S’inicia el programa de prevenció de càncer colorectal en el Departament de Salut de Xàtiva-Ontinyent

  • Abastarà a quasi 48.000 persones de les comarques de La Canal de Navarrés, la Costera, la Vall d’Albaida i la Ribera

El Departament de Salut de Xàtiva-Ontinyent engega el programa de prevenció de càncer colorectal de la Conselleria de Sanitat i la seua Direcció general de Salut Pública. Aquesta malaltia, a causa de la seua alta incidència i impacte sociosanitari, s’ha convertit en un important problema de salut pública. Per açò, des de 2.005, aquest programa de garbellat es ve implantant gradualment en tota la Comunitat Valenciana.

En el cas del departament Xàtiva-Ontinyent, el passat 25 de novembre des de la direcció de salut pública de Xàtiva, en coordinació amb la xarxa assistencial d’atenció primària i la unitat de medicina digestiva hospitalària, s’inicia l’enviament de cartes nominals informatives a les ciutadanes i ciutadans dels municipis de l’Alcúdia de Crespins i de Canals.

Aquestes cartes porten una targeta d’acceptació ja franquejada, per a participar en el programa. Després d’aquest pas d’acceptació se li envia un test de sang oculta en femta (“TSOH”) i una vegada arreplegada la mostra, es diposita en urnes especials habilitades en els centres de salut i consultoris participants.

Els resultats negatius es comunicaran per carta i els positius, es notificaran a través dels metges de capçalera els qui informaran de la indicació de la colonoscòpia com a prova diagnòstica. La colonoscòpia, si escau, es durà a terme en l’hospital Lluís Alcanyís.

Aquest programa de prevenció s’implementarà gradualment en les pròximes setmanes en tots els municipis que cobreix aquest departament i es dirigeix a dones i homes asimptomàtics en edat compresa entre els 50 i els 69 anys, sense antecedents familiars de càncer colorectal o altres malalties cròniques de l’intestí. El programa convidarà a participar amb un caràcter bianual i donant cobertura a quasi 48.000 habitants compresos en aquest rang d’edat i que conformen la població objectiva del programa, treballant perquè tinga el mateix èxit aconseguit amb la prevenció del càncer de mama.