“Tenim la voluntat d’oferir una Fira integradora”

Compte enrere per al tret d’eixida de la Fira d’Agost, la Fira més antiga de la Comunitat Valenciana, i que cada any converteix Xàtiva en un punt d’atracció i d’encontre de milers de visitants. Per conéixer com es presenta l’edició d’enguany hem parlat amb l’alcalde Roger Cerdà.

 

Com està vivint aquests dies previs a l’inici de la Fira d’Agost?

La prèvia de la Fira és molt més complexa del que sembla. Convertir una ciutat en un recinte firal és molt difícil. És cert que tot el treball administratiu s’ha estat fent amb anterioritat i ara queda desenvolupar tot el muntatge. Són dies d’activitat frenètica i estem amb ganes de començar perquè va a ser una magnífica Fira, una Fira que esperem que siga de l’agrad de tots els veïns i veïnes de la ciutat.

Han influït les eleccions en l’organització d’aquesta edició?

El departament de Fira ha treballat com devia de treballar perquè hi haguera una bona Fira amb independència de que hi haguera o no un canvi de govern. Quan va finalitzar la Fira de 2018 teníem clar que, a nivell administratiu, anàvem a fer tots els contractes per a quatre anys amb independència de quin fora el govern que entrara després perquè enteníem que el que ens va passar a nosaltres, en la Fira de 2015, on ens vam trobar que no hi havia res contractat quan vam entrar a l’Ajuntament, era un tema enverinat per al nou govern. S’ha treballat amb la voluntat clara de mantindre el model actual i el programa s’ha realitzat amb el mateix criteri que abans.

Aquesta Fira arriba amb un model ja assentat després dels grans canvis dels darrers anys.

El model ja està totalment consolidat en espais i infraestructures i, al final, el que fem és repetir el que hem anat fent els darrers anys, sent més senzill perquè tots saben el que han de fer. Hi ha millores i canvis perquè la Fira és un element viu. Cada any intentem que aquelles qüestions que no han funcionat bé del tot o que hi ha alguna xicoteta disfunció es puguen millorar.

Quins són aquests principals canvis que més destacaria per a l’edició d’enguany?

Per exemple, anem a millorar l’accessibilitat i anem a disposar de passos de vianant més senyalitzats, espaiosos i grans. També anem a tindre dos canvis d’ubicació destacats. Un és l’espai multimèdia que s’instal·larà en el carrar Santa Anna i que pense que serà un dels elements que van a generar grans expectatives i que van a funcionar molt bé enguany, ja que ja va funcionar molt bé en l’altra ubicació i ara es multiplicarà pràcticament per quatre l’espai.  L’altre canvi notable és la Fira Valencia que passarà de la mateixa Plaça de Santa Anna a instal·lar-se en la Glorieta.

És aquest el punt més complicat de la Fira?

Sempre ho ha sigut i no té massa sentit per la seua ubicació. La Glorieta és un repte ja que mai acaba de quallar res més enllà de l’escenari que sí que ha funcionat. Enguany, com anem a tindre el Mercat Valencià i animació, esperem que funcione. I si no funciona, buscarem altra solució. Hem de ser conscients de que hi ha coses que funcionen al primer any i d’altres que cal esperar més. Un exemple és quan vam escometre el canvi dels xiringuitos fallers al Jardí del Bes, on el primer any van funcionar molt bé i, a partir d’eixe moment, es van consolidar. El cas de la Glorieta hem anant provant diferent tipus d’activitats i esperem que la proposta d’enguany funcione.

Una de les novetats més cridaneres és el dia sense soroll.

És una de les iniciatives que més goig em fa. Sempre s’ha dit que la Fira té activitats per a tots els públics, amb independència dels seus gustos, però en realitat es deixava de banda una part de la societat que té unes condicions especials i que necessita que siga visible. Tenim la voluntat d’oferir una Fira integradora, que la puguen gaudir totes les persones. En aquest cas, es beneficiaran les persones amb TEA (Trastorn de l’Espectre Autista) degut a la iniciativa proposada per l’associació de pares i mares AXATEA. És una iniciativa similar a la que es va impulsar en la Fira d’Abril de Sevilla amb quatre hores sense música i nosaltres ens hem tirat a la piscina i estarem pràcticament tot el dia 19 d’agost sense soroll a les atraccions.

Parlant de les atraccions, l’espai on es disposen segueix sent el principal impediment?

És una llàstima que quan es va desenvolupar la ciutat més enllà de la plaça de bous no es pensara en eixa zona per fer un recinte firal de grans dimensions. Nosaltres hem hagut d’obrir l’espai per a les atraccions per a gent gran en l’Avinguda Pintor Juan Francés sent conscients que és una zona on viu gent i on es generen incomoditats. Però, al remat, pense que és la solució més positiva ja que ens ha donat la possibilitat de tindre atraccions més importants com és el cas de la nòria més gran de la Comunitat Valenciana que tindrem enguany. Però, com estem parlant, és un espai que se’ns queda xicotet per altres atraccions que ens haguera agradat portar, com atraccions d’aigua o muntanyes russes, que necessiten més espai del que disposa l’amplària del carrer. Ens hem d’adaptar ja que en cap cas ens plantegem una discontinuïtat entre el que és la fira comercial i la fira d’atraccions ja que no seria positiu per a aquesta última. Si en el seu moment haguera tingut l’oportunitat de desenvolupar eixa zona de la ciutat urbanísticament haguera optat per disposar d’un gran recinte firal.

La Fira del Bestiar, després de la seua regulació per primera vegada l’any passat, es potencia enguany amb una nova carpa.

Així és, hem incorporat una nova carpa amb una graderia d’entrada gratuïta perquè el tir i arrossegament estiga en les millors condicions, sent l’últim element que quedava per modernitzar-se, a l’incorporar la doma i les millores en la venda dels animals. L’ordenança reguladora creada l’any passat va funcionar molt bé. Al final, és una Fira amb una activitat comercial que compta amb diferents espais i cada espai ha de tindre la seua ordenança. En aquest cas, és un reglament molt específic on la Generalitat Valenciana, que controla l’activitat, va tindre molt que veure i ens exigia aquest control. Algú anunciava que amb aquesta ordenança no vindrien els firers… I al final venen amb millors condicions i complint amb la normativa que és sempre el nostre objectiu.

Altra de les novetats és la disposició d’il·luminació ornamental des de Las Vegas fins la plaça de bous.

És un tema que sempre agrada a la gent. Hem fet unes instal·lacions temporals en l’Avinguda de Selgas on aconseguim que els cables no vaguen per damunt dels arbres, fet molt important ja que açò provocava la caiguda de rames, i que ens permet instal·lar il·luminació en tot el recorregut, més enllà del Reial.

Enguany també s’aposta per la Fira de l’Automoció amb la seua ampliació.

És una aposta que hem fet junt ADEXA i ADEXAUTO i pense que és una bona manera de donar-li una vessant més comercial a la nostra Fira. El sector de l’automoció ha millorat en Xàtiva en els últims anys i ho hem comprovat en l’última Fira d’Automoció, que va ser un èxit. El carrer d’automoció s’ampliarà enguany, fet destacable ja que, malgrat les dates, les empreses aposten per estar presents i ho fan perquè hi ha vendes.

L’Ajuntament de Xàtiva també segueix impulsant la campanya “NO és NO” contra les agressions sexuals.

Sí ja que entenem que és una iniciativa que no podem deixar de banda perquè, malauradament, les agressions sexuals es produeixen en aquests moments d’acumulació de gent i més festa i, per tant, no ens podem quedar al marge. Tots els espais tindran la seua zona lliure d’agressions amb persones uniformades que puguen ajudar a una persona que patisca algun tipus d’agressió sexual. A més, disposarem d’un punt violeta en el Festival Al Ras, s’ha gravat un vídeo… Hem de disposar de totes les eines per evitar que es produïsca qualsevol tipus d’agressió sexual.

Però si per alguna cosa destaca la Fira d’Agost és per la seua vessant cultural, amb cinc espais escènics.

Al final, convertir una ciutat en cinc espais escènics que tinguen activitat tots els dies i que tots ells funcionen gràcies a l’afluència de públic és un repte. Evidentment, la Murta és l’espai més espectacular però no podem desmerèixer altres com el teatre o el Festival de la Cançó en la Plaça de la Seu, l’escenari més amateur de la Glorieta, el Festival Al Ras al Jardí de la Pau, la programació a la Plaça del Mercat… Pense que créixer en espais escènics és complexe i el que hem de fer és dotar del millor contingut possible als espais actuals.

Com està veient a Laura Vidal, Reina de la Fira d’Agost 2019?

Molt bé. La veritat és que Laura és una magnífica Reina de la Fira, una persona que estima la seua ciutat i la seua festa i que, a més a més, des de ben xicoteta volia ocupar aquest càrrec. És un dels somnis que u té des de ben xicotet i que finalment es pot fer realitat. Estic veient que està fent el que li vam aconsellar tots: gaudir de la Fira i del seu paper protagonista. De segur que va a ser un any inoblidable per a ella.

A nivell personal, quin és el moment que més espera de la Fira d’Agost?

La veritat és que sóc un amant de la Fira. M’agrada viure-la matí, vesprada i nit. Una de les coses que més destaque són les actuacions musicals però, en els darrers anys, viure la Fira de dia i poder participar en tots els actes, estar en companyia de la gent del tir i arrossegament o junt als participants de les diferents activitats que es desenvolupen al Reial és molt especial. El millor és viure l’ambient de la ciutat, retrobar-se amb la gent, esmorzar amb els amics, poder estar en companyia d’aquells que normalment no venen a Xàtiva… Enguany vaig a intentar viure-la amb tota la intensitat.

Quasi no cal convidar als nostres lectors ja que la Fira d’Agost és un punt importantíssim d’atracció de les comarques i municipis veïns. Però, perquè els convidaria a gaudir d’aquests dies festius?

Jo els diria als lectors que la Fira és una cita obligatòria cada any per a les comarques veïnes i per als pobles de la Costera. Els convidaria a vindre a Xàtiva ja que sempre van a trobar coses que fer, activitats de les que poder gaudir. Pense que no els anem a defraudar ja que la visita a la Fira de Xàtiva tot el món sap que és sinònim de diversió. Volem que la gent vinga i que ho faça més d’una vegada, que repetisca i que gaudisca nit i dia de la nostra Fira. Entre tots hem de fer que la Fira més antiga de la Comunitat Valenciana seguisca triomfant com ho fa tots els anys.