S’acaben les vacances, s’inicia un nou curs escolar

  • El curs 2014/15 comença per primera vegada de forma simultània a la Comunitat Valenciana el 3 de setembre en Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat

Per primera vegada, el curs escolar 2014/15 comença s’inicia de forma simultània a la Comunitat Valenciana el 3 de setembre en Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat, en un any en què els escolars de les dues primeres etapes tindran quatre dies més de classe, dos més en el cas de l’ESO. Així, en Infantil i Primària les classes començaran el 3 de setembre i finalitzaran el 19 de juny, mentre que a Secundària i Batxillerat acabaran el 10 de juny.

L’avançament de les classes respecte al curs 2013/14 serà de sis dies en Infantil i Primària i de tretze a Secundària i Batxillerat, i el curs acabarà un dia abans a Infantil i Primària i deu dies abans a Secundària i Batxillerat. D’aquesta manera, el curs tindrà 185 dies lectius en Infantil i Primària i 178 en Secundària i Batxillerat.

El calendari escolar per al curs acadèmic 2014/15 també regula les activitats escolars en Ensenyaments Artístics, d’Idiomes i de Formació de Persones Adultes, que arrencaran el 15 de setembre i finalitzaran el 10 de juny. Per la seua banda, el primer curs dels cicles de Formació Professional començarà el 12 de setembre i acabarà el 10 de juny.

Les vacances de Nadal seran del 23 de desembre al 6 de gener, ambdós inclosos, i les vacances de Pasqua del 2 al 13 d’abril, ambdós inclosos. Seran festius i no lectius els dies següents: 9 d’octubre, dia de la Comunitat Valenciana; 8 de desembre, Dia de la Immaculada Concepció; 19 de març, Sant Josep, i 1 de maig, Dia del Treball.

 

 

Mª José Pla, regidora d’Educació

“L’educació a Xàtiva està perfectament atesa”

Tots els estiu s’escometen diverses actuacions als centres escolars de Xàtiva. Què s’ha fet enguany?

Els mes de juliol, al ser inhàbil, sempre l’aprofitem per fer unes reparacions més profundes que durant l’any no podem escometre. El que hem fet els dos últims anys ha sigut demanar un llistat de necessitats als centres i, mitjançant l’empresa que tinguem adjudicada a través de foment, repassar-les i atendre-les.

Què s’ha invertit en aquest estiu?

Sols al juliol hem aportat un total de 17.745,36 euros en tots els col·legis de la ciutat, repartits segons les necessitats i les seues peticions. S’ha actuat al Jacint Castanyeda, Pla de la Mesquita, Francesc Bosch i Morata, Teresa Coloma, Attilio Bruschetti, Martínez Bellver i Taquígraf Martí. L’únic col·legi que falta en aquesta relació és el Gozalves Vera, ja que al ser un centre tan nou, des de direcció ens van demanar únicament pintura. La partida que hem destinat és exclusivament per actuacions on està exclosa la pintura, ja que aquesta part la porta el Pla d’Ocupació. Així, ens adjudicaren cinc pintors que han actuat en aquest sentit en tots els centres.

Comparat amb altres anys, ha sigut una inversió major o menor?

Està a la par, i hi ha que recordar que no és l’únic manteniment que duguem a terme. Estem durant tot l’any, diàriament, atenent els que necessiten. El procediment consisteix en que ens avisen al departament d’educació que s’ha trencat una cisterna, tenen un problema amb una aixeta que goteja… Nosaltres ho traslladem directament a l’empresa que atén el centre i els tècnics de foment ho revisen.

Què s’aporta durant l’any?

Com a partida pressupostaria hi ha un total de 160.000 euros anuals per manteniment d’edificis, instal·lacions i combustible de calefacció. A més, també ens fem càrrec de la neteja, l’aigua i la llum, aquestes tres despeses fora de la partida d’educació. Finalment, de l’Ajuntament també depenen els diferents conserges de cada centre. Aquesta és la nostra tasca i amb la que complim perfectament la relació que tenim amb els directors, amb un diàleg directe per complir les seues peticions.

Aleshores, s’espera començar el curs amb normalitat.

El dia 3 els nostres centres estaran en perfecte estat per atendre a tots els alumnes ja que hem acabat amb les obres de remodelacions i d’adequacions. El que fem a partir d’aquest dia és posar-nos de nou en contacte amb els directors i directores dels nostres centres per conèixer si hi ha noves necessitats o incidències, si ha assistit tot el professorat… Aquestes són peticions que depenen directament de Conselleria, però sempre ens agrada interessar-nos i recolzar-los amb el que podem.

Com es presenta el nou curs?

L’última reunió que vam tenir amb els directors va ser molt positiva, amb la preocupació lògica de començar més prompte per primera vegada. Tenim a professionals de l’educació de primer nivell a Xàtiva i ho tenen tot preparat per començar el curs. Recordem que les beques estan únicament per Infantil i, mitjançant les informacions que ens donen els claustres, aconseguim que cap xiquet de Xàtiva es quede sense un llibre.

Hi ha una gran novetat aquest any, la incorporació d’una aula CIL.

Es tracta d’una aula especial que no teníem a la ciutat. Està integrada en el Jacint Castanyeda, elegit directament per Conselleria al ser el més gran, i serveix per acollir un màxim de vuit alumnes que necessiten una atenció especial per problemes d’autisme o de comunicació i llenguatge. Per començar tenim un quatre alumnes matriculats i tres professionals encarregats en l’aula: un educador, un logopeda i un pedagog-terapeuta. Considere que és tan beneficiós per als alumnes d’educació especial com per als ordinaris, ja que comencen a comprendre que dins de la vida tot el món no té les mateixes necessitats.

Com a exemple, aquest any en l’escoleta d’estiu ja s’han ofertat places especials.

Sí i han sigut un èxit ja que s’han matriculat set alumnes. Ha sigut una experiència molt positiva i que repetirem en futures iniciatives.

Què té que dir a les acusacions de que es recolzen més a uns centres que a altres?

Sols he de dir que en Xàtiva les famílies han decidit el 99% en primera opció, excepte algun xiquet de 6è al Claret i d’Infantil en les Dominiques. Aquesta xifra és importantíssima, ja que han sigut els pares i les mares els que han decidit on van als seus fills. Recolzem exactament igual a tots els centres i amb el districte únic, el principal canvi que ha hagut per evitar guetos, es permet que els pares decideixen on van els seus fills independentment de la zona on visquen, ja que la nostra és una ciutat molt accessible.

Els pares poden estar tranquils amb l’educació que s’ofereix a la ciutat?

Jo la veig perfectament atesa. És cert que el nombre d’alumnat ha baixat a Xàtiva i açò comporta una baixada en el nombre d’assistències de professorat. És una cosa amb la que hem de conviure. Cal recordar la polèmica del curs passat amb la pèrdua d’una unitat a l’Attilio Bruschetti, ja que no hi havia matrícula… Finalment, després del Consell Escolar Municipal i la gestió directa de Alfonso Rus amb la consellera d’Educació, aquesta unitat es va salvar. Gràcies a la gran tasca d’aquest centre, aquest any disposen al voltant de 13 matrícules. Hem de ser conscients de que la ràtio està en 30 alumnes i a Xàtiva, malgrat dos unitats, no es superen els 25 alumnes i no es poden mantenir totes les unitats amb 13 alumnes. Com he dit, tenim grans professionals en el sector a Xàtiva, comptem amb uns pares molt integrats i que s’ho prenen molt seriosament.

 

Actuacions al més de juliol

CPEIP Jacint Castanyeda                      2.807,20 euros

CPEE Pla de la Mesquita                       2.541,00 euros

CFPA Francesc Bosch i Morata              1.756,92 euros

CPEIP Teresa Coloma                          1.543,96 euros

CPEIP Attilio Bruschetti                        1.981,98 euros

CPEIP Martínez Bellver                         3.484,80 euros

CPEIP Taquígraf Martí                         3.629,50 euros

TOTAL                                              17.745,36 euros