“Sols el veure com la gent gaudeix de la festa fa que tot el treball valga la pena”

Aquest divendres, dia de Sant Francesc d’Assis, van començar les festes majors de la Granja de la Costera. Els dies més grans d’aquesta localitat que commemora la festivitat al seu patró amb un extens programa d’activitats que s’allarga durant tot el cap de setmana. Actes per a menuts, joves i grans, tant festius com protocol·laris, fan d’aquests dies una oportunitat única per als veïns de la comarca per acostar-se a gaudir de l’hospitalitat d’aquest municipi situat al cor de la Costera. Per contar-nos de primera mà tot el que hi ha preparat, hem parlat amb Carles Garrido, el seu alcalde.

CONEIX EL PROGRAMA D’ACTES

Comencen les festes de Sant Francesc d’Assis a la Granja, sens dubte els dies més esperats per tots.

Sí, efectivament. Malgrat estar ja en el mes d’octubre i ser un dels municipis amb les festes més cap a la tardor, son uns dies que esperem tots amb moltes ganes. Òbviament pensem que tenir-les en aquestes dates poden dificultar un poc la participació si les comparem amb altres localitats, ja que molts joves estan estudiant als instituts o a la universitat fora del poble. Malgrat això i, com he dit, son uns dies que tots tenim marcats perquè tenim molta il·lusió perquè arriben.

Per aquestes paraules, no sé si teniu previst o esteu estudiant algun tipus de canvi d’aquestes festes i fer-les juntament amb les que ja celebreu a l’agost.

La veritat és que alguna vegada ho hem sondejat per damunt i el que notem és que la gent està en contra d’aquesta possibilitat. A l’agost tenim ja uns dies de festa i molts prefereixen tenir dos vegades a l’any festes, malgrat ser a l’octubre, que ajuntar-les totes en una mateixa setmana i no tenir res més en fins a l’agost següent.

Com es presenten les festes d’aquest 2013?

festes_granjaSón unes festes molt austeres perquè tots sabem que ens trobem en uns temps prou complicats. Això no lleva que anem a fer una programació molt digna i, sobretot, per a totes les edats. Tenim des de les típiques despertades, l’esmorzar de divendres de xocolate amb bambes, el de dissabte amb la coca de cansalà… Després ja tenim els jocs per als més menuts, les cucanyes, els jocs tradicional valencians i els parcs infantils. Per als joves tenim el ball de disfresses i dos orquestres, la Bruja i la Yukatan, així com les paelles de diumenge. I com no, les misses i les processons protocol·làries.

Unes festes que mantenen la línia d’altres edicions.

Així és i fins i tot hem augmentat algun acte ja que hem inclòs, en les paelles de diumenge, una disco mòbil per amenitzar la jornada i per aquells que encara estiguen amb ganes de rematar la festa i vulguen marxa. Així, vindrà un DJ  professional que amenitzarà la vesprada de diumenge.

Malgrat l’austeritat, s’aposta per mantenir la qualitat de les festes i fins i tot aportar novetats.

Sí, però quan dones d’una banda, tens que llevar de l’altra. Per aquest motiu hem decidit suprimir la pólvora, un dineral que ens podem estalviar ja que és molt bonic però són diners que es consumeixen de seguida. Nosaltres volem apostar més perquè els nostres veïns tinguen els esmorzars populars, que els nostres xiquets gaudisquen… més que aquesta vistositat de la pólvora. A més, hi ha que dir que al final de les processons sempre es tiren algunes caixes de coets, pel que la tradició de la pólvora valenciana segueix arrelada malgrat ns que depenguen d’activitats que la gent les gaudeix i participa en primera persona.

Hi ha que recordar que estem parlant de les festes patronals, uns dies molt emotius i arrelats en els veïns.

El dia del nostre patró és el dia 4. A partir d’ací anem jugant cada any i depenent de com caiga el cap de setmana és el primer dia de les festes, com en aquest cas, o l’últim com en altres ocasions. Per aquest motiu, hem decidit centrar les festes al cap de setmana ja que no consideràvem fer una despesa excessiva de cara al dijous, perquè molts veïns treballen o estudien fora del poble. A partir del divendres a les 7 del matí arrancarà tot fins a que el cos aguante el diumenge.

I com viu Carles Garrido aquests dies de festa?

La veritat és que a mi sempre m’ha agradat participar de la festa, i és complicat estar en missa i repicar, com es sol dir. Moltes vegades és un compromís perquè la joventut em demana que no vaja a dormir, però jo a l’endemà he d’estar a la dutxa ben prompte per assistir i complir amb els actes protocol·laris. Estic amb moltes ganes, amb la intenció d’acudir a tots els actes i intentar estar sempre preocupant-nos i vetllant perquè isca tot el millor possible.

Així que més que gaudir, també vigilar que tot vaja bé.

Sí, perquè amb els mitjans que tenim, quan passa qualsevol cosa o hi ha un problema tots acudeixen a tu. Estem de guàrdia les 24 hores i quasi que et canses més que descanses, però la veritat és que són dies molt bonics i sols el veure com la gent gaudeix de la festa, està al carrer i és tot alegria, fa que tot el treball valga la pena.

Per finalitzar, si vol convidar als nostres lectors a participar de la festa.

Convide a tot el món a que participe, isca al carrer i gaudisca de la festa. Tot el que fem està pensat per a ells. A més, nosaltres estem situats en ple centre de la Costera, a quatre kilòmetres de Xàtiva i a dos de diversos pobles del voltant. Ells saben que tenen una cita per estar amb nosaltres.