Tots els dies són 8 de març

El 8 de març és una data que s’ha consolidat en L’Informador i especialment a Xàtiva, cosa que ens alegra moltíssim, ja que són vàries les associacions i la regidoria que posen en marxa diversos actes i iniciatives per a commemorar el Dia de la Dona.

IMG_9263
Un moment de l’acte d’ahir.

Enguany el programa ve més nodrit si cap que mai de xarrades, exposicions, literatura i en definitiva tot tipus d’activitats centrades en la figura femenina baix el lema “Sense manipulacions, ni pes, ni dificultats… per un camí amb IGUALTAT de condicions”.

Així, en aquest reportatge donem veu a quatre dones que tenen molt a dir, no solament en aquesta setmana, sinó la resta de l’any. Elles són Rosa Esteban, regidora de Benestar Social, Ángela Lloret, responsable del centre Infodona, Amparo Giménez, presidenta de Tyrius Xàtiva i Fina García, presidenta de Xateba.

 

 

Rosa Esteban, regidora de Benestar Social

“Estic molt contenta per la unió que hem aconseguit en el Consell de la Dona”

Com a bona dona treballadora, precisament el 8 de març ens rep Rosa Esteban en el seu despatx en un dia que es preveu molt atrafegat. Com ha evolucionat aquest dia en la seua regidoria?

Tot açò és possible gràcies al Consell de la Dóna, un ampli grup amb representants de tots els colors polítics i totes les ideologia que estem d’acord en la lluita d’un fi comú. Aquesta era una de les premisses amb les quals vaig entrar de presidència, deixar tots els nostres càrrecs en la porta i començar a treballar per la dona. A partir d’ací que estem en un projecte molt bo.

Aquest acord unànime és la principal basa per a posar en marxa un dels anys amb més actes en aquest sentit.RosaEsteban

Sempre hi ha hagut molts actes, però enguany gràcies al consens per part de tots tenim aquesta satisfacció. En el Consell som unes 15 persones i és un repte que totes estiguem d’acord.

Què suposa aquest 8 de març per a la regidora?

Com he dit, jo estic molt contenta per la unió que hem aconseguit. Açò és el més important i una satisfacció. És un dia que ha de servir de reivindicació per a demanar aquesta anhelada igualtat. Pel que jo veig, hem aconseguit molt, però hem de treballar per a aconseguir més.

És el gran objectiu la visibilitat per part de la dona?

Sí, encara que jo sempre he defensat que ara som molt visibles i tenim veu. Però no és suficient, hem d’arribar a més i solament demane una igualtat amb els homes, ni més ni menys, perquè tots som persones.

A nivell municipal, com veu el paper de la dona?

Estem treballant molt bé, ja que recentment hem creat la Comissió d’Igualtat i pense que estem en el bon camí. No obstant açò tenim la xacra de la violència de gènere que no podem consentir i hem de tallar com siga.

El principal, centrar-se en l’educació.

Des dels col·legis, quan celebrem el 23 de novembre no us podeu ni imaginar el conscients que són els xiquets de 5 anys. Han fet cartells que et posen els pèls de punta.

Més de 40 xativines participaren en la mostra 'Pintores Setabenses'.
Més de 40 xativines participaren en la mostra ‘Pintores Setabenses’.

Hi ha una frase que diu que quan la pobresa entra per la porta, l’amor salta per la finestra. És la crisi un dels detonants d’aquestes situacions?

Sí, perquè en moments com aquest molta gent entra en una situació molt complicada personalment, i comencen els crits que són el primer pas.

A Xàtiva ens devem felicitar per tenir una eina com l’Infodona.

Sí, a més Ángela és una dona molt amable, agradable i treballadora, que exerceix una funció també de psicòloga i no li importa quedar-se una hora més si fa falta. És una gran sort comptar amb aquest departament en la nostra ciutat.

Centrant-nos en els actes d’aquests dies, quin destacaria?

No em puc quedar amb un perquè és com triar entre el pare i la mare encara que sí ressaltaria la taula redona titulada “Les dones construïm” del pròxim 25 d’abril, en la qual totes parlarem d’un personatge femení que ens haja marcat. Jo he triat a Lucrecia de Borgia, una dona que va patir molt en la seua època.

Finalment, una reivindicació i un desig.

Jo espere que seguim com estem, avançant a poc a poc però sense quedar-nos quietes. I un desig, que desaparega la violència de gènere.

 

 

Ángela Lloret, responsable del centre Infodona

“Cal inculcal els valors d’igualtat des de molt menuts”

Aquest programa és fruit del treball de molt temps i amb l’objectiu d’igualtat i les manques que hi ha en la societat, com s’ha gestat aquest calendari d’actes?

Des de la regidoria de la dona es treballa durant tot l’any, ja que per a nosaltres el dia de la dona no ha de ser solament el 8 de març. El programa d’enguany va des de gener fins a juny, i tenim coses molt consolidades ja. Centrant-nos en el dia 8 està el Concurs de Relat Curt que va ja per la seua tercera edició i l’exposició de Pintores Setabenses que té una gran acollida. Així mateix, des del 2004 portem fent les campanyes de coeducació per a tots els col·legis de primaria de Xàtiva.

AngelaInfodonaQuè se busca amb aquesta campanya?

Volem que les noves generacions tinguen referents femenins que seguir i imitar i donar visibilitat a les dones que hem construït aquesta societat. Enguany hem triat la temàtica de Dones Premis Nobel. En concret han sigut 44 de 864 premiats i l’interessant és conèixer també les absències perquè hi ha hagut moltes dones que l’han merescut i no el van tenir com Mileva Maric, dona d’Einstein que junt al seu marit va descobrir la Teoria de la Relativitat i res se sap d’ella.

El camí amb igualtat de condicions és el lema d’enguany. Amb la vostra perspectiva del dia a dia, el camí és molt més llarg del que sembla?

És molt més llarg perquè en la quotidianitat no existeix malgrat que la igualtat si es reflecteix en un àmbit jurídic. Per açò tenim la violència de gènere, per açò les dones cobrem un 22% menys que els homes per un mateix treball, per açò no hi ha conciliació de la vida familiar i laboral i per açò falta presència femenina en llocs directius i paguem un preu molt alt per ser mares. Si ens fixem, en totes les catàstrofes i guerres som les dones les que més ho patim però també som les que després ho traiem tot a davant, perquè som el pilar de les famílies. Per a eixir d’aquesta crisi cal comptar amb el 52% de la població, que som les dones.

En definitiva, unes reivindicacions que es plasmen el 8 de març.

Exacte, nosaltres no volem que siga un dia trist, sinó un dia reivindicatiu. Volem que se sàpien que ens queda molt per aconseguir i per aquest motiu, un altre dels actes arrelats és l’obra de teatre que fem aquest dia. Enguany porta per nom “La ventafocs ja no creu en prínceps blaus” i té aquest toc d’humor necessari amb una perspectiva de denúncia.

Vesprada de divendres repleta d'actes per reivindicar els drets de les dones.
Vesprada de divendres repleta d’actes per reivindicar els drets de les dones.

La societat a poc a poc va canviant i les noves generacions ja aposten per aquesta igualtat.

És imprescindible que la coresponsabilitat familiar siga real per a nosaltres poder accedir al mercat laborar en igualtat de condicions i per a açò és necessària l’educació. Cal inculcar aquests valors des de molt xicotets.

Una xicoteta porció de les dones també són injustes amb els homes, perquè es tendeix a generalitzar una situació que no s’engloba a tots.

Jo crec que quasi tots els homes aposten per la igualtat, perquè és el políticament correcte. Però a l’hora d’actuar no. En el dia a dia a casa és molt còmode deixar les labors de la llar per a la dona i el que s’ha de fer és donar exemple a les generacions que vénen.

 

 

Amparo Giménez, presidenta de Tyrius Xàtiva

“Hem aconseguit que les dones isquen de casa i estiguem juntes”

A Xàtiva ha canviat el concepte d’Associació d’Ames de casa que es tenia de tota la vida, apostant per activitats amb una alta càrrega cultural.

Estic molt satisfeta perquè hem conduït a la nostra Associació a coses noves i les dones que la integren estan molt contentes perquè fan coses molt variades. Estem fins i tot fomentant la lectura, de fet tenim una biblioteca on les sòcies poden traure llibres. Organitzem viatges culturals, som les número u en rebosteria… Estem molt satisfetes perquè hem donat un gir molt important i hem aconseguit que les dones isquen de casa i estiguem juntes, encara que diluvie com la setmana pasada.

Com es presenta la jornada del Dia de la Dona?AmparoTyrius

Hem integrat tantíssimes coses per a aquest dia que serà una jornada de festa. Hem de gaudir-la i aprofitar-la al màxim. Estic molt orgullosa per exemple de l’exposició de pintura on participaran al voltant de 40 dones. Amb tot açò no vull dir que les meues antecessores ho feren malament, al contrari, ja que sense elles no estaríem nosaltres ací.

De fet participeu en una gran part dels actes que, com ens ha dit Ángela, estan en l’agenda fins a juny.

Sí, nosaltres sempre estem ací col·laborant. I no solament en temes relacionats amb la dona, sinó també en la Fira de Xàtiva, per exemple, com el concurs infantil de dibuix amb el qual portem 34 anys.

A més de l’Exposició de Pintura, l’any passat parlàvem en aquestes mateixes línies de la intenció d’afermar el Concurs de Relats. Com ha sigut l’acollida d’aquesta tercera edició?

Jo tinc molta paciència i molta fe en aquest acte. M’agrada molt reiterar-ho i aconseguir que la gent s’anime i participe i enguany no podem dir encara el premi però estic molt satisfeta amb la participació.

Vostè que té un recorregut més llarg, pensa que realment hi ha hagut canvis en benefici de la dona?

Jo sóc pessimista i em costa molt pensar que s’està avançant. Queden molts homes i de totes les edats que no han canviat. M’agradaria que tot fóra més ràpid, però malgrat que les dones tenim més llibertat, ens hem d’armar de valor per a fer certes coses i hem de demostrar sempre més que un home. El problema es que aquests homes tenen filles, netes… No volen un món millor per a elles? Les donen tenen que eixir al carrer i ens devem conscienciar que aquesta es una tasca de tots.

Finalment, quins altres actes destacaria en aquest programa?

El 25 d’abril, relacionat amb el dia del llibre que es celebra en eixa setmana, tenim “Dones llegint a Dones” i la taula redona de “Les Dones construïm”, uns actes molt participatius i interesant i que des d’ací convide a les lectores de L’Informador a participar.

La Casa de la Cultura va congregar a nombroses dones.
La Casa de la Cultura va congregar a nombroses dones.

 

 

Fina García, presidenta de Xateba

“Treballar el tema de la igualtat és treballar en prevenció”

Què suposa aquest 8 de març per a Xateba? Xateba organitza i celebra des de la seua fundació en 2003 aquesta data perquè tenim dos objectius importants pels quals lluitar: la igualtat i la violència de gènere. Treballar el tema de la igualtat és treballar en prevenció. Per a nosaltres tots els dies de l’any són 8 de març.

L’any passat, la conclusió de la radiografia que vau elaborar sobre la situació de les dones a Xàtiva era molt negativa. Ha millorat enguany?Xateba

La conclusió segueix sent prou negativa. El nostre àmbit és Xàtiva i cada any fem l’estudi de la radiografia de la situació de les dones a la ciutat. En ell veiem com estan les dones en cada àmbit de la societat local, és a dir, quantes dones hi ha en càrrecs sanitaris, en càrrecs econòmics, en càrrecs educatius… El que veiem és que en els llocs on hi ha poder econòmic no estem ocupant llocs estratègics de presa de decisions. Hem trobat una millorança quant a docència universitària.

Malgrat estar ja en el Segle XXI i que molts pensem que açò està canviant, aquestes dades ens fan veure que encara falta molt per lluitar. 

Exacte. La realitat és que la situació està canviant i que les dones comencem a dir la nostra, però d’ací a pensar al fet que la societat és igualitària ens queda moltíssim per fer.

Parlant dels actes d’aquest dia 8, enguany presenteu com a novetat la Ball-batucada. 

Sí, enguany durant el curs, la majoria d’activitats que hem realitzat ens han portat fins a la desesperança i hem reflectit el dolor i la indignació que pateixen les dones en aquest moment. Volíem contrarestar aquests sentiments tan negatius i compartir entre totes i tots, perquè volem que participen els homes, i agafar energies i forces per a seguir en la nostra lluita. A açò cal sumar-li la lectura de nostre manifest abans d’aquest acte on denunciarem la situació real que vivim i parlarem de les mesures que considerem s’haurien de posar.

El programa de Xateba és molt ampli i com has comentat esteu durant tot l’any realitzant activitats. Quines altres activitats destacaries? 

Faria especial esment a la del 22 de març on homenatjarem a la xativina Merce Montell, una dona que participava molt amb nosaltres i després tindrem una xarrada de conta contes d’igualtat.

IMG_9708
Exposició de ‘Les Dones i els Nobels’.

RAFA BALLESTER / JUAN ANTONIO CLOQUELL