desborden, si els ciutadans saberen el que estan vivint aquestes famílies… A Xàtiva, els que menys paguen 45 euros, encara que la mitjana és de 65 euros al mes. Si es necessita transport, la xifra ja ascendeix als 156 euros mensuals. A més, sembla que els dels centres siguen els malvats, ja que estan obligats a cobrar aquestes tarifes a les famílies a causa dels impagaments de la Conselleria.

De cara al futur, teniu previst seguir amb aquestes iniciatives?

Al setembre tornarem a obrir el tema perquè està també el problema del Pla de la Mesquita. A més de les instal·lacions, que estan obsoletes, hi ha criatures que ixen d’ací i no saben on anar. Tot açò cal solucionar-ho i cal emprendre unes accions concretes. És un problema nostre a pesar que siga la Generalitat la que es faça càrrec. Tots aquests problemes han de donar-se a conèixer i els polítics han d’eixir al carrer a saber quina és la realitat dels nostres veïns.

A més, el passat cap de setmana s’organitzà una jornada municipalista a l’alberg el Teularet per a fer balanç de l’actual any polític i asseure els bases del treball del proper curs.

Abans de muntar aquesta candidatura vam fer el ‘Participem’ on eixirem diversos representants d’associacions de Xàtiva. Partirem d’aquestes bases per a construir el nostre projecte polític. Després de dos anys en l’Ajuntament és moment de replantejar el nostre interior, veure com hem crescut i fer un balanç d’aquest temps. En aquesta jornada van sorgir qüestions d’organització que havien d’afrontar-se, així com continuar i afermar aquesta línia de treball. Hem estat en les plataformes en defensa de l’educació, de la sanitat, contra els desnonaments… i molta gent que busca un canvi ha tingut cabuda, malgrat existir eixa reticència al fet que un col·lectiu polític t’encaselle. A Xàtiva volem manifestar que anem a eixir dels nostres closques i estem oberts a qualsevol iniciativa. Per açò, hem constituït diverses comissions i àrees de treball. Tenim els fonaments per a dissenyar la Xàtiva que volem.