Segueix actiu l’incendi que arrasa la Canal de Navarrés

  • El Jutjat d’Instrucció de Xàtiva ordena presó provisional per al jove de Bolbaite acusat d’iniciar el foc

El jutjat d’Instrucció 1 de Xàtiva, en funcions de guàrdia, ordenava en la vesprada d’ahir presó provisional, comunicada, sense fiança per al jove detingut com a presumpte autor de l’incendi forestal de Bolbaite.

L’arrestat, un jove de 19 anys natural de Bolbaite, està investigat (imputat segons la terminologia prèvia a la reforma de la Llei d’Enjudiciament Criminal) en una causa oberta per un delicte d’incendi forestal amb la circumstància agreujants de la superfície que afecta ja a més de 1.600 hectàrees.

La instructora entén que també concorre l’agreujant de proximitat a nuclis habitats ja que les flames, han afectat a 200 persones, de les quals 150 han hagut de ser desallotjades en set termes municipals diferents: Bolbaite, Chella, Anna, Estubeny, Cotes, Sellent i Sumacàrcer.

Incendio declarado en  Bolbaite foto_Abulaila (7)_0El foc s’iniciava en la vesprada de dimecres, al voltant de les 20 hores, i era detectat pels professionals de Prevenció d’Incendis des de l’Observatori del Palmeral. Els factors climàtics van jugar molt en contra ja que des del passat mes d’octubre, a la Canal de Navarrés ha plogut només la meitat del considerat normal en aquest període. A més, les fortes ratxes del vent sec de ponent, de quasi 50 quilòmetres per hora, van avivar el foc i van ajudar en la seua propagació.

La proximitat de la nit complicava les primeres tasques d’extinció, ja que els mitjans aeris que començaven a treballar deixaven pas a les unitats terrestres fins a l’endemà.

Durant aquests tres dies que dura el foc són més de 600 els efectius que treballen sense descans per sufocar les flames, alguns arribats de diferents punts d’Espanya. Al tancament de l’edició, divendres nit, l’incendi començava a estar estabilitzat però encara lluny d’estar extingit.

La base d’operacions s’instal·lava des del primer moment en el municipi d’Anna. Ací, el director general d’Emergències de la Generalitat, José María Ángel, ha apuntat a una “possible” imprudència com a origen de les flames. El responsable d’Emergències ha considerat el sinistre, que està afectant a pineda, muntanya baixa i alguns cultius de “atemptat ecològic al patrimoni natural”.

Fins al lloc dels fets acudia a primera hora del matí de dijous el president de la Diputació de València. Rodríguez assegurava estar passant “uns dies horribles en la província de València, per això volem fer arribar als municipis tota la força i l’afecte de la Diputació, però també tots els nostres mitjans”. El president provincial ha exigit que la llei actue amb contundència contra els que destrueixen el patrimoni mediambiental.

També va estar present en les tasques d’extinció el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, qui expressava el seu suport als afectats i als efectius que treballen a la zona.