Satisfacció a Aspromivise per la sentència que anul·la el decret del copagament per als discapacitats

El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià ha anul · lat el decret del Consell que estableix el copagament en els serveis adreçats a gent gran i persones amb discapacitat perquè considera que és “coactiu” i “vulnera el principi de reserva de llei, el de legalitat en matèria tributària i el de jerarquia normativa “. La decisió, contra el que cap recurs de cassació, declara la “íntegra nul·litat de ple dret” el Decret 113/2013 de 2 d’agost del Consell, estimant el recurs interposat pel comitè de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI).

Des de l’associació Aspromivise de Xàtiva, que gestiona el taller ocupacional, que va presentar recurs contra aquest copagament, s’ha rebut la notícia amb satisfacció perquè sempre es van mostrar en contra per considerar-lo injust.

La secció tercera de la Sala del Contenciós-administratiu del TSJCV, considera que el copagament suposa la imposició d’una taxa, “a gent gran i persones amb discapacitat que no sembla que siguin grups socials especialment afavorits”. La sentència desestima l’argument de l’advocacia de la Generalitat que va al·legar que el copagament era assimilable a un preu públic perquè complia els dos requisits per a això: que el servei sigui de petició voluntària i que pugui satisfer a través del sector privat.

La Sala rebutja l’argument del Consell perquè considera que el copagament s’imposa a un servei que no és voluntari sinó “objectivament indispensable per poder satisfer les necessitats bàsiques de la vida personal o social dels particulars” perquè “es tracta de serveis primaris assistencials, bàsics i imprescindibles”.

El TSJ recorda en la seua sentència que la imposició de taxes ha d’estar determinada mitjançant una llei i no mitjançant un decret i, per tant, el Decret del Consell que imposava el copagament no té “cobertura, infringeix de manera frontal el principi de reserva de llei i, fins i tot en el supòsit de tractar realment de preus públics, tampoc podria dir-se que respectés aquest principi, no corresponent a l’Administració de la Generalitat Valenciana sinó a les Corts Valencianes crear i regular els elements essencials de la taxa a percebre en l’àmbit dels serveis socials”. A més, la sentència condemna la Generalitat demandada al pagament de les costes del procés.