“Tinc la responsabilitat de ser exemple de dones, joves i xiquetes”

Mai Castells és, des de fa unes setmanes, la primera alcaldessa de Canals. Aquesta mestra i sanitària, portaveu de Compromís, encapçala un govern de coalició amb components de la formació taronja junt a regidors de Canals en Moviment i dos edils independents. Castells arriba al càrrec amb l’objectiu de “treballar per cadascú i cadascuna dels 14.000 veïns del municipi”. Aquesta setmana hem parlat amb ella.

 

Com estan transcorrent aquestes primeres setmanes al capdavant de l’Ajuntament de Canals?

Porte un mes i dues setmanes, que han passat volant, i com a regidora de Serveis Municipals que he sigut els darrers anys ja coneixia la tasca interna i del dia a dia en un Ajuntament. Però clar, estar al front d’aquest despatx i amb la responsabilitat de vetlar per 14.000 canalines i canalins… És una responsabilitat molt gran però també és un fet molt encisador. Estic molt il·lusionada perquè em sent amb moltes ganes de tirar endavant en aquesta tasca, perquè formem un equip molt bo, amb gent preparada i il·lusionada, gent nova que entra a la política per primera vegada.

Compromís es va quedar a 16 volts de ser la força més votada, però sí encapçala els partits d’esquerra amb un gran creixement respecte 2015.

La veritat és que estem contentíssimes i contestíssims ja que, realment, no esperàvem aquests resultats. A més dels dies de campanya havíem treballat molt aquests quatre anys. No cal oblidar que Joan Carles Pérez va ostentar l’alcaldia els dos primers anys de la darrera legislatura. En l’anterior etapa de govern vam encapçalar àrees molt boniques i de molt de treball com Serveis Municipals i Serveis Socials, a més de l’Alcaldia, i açò va fer que la gent ens coneguera encara més. Vam fer una campanya de xafar carrer, d’escoltar a veïns, associacions i col·lectius. La política ha canviat i no val estar al despatx, cal xafar el carrer i escoltar el que la gent necessita. Açò es va revertir el 26 de maig amb un gran resultats. De fet, Compromís va mantindre la primera posició fins l’última mesa, on la diferència final se’ns va anar als 16 vots en favor del PP. Malgrat açò, en sentim com a guanyadors, ja que hem passat de tres a cinc edils i pense que la gent tenia ganes que una dona estiguera representant a tots els seus veïns i veïnes.

Encapçala un govern de coalició. Com està sent la convivència?

Estem funcionant molt be, hi ha una comunicació molt bona i molt positiva. Pense que açò va a  fer que la tasca i el seu resultat siga d’una major qualitat.

Va ser complicada la negociació per formar govern?

No va ser complicada. El nostre objectiu era fer-ho molt bé ja que si es deixen les bases fonamentades des del primer moment després va tot va lligat i rodat. I el que hi havia que parlar era molt important. Disposàvem de diversos perfils que encaixaven molt bé en unes delegacions concretes i altres que devien de sentir-se còmodes. Per aquest motiu, amb tranquil·litat, hem dissenyat un equip de govern molt potent i beneficiós per al poble.

Fora de Canals pot sorprendre que el PSPV-PSOE no forme part de l’equip de govern quan en moltes poblacions Compromís i els socialistes són els eixos de govern.

En cap moment ens vam negar a que entraren. De fet, en un primer escenari les negociacions van començar molt bé. la situació es va enquistar per la petició d’una signatura en especial i no vam arribar a un enteniment. En tot moment han tingut les portes obertes i la nostra confiança, ja que els vam oferir formar part de l’equip de govern però, al final, ací està qui vol estar.

A açò se suma el recolzament de Ciudadanos i la posterior expulsió dels dos regidors per part del partit.

Nosaltres treballem amb les persones. Hem format un grup homogeni de persones fantàstiques, que treballem pel bé del poble, i en el cas dels dos edils que han passat de Ciudadanos a no adscrits, van prendre una decisió valenta amb les conseqüències que tenia. Estan treballant molt bé i, com he dit abans, ací està qui vol estar.

Què destaca del “Pacte del Sants” presentat fa una setmana?

És un pacte de molt de creixement. Quan seus a una taula i veus diferents punts de vista s’enriqueix el debat. La comunicació, el treball en equip i el treball transversal és essencial. Disposem de punts programàtics clau entre els quals destaca la revitalització de l’ocupació. Canals històricament era un municipi industrial i s’ha convertit en un municipi dormitori i cal revertir-ho i revitalitzar el sector. També volem lluitar moltíssim amb la Regidoria d’Igualtat, on tenim gent molt involucrada. Volem fer una política propera, comunicativa i treballada. També volem treballar en la participació comptant amb l’oposició i amb els veïns i veïnes, com serà en el cas dels alcaldes pedanis que l’elecció tindrà lloc en breu. En definitiva, el “Pacte del Sants” engloba diferents sensibilitats i es pot consultar a les xarxes per conéixer concretament tots els punts programàtics acordats.

Ja és conscient d’ostentar aquest càrrec d’alcaldessa?

Encara no sóc conscient de tot el pes que suposa. Pareix que siga una continuïtat de la tasca encetada fa quatre anys i moltes vegades, quan algú et veu i et saluda diguen-te alcaldessa o quan davant qualsevol circumstància tens l’última decisió, te n’adones de la responsabilitat. El primer moment on vaig prendre consciència del que suposa va ser quan vaig agafar la vara de comandament al plenari d’investidura i la vaig oferir al poble, i l’altra és quan cada matí entre al despatx i rep diversos veïns i veïnes, cadascú amb la seua diversitat de temes.

Què suposa, a nivell personal, ser la primera alcaldessa de Canals?

És molt important i quan ho pense inclús m’emocione. La gent volia que ací estiguera una dona. Em sent amb la responsabilitat de ser exemple de les dones, joves i xiquetes del poble. Han de veure que poden arribar a espais que estaven reservats per a homes. A la política sí que tenim el nostre espai en regidories però segueix un buit en la primera línia i han de veure que podem arribar a cobrir els espais dels homes i desenvolupar la seua tasca de la mateixa manera. Un dia on de segur m’emocionaré serà en el moment de baixar la bandera en les festes de Sant Antoni, una festa on la dona cada vegada està adquirint més importància i on vull deixar la meua petjada per trencar aquest tabú.

És com esperava?

Hi ha dies que me’n vaig a casa un poc tocada ja que tenim la voluntat política de voler solucionar els problemes quan abans però els temps de la política són uns i els de la burocràcia són altres.

Aquesta setmana publicava a les xarxes socials la firma del contracte d’enllumenat públic, un projecte molt necessari i esperat i que ha costat traure endavant.

Molt esperat i més per a mi, ja que era regidora de Serveis Municipals i m’encarregava de l’enllumenat aquests últims quatre anys. Era una absoluta prioritat i una gran necessitat de la que era conscient ja que quan vaig pel poble ho veig. Hem esperat disposar d’una subvenció potent  per poder-ho fer. Com he comentat abans, una cosa és la voluntat política i altra és el tema tècnic. Pel mig ens va vindre la nova llei de contractació amb els canvis informàtics i la formació de personal que requereix. Aquest retràs l’he patit moltíssim ja que transite pel poble i sabia que hi havien zones molt fosques amb la inseguretat que provoca, la gent m’ho reclamava… Vam lluitar moltíssim i aquesta setmana, dimarts, ho vam signar. En quinze dies començaran els treballs que deixaran una gran part de Canals ben il·luminat, quedant molt pocs carrers on també s’actuarà durant aquesta legislatura.

És aquest el primer gran projecte com alcaldessa?

Era una de les meues prioritats ja que de primera mà he recollit la llavor que vaig sembrar amb el treball fet els darrers quatre anys. Però més enllà de grans projectes el que vull és que la gent se senta còmoda i escoltada, que senta que no l’enganyem i que tinga les portes de l’Ajuntament obertes. Sense anar més lluny l’altre dia va vindre una dona major per demanar-me una rampa per facilitar l’entrada a casa del seu marit, que va en cadira de rodes. Una petició tan bàsica per a mi i tan important per a ells, ja que aquest senyor no volia viure en sa casa per haver caigut dues vegades. Açò ho vam solucionar amb dues telefonades i la satisfacció d’aquests veïns es tan important com realitzar el projecte de l’enllumenat. El meu objectiu és que els veïns i veïnes de Canals tinguen les seues necessitats cobertes i una qualitat de vida el més elevada possible.

Altre tema d’actualitat i que venim publicant aquestes setmanes és la licitació del bar del poliesportiu. En quin moment es troba?

Només arribar a l’alcaldia em vaig reunir en el departament d’Urbanisme per impulsar la solució el més ràpidament possible. Actualment el pla està en fase d’elaboració i fent-se un estudi de viabilitat per part dels tècnics. Sóc una persona que va a anar sempre amb la veritat per davant i he de dir que açò s’espera que veja la llum a finals d’any. Anem a lluitar perquè estiga abans però tot té el seu temps. Mentrestant hem intentat donar una xicoteta solució, creant un espai per facilitar que els usuaris puguen seure i menjar amb tranquil·litat i ombra i hem disposat unes màquines de menjar i aigua que estem tractant d’ampliar amb altra de café, sent aquesta instal·lació un poc més problemàtica ja que cal comptar amb una toma d’aigua i estem estudiant-ho.