S’inicia a Xàtiva el programa de prevenció de Càncer Colorectal

  • Sanitat recorda que la detecció precoç en aquesta malaltia augmenta la seua curació

El Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent va iniciar dimarts la implantació del programa de prevenció de càncer colorectal en la població de Xativa.

La detecció precoç es basa en l’anàlisi de la presència de sang oculta en la femta. Va dirigit a homes i dones entre 50 i 69 anys que no presenten símptomes. La prova és totalment gratuïta i universal.

Per a participar en el programa, cada ciutadà rebrà una carta d’invitació en el seu domicili amb una targeta prefranquejada. Si no ha participat mai s’haurà d’enviar per correu postal la targeta d’invitació i rebrà en el seu domicili el material necessari per a la recollida de la mostra.

Des del Centre de Salut Pública de Xativa s’estan remetent ja les cartes d’invitació. En tot el procés de desenvolupament del programa intervenen tant atenció primària informant als pacients com a atenció especialitzada de l’hospital que realitza la confirmació diagnòstica.

Com a regla general la invitació es repeteix cada dos anys i com a prova de confirmació diagnòstica es realitza la colonoscòpia òptica. A través d’aquest programa es poden identificar lesions precursores de càncer o càncer en fase precoç i tractar-los amb altes probabilitats de curació.

El càncer còlon-rectal és la primera causa de mortalitat per càncer a la Comunitat si es considera a homes i dones conjuntament. No obstant açò, els avanços científics han desenvolupat nous tractaments que milloren el pronòstic i incrementen la supervivència en aquest tipus de malalts. Un 90% dels casos de càncer de còlon poden guarir-se si es detecten a temps.

Mitjançant el programa de detecció precoç, en el qual estan participant des del seu inici aquest novembre passat de 2014 en el Departament Xàtiva-Ontinyent el 40% de la població convidada, la conselleria de Sanitat pretén disminuir la incidència i la mortalitat (entre un 20% i un 30%) per aquest tipus de càncer i millorar la qualitat de vida dels afectats.

Des de l’Ajuntament de Xàtiva es vol recolzar i sensibilitzar sobre la importància de comptar amb un Programa de Prevenció de Càncer de Còlon i Recte, ja que “quan es detecta aquest tipus de tumor en un estadi molt inicial, la curació supera el 90%”.