S’inicia el nou servei de recollida de residus per a cinc municipis de la zona

  • L’Alcúdia de Crespins, la Granja de la Costera, Novetlè, la Llosa de Ranes i Montesa veuen millorat un servei que recollirà els residus tots els dies

La seu central de la Mancomunitat de Municipis de la Costera – la Canal va ser l’escenari triat aquesta setmana pels cinc municipis que comencen el nou servei de recollida de residus per a presentar les principals novetats d’aquest, que gestionarà l’empresa especialitzada en recollida i tractament de residus Recisa durant el proper any, en el qual es licitarà un servei global per a tots els municipis de la Mancomunitat.

La presidenta de la Mancomunitat, M. José Tortosa, va incidir en què el nou contractat “millorarà el servei de recollida per a aquests municipis, a l’espera que es vagen incorporant la resta conforme acaben els seus contractes actuals”, moment en qual es licitarà “un servei global per a tots”. De moment, l’Alcúdia de Crespins, la Granja de la Costera, Novetlé, la Llosa de Ranes i Montesa tindran servei de recollida “363 dies a l’any –a excepció de Nadal i Cap d’Any– amb el que el fem es podrà dipositar tots els dies, una cosa reclamada constantment per les nostres veïnes i veïns”.

Al mateix temps, explicava Luis Unanue, gerent de la nova empresa prestadora del servei, Recisa, aquest augment en els dies de recollida repercutirà directament en la neteja dels municipis, “menys acumulació de residus, i menys impacte visual de fem al costat dels contenidors”, i la importància del nou servei de recollida d’estris, que es realitzarà una vegada a la setmana en cada municipi, i de la neteja dels contenidors que en època hivernal serà cada mes, i en les èpoques de més calor es realitzarà quinzenalment “per a tindre els nostres municipis en les millors condicions”.

Cal recordar que aquest nou sistema de recollida de residus donarà servei a 11.000 veïns de la Mancomunitat, i que en els municipis adherits al nou contracte compten actualment amb 262 contenidors de recollida selectiva de residus. Luis Unanue també explicava en la seua presentació que existeix un pla imminent de “substitució dels contenidors més vells per altres nous, per al que es preveuen 100 unitats”, que començarà immediatament i es desenvoluparà gradualment.

Igualment nova serà la campanya de sensibilització que es realitzarà annexa al servei, per a aconseguir que aquestes millores tècniques tinguen també una repercussió social. La campanya, que va ser presentada pel responsable de comunicació Leopoldo Segarra, aglutinarà el servei dels cinc municipis sota un lema i marca comú, “entre tots i totes, una Mancomunitat més verda i neta”, però s’adaptarà a les necessitats concretes de cadascun d’ells. Aquesta campanya pretén “construir consciència ambiental en la població”, amb l’objectiu d’aconseguir els objectius 2020, millorant els índex de separació en origen, que es faça un bon ús dels contenidors, del servei de recollida d’estris, i que s’incentive l’ús dels ecoparcs.

La presidenta de la Mancomunitat, M. José Tortosa, indicava que és fonamental per als nostres municipis “aconseguir els objectius de desenvolupament sostenible de la Unión Europea”. A part del benefici mediambiental, Tortosa va insistir en què “quant més separem en origen els nostres residus, menys pagarem pel seu tractament”.