“Tenim 1.600 m² de monument completament adaptat i totalment sostenible”

Un any més, el Betlem Monumental de Xàtiva s’ha convertit en el centre del Nadal a la capital de la Costera. Hem parlat amb la regidora de Parcs i Jardins, Pilar Gimeno, per conèixer tots els detalls de l’edició d’enguany.

Com es presenta l’edició d’enguany del Betlem Monumental?

Pense que molt bé. Fa més d’un mes que estem rebent peticions per visitar el Betlem per part de col·legis i tot tipus de col·lectius. Estem treballant per convertir el Betlem en un punt de partida i d’inici de les festes nadalenques a la ciutat i per a que els visitants coneguen Xàtiva atrets per ell.

Dissabte passat tenia lloc la inauguració. Com va transcórrer la vesprada?

Des de que hem  entrar al govern de la ciutat hem volgut sempre realitzar un acte inaugural molt participatiu. I aquest any hem seguit en aquesta línia. La gent va participar i va ser una gran festa per a tots els que ens van acompanyar. Sols durant el primer cap de setmana hem comptabilitzat 8.120 visites i, a data de dimecres, hem comptabilitzat 16.700, amb una mitjana de 3.000 persones al dia.

Una xifra, de moment, superior a la d’edicions anteriors.

Sí, aquesta primera setmana hem comptat amb una gran afluència ja que, per exemple, la mitjana diària de l’any 2017 va rondar les 2.000 persones. El nostre objectiu és aquest, després d’ampliar la instal·lació volem incrementar les visites. A més, tenim uns dies de Nadal molt bons en aquest sentit, ja que els dies grans de la festa no cauen en cap de setmana i la gent té més dies per aprofitar i visitar Xàtiva. Esperem superar la xifra de 120.000 visitants que vam tindre en l’última edició.

Per a la gent que puga encara no conèixer el Betlem de Xàtiva, què el fa tan especial?

És una atracció turística, és un monument de 1.600 m² totalment adaptats a persones amb diversitat funcional i que està realitzat amb materials sostenibles. Estem parlant de figures de mida real, amb flors i horta natural que després es replanta als jardins de la ciutat o es retornen als vivers, ferramentes autèntiques que ens ha cedit el veïnat, oficis antics recuperats, animals vius, el pessebre… És una visita que no és sols contemplativa, sinó que és també instructiva sobretot per als xiquets i xiquetes. No sols suposa visitar un Betlem sinó visitar una feina que realitza la brigada de Parcs i Jardins, on totes les escenes són treballades per ells, on ells són els dissenyadors i els executors. Cada persona és partícip de les diferents escenes i de l’ambient que es crea. Sobretot, agrada molt a la gent gran estar acompanyada per xiquets per explicar el que són cada ferramenta, cada escena…

I, sobretot, el Betlem s’ha convertit en un motor econòmic per aquests dies.

Efectivament. El Betlem va nàixer ara fa 28 anys amb un xicotet pessebre al mig de l’Albereda però, en aquesta legislatura i els darrers anys l’hem volgut potenciar, ampliant la seua superfície i explicant la seua configuració i sostenibilitat a la comarca, a la província i més enllà d’aquesta zona. El Betlem ha de ser l’inici de les festes nadalenques, el punt de partida per a veïns i visitants. I és que, a més de visitar el Betlem, és una oportunitat per visitar i conéixer Xàtiva. Al voltant d’aquesta instal·lació es troba la fira d’atraccions i un gran ventall de comerços i de restaurants. Es pot vindre a passar el dia en família ja que està obert de 10 a 22 hores, amb entrada gratuïta, i aprofitar per fer compres, per visitar diferents monuments de la ciutat o per gaudir de la nostra gastronomia. No sols és un pla turístic nadalenc sinó també cultural i comercial. Hem d’utilitzar aquesta instal·lació en benefici de la ciutat.

Després de les novetats d’aquests darrers anys, podem dir que enguany s’han inclòs xicotets detalls.

L’any passat es van ampliar 200 pel que podem dir que és el més gran de tot l’estat espanyol. Com has dit, malgrat que el Betlem enguany no ha crescut, sempre hi ha xicotetes novetats ja que, sols al desmuntar-se i tornar-se a muntar ja no és igual que l’any anterior. Entre diverses coses, hem completat la instal·lació de tot el sòl i llevat la moqueta. S’ha instal·lat al llac un recipient per replegar les monedes que la gent llança i que després s’entregaran a col·lectius solidaris. Entre altres nous elements, també comptem amb la figura de “l’allero” cedida per José Guerola i d’una desgranadora de dacsa manual.

Imaginem que cada any és més complicat innovar.

Cal tenir clar que no per ser més gran és més bonic i anar a més no implica augmentar la grandària. Anar a més suposa utilitzar més material reciclat, tenir uns horts amb més diversitat de fruites i verdures, tenir més ferramentes, explicar millor tot el que hi ha… Així i tot, el Betlem canvia cada any ja que les escenes varien de lloc, es redecora, hi ha noves plantes, els jardiners tenen noves idees…

La seua arribada a la Regidoria de Parcs i Jardins va comportar una reducció d’un 85% de la despesa del Betlem. S’ha aconseguit que siga no sols sostenible mediambientalment sinó també econòmicament?

Tenim un pressupost molt ajustat i l’hem estat complint rigorosament. Cal destacar que cada any renovem el contracte de subministres i hem aconseguit estabilitzar el cost. No sols parlem de sostenibilitat en quan a materials utilitzats i en la seua execució sinó que parlem també, com dius, d’una sostenibilitat econòmica. Volíem consolidar enguany l’ampliació en quan a la superfície i, també, consolidar el seu cost. I no sols de la pròpia instal·lació ja que, per exemple, l’espectacle inaugural ha arribat a costar 30.000 euros mentre que des de la nostra arribada a la Regidoria s’ha reduït, fent una festa participativa amb un cost d’entre 5.000 i 6.000 euros. No sols parlem d’un estalvi ja que cal sumar el benefici que els 120.000 visitants que vam tindre al 2017 i que deixen a la ciutat.

A més d’un reclam turístic, el Betlem també té una vessant didàctica.

Donem a conèixer diferents tipus de plantes, d’eines antigues, oficis que ja s’han perdut, els menors estan en contacte amb animals… Les visites escolars són un punt molt destacat del Betlem ja que aprofiten l’última setmana de classes per visitar-lo. En aquest sentit, vull destacar que hem mantingut als monitors que, a més, estaran els dies festius i els dies que caiguen el cap de setmana promocionant el Betlem, fent que els xiquets i xiquetes estiguen entretinguts i oferint als visitants tota la informació turística de Xàtiva.

Parlava abans dels animals, un dels grans atractius i, possiblement, la part més cuidada del Betlem.

Des de la Regidoria posem a disposició de qualsevol persona que ho desitge tot l’expedient de la gestió que realitzem amb els animals. Els animals es contracten a un centre zoològic autoritzat per la Generalitat Valenciana i són animals domèstics acostumats a les persones. Hi ha una sèrie de documentació que es presenta a Conselleria i és revisada pel seu veterinari. Un veterinari que ve a Xàtiva i revisa el lloc on van a estar els animals, uns espais regulats per llei. D’altra banda, el veterinari de l’empresa visita els animals cada dia abans de que estiga obert al públic. Els animals van canviant-se i, quan acaba el Betlem, pràcticament han canviat tots. Enguany, com a curiositat, cal dir que tenim una cabra amb quatre banyes que és de Nepal, gallines de ploma rissada i oques japoneses, entre molts d’altres.

Com és el procés de creació del Betlem?

Ací a Xàtiva, a l’estiu ja estem pensant en el Betlem. És molt curiós ja que la gent veu tancada l’Albereda des de principi de novembre però tot açò comença a principis de juliol quan fem una primera reunió on pensem i decidim si va ampliar-se, si van a haver canvis significatius, la data de tancament de l’Albereda, i la data d’obertura que intentem que siga el cap de setmana després del pont. A partir d’aquesta reunió els jardiners van retocant en la campa les coses que han estat tot l’any empaquetades i a principis d’octubre esbotzem, entre tots, les idees més concretes. El Betlem el realitza la pròpia brigada de Parcs i Jardins i el resultat final no es coneix fins que s’obri ja que hi ha detalls que van variant amb el muntatge.

Només queda convidar els nostres lectors a que vinguin a gaudir del Betlem Monumental i de Xàtiva.

Convide tots els lectors a que vinguen a conèixer el Betlem i, sobretot, a que es fixen en tots els detalls. Sempre es pot trobar un més enllà del que la vista deixa entreveure i, com hem dit, dona peu a explicar moltes coses als nostres menuts. Vindre al Betlem Monumental de Xàtiva és vindre a gaudir de la nostra ciutat i tot el que podem oferir: turisme, gastronomia, comerç, cultura… És una excusa per gaudir i compartir aquestes dates nadalenques en família i amb la gent que més estimem d’una forma diferent i coneixent una ciutat com la nostra. Els convide a que vinguen a conéixer la nostra ciutat i que aprofiten els excel·lents punts de comunicació tant per carretera com per ferrocarril que disposem.