“S’ofereix l’experiència de veure la ciutat des de les muntanyes i de córrer per llocs històrics”

El pròxim 28 d’abril tindrà lloc la primera edició de la Xàtiva Natura Trail, una prova que es dividirà en una carrera de 20,8 quilòmetres i una marxa de 21,5 quilòmetres. Baix el lema ‘Respecta la muntanya i no deixes la teua petjada en ella; deixa que ella deixe la seua petjada en tu’, el Club Atletisme Xàtiva, el Centre Excursionista Xàtiva i Javi Marcarell, són els encarregats d’organitzar aquesta jornada que busca instaurar en la ciutat una carrera que té en els últims temps una gran acceptació entre els amants del running.

En què consisteix aquesta prova? 

La prova és un trail, una carrea de muntanya de 21 quilòmetres, on els participants podran recórrer els punts i paisatges més emblemàtics de Xàtiva. La carrera eixirà des de l’Albereda i passarà per la Seu, el Bellveret, Sant Josep, Sant Feliu, la Muralla… després d’eixir d’aquesta zona històrica anirem a la zona més natural pel port de Bixquert i la serra de Vernissa, la Quintana, la Penya de la Mel, baixarem a la Nacional 340, passarem a la Casa de la Llum i anirem cap a les Arcaetes, pujarem al Pou de la Corona d’Estrella i d’ací anirem a la Penya Roja i entrarem al Castell per la Porta de Socors per a baixar de nou a l’Albereda.

Triptic_Xativa_Natura_Trail

Es divideix en dues proves. A què es deu? 

Exactament. Nosaltres volem abastar també a eixa gent que no està acostumada a córrer i que són caminants. Per açò, organitzem una marxa conjunta de 12 quilòmetres per part del traçat de la carrera. Aquesta prova està destinada a la gent que no s’atreveix a fer 21 quilòmetres i no corre habitualment.

Fins a quan es podran inscriure els interessats? 

La quota d’inscripció serà de 15 euros per a la carrera i 12 euros per a la marxa i hi ha de temps fins a l’1 d’abril. A partir del 2 d’abril i fins al 24 d’aquest mes el preu d’inscripció serà de 20 euros per a les dues proves. Per a açò hem habilitat la web www.xativanaturatrail.es on es podrà inscriure qui ho desitge.

Com estan anant aquestes inscripcions i quin objectiu us marqueu? 

Tenim ja quasi 200 inscripcions realitzades i la nostra meta seria arribar a 1.000 corredors. Per eixes zones està eixint moltíssima gent a entrenar quan abans no es veia a tanta gent i el vídeo que hem realitzat ja l’han vist més de 1.000 persones.

Cartell_Xativa_Natura_Trail_originalUn vídeo que és una altra de les peculiaritats d’aquesta carrera, ja que cap altra mostra al corredor el que es trobarà abans de participar. 

Sí, amb aquest vídeo de 30 minuts expliquem com és el recorregut, amb els punts més complicats i es pot trobar en la mateixa web on apuntar-se a la carrera. El circuit és d’allò més bonic del que hi ha per la zona i els participants han de ser conscients del que s’ofereix, que és l’experiència de veure la ciutat des de les muntanyes i de córrer per llocs històrics.

La gent també ha de ser conscient que és una prova que requereix de certa preparació. 

És una prova dura i el que córrega ha d’estar mínimament preparat. Eixint uns dos o tres dies a la setmana pot acabar-la sense cap problema ja que hi ha marge de temps més que de sobra.

A més, cal ressaltar el concurs de fotografia que s’organitza en relació a aquesta jornada i els plats gastronòmics per als participants. 

Sí, d’una banda, perquè la gent estiga en els llocs més emblemàtics i aconseguir tenir un arxiu molt gran del que ha sigut aquest dia, a més d’incentivar als veïns de Xàtiva a eixir al carrer i animar i recolzar als corredors. D’altra banda, tots els inscrits tindran un tiquet per a menjar productes típics de Xàtiva després de la carrera com l’Arròs al Forn i l’Almoixàvena, juntament amb beguda i fruita. Sens dubte, una forma inigualable de promocionar aquesta ciutat. A més, aquest menjar i la borsa del corredor composta per una samarreta tèrmica, motxilla i gorra serà igual tant per a corredors com para caminants.

Aquesta és la primera edició del Xàtiva Natura Trail. Penses que feia falta una carrera d’aquestes característiques en la ciutat?

Ací tenim coberta la Mitja Marató Urbana i la històrica Puada al Castell i ens feia falta una carrera de muntanya. La nostra idea és consolidar-la i que vaja a més i si en comptes de carrera de 20 quilòmetres podem introduir una altra més llarga seria perfecte.

Per últim, convidar als nostres lectors a participar. 

Sí, però no sols a participar corregent sinó també col·laborant qui ho desitge. No volem que els participants se senten sols en cap moment per la muntanya i per açò necessitem voluntaris. Ells tindran els mateixos regals que els corredors sense pagar res. Els que vulguen apuntar-se podran fer-ho en la nostra web. També m’agradaria fer una crida a tots els corredors i caminants que estan entrenant per les sendes de les nostres muntanyes que per favor, ningú marque el recorregut de la carrera ni els punts quilomètrics amb pintura o esprai ja que l’organització s’encarregarà de marcar la carrera amb balises, que després retirarà. També demanaria que ningú tirara els papers dels gels i les barretes energètiques en la muntanya.