Sostenibilitat dota als voluntaris d’Ontinyent contra el Foc d’equips de ràdio per evitar problemes de cobertura

  • La regidora Patricia Folgueras anima a la ciutadania “a dedicar un poc del seu temps a la protecció dels paratges del terme”

La Regidoria de Sostenibilitat dotarà als voluntaris d’Ontinyent contra el Foc d’equips de ràdio per evitar problemes de cobertura telefònica. Aquesta és una de les novetats de la segona edició de la campanya, que es presentava aquesta setmana, i que també inclou altra millora pel que fa a la coordinació, com serà comptar amb una persona per organitzar els horaris dels voluntaris, un llicenciat en ciències ambientals que està estudiant un màster en enginyeria ambiental i que prestarà el seu servei a través d’una de les beques de “La Dipu et Beca”.

Així ho explicava la regidora de l’àrea, Patrícia Folgueras, qui donava detalls de la campanya acompanyada per Sergio Gandia, un dels voluntaris que participaran enguany, i que ja va estar a la primera edició. “Sumar-se no és més que participar el que cadascú puga, els dies que puga, dedicar un poc del seu temps a la protecció dels paratges del nostre terme”, explicava la regidora, qui destacava que “quant mes sigam, més flexibles seran els torns”.

El dispositiu conjunt aprofitarà els passeigs eqüestres, en bicicleta o a peu que habitualment ja fan molts veïns i veïnes amb l’arribada de l’estiu, reforçant aquest voluntariat amb dos vehicles municipals. Els voluntaris comptaran de nou amb ajudes al quilometratge per als qui utilitzen vehicles motoritzats; dietes per als qui superen una quantitat d’hores de vigilància; cessió de telèfons mòbils, emissores de ràdio, prismàtics i equipament; o l’obsequi de samarretes amb el logotip de la campanya.

Sergio Gandia explicava que durant les setmanes que dure la campanya (inicialment del 1 de juliol al 31 d’agost, tot i que es pot perllongar), es faran tres torns, de 9 a 14 hores, de 16 a 20 i de 21 a 24 de dilluns a diumenge. Hi ha vàries rutes establertes, coordinant-se els voluntaris amb la Brigada Forestal d’Ontinyent i els diferents mitjans de la Generalitat Valenciana per fer vigilància del terme i dissuasió als veïns i veïnes per evitar actituds perilloses.

Folgueras posava de relleu que “un dels trets diferencials del Govern d’Ontinyent és treballar conjuntament amb la ciutadania, perquè la ciutat la fem entre tots i totes, i esta iniciativa és una bona mostra d’aquest treball conjunt”, agraint als voluntaris “la seua participació i col·laboració”. Els interessats poden apuntar-se descarregant-se el fullet accessible al web municipal i lliurant-lo al departament de Medi Ambient, podent assistir a la reunió prevista a les 20 hores del proper dimarts al Centre Cultural Caixa Ontinyent.

 

Rebeca Torró, coordinadora de l’Àrea de Territori, Sostenibilitat i Serveis Municipals

“Volem animar a la ciutadania a que es facen voluntaris i ajuden a la conservació dels nostres espais verds”

En què consisteix aquesta iniciativa d’Ontinyent contra el Foc?

rebeca torróEs tracta d’un projecte que va nàixer ja en la legislatura anterior on voluntaris de la ciutat realitzen tasques de vigilància en els boscos del terme d’Ontinyent. Va eixir molt bé en anteriors edicions, sense tenir cap incident de ningú tipus l’any passat. En canvi, malauradament, teníem les zones del voltant en flames, però gràcies al treball de prevenció vam tenir un estiu molt tranquil a Ontinyent.

La prevenció també és clau.

Clar, ja que la seua tasca no és sols vigilar que no passe res, sinó preventiva. En aquest sentit, l’Ajuntament els dota de tots els recursos necessaris: vehicles, ràdio… per poder desenvolupar la seua tasca el millor possible. Des del Consistori volem animar a la ciutadania a que es facen voluntaris i ajuden a la conservació dels nostres espais verds.

Com deies, és una iniciativa que ja encetareu fa un temps. Per què vau engegar aquest projecte innovador?

Sorgeix perquè tenim uns veïns bolcats en aquest sentit i sols vam tenir que arreplegar aquesta intenció i fer que funcionara el millor possible, dotant-los de recursos. És una molt bona iniciativa, ja que crea una alarma ciutadana i inculca els valors de respectar el medi ambient.

Aquesta setmana coneixíem les novetats per a aquesta edició, com dotar-los d’equipaments de ràdio.

És la novetat més destacada ja que, en determinats punts de muntanya, els voluntaris es quedaven sense cobertura. Aleshores, un equip de ràdio facilitarà moltíssim el seu treball de comunicació i coordinació. A més, hem reforçat el material de treball, com la vestimenta, els vehicles, les dietes… Cal recordar que són voluntaris i treballen desinteressadament per la cura dels boscos, una tasca que hi ha que valorar com cal.