“Treballem perquè la Fira d’Agost siga una fira inclusiva”

A tan sols uns dies de que s’inicie oficialment la Fira d’Agost hem visitat un dels principals encarregats de que tot el que succeirà durant aquests cinc dies festius. Ell és Toni Martínez, coordinador de la Fira d’Agost, càrrec que ocupa per segon any.

 

Recta final dels preparatius per a la Fira d’Agost, imaginem que els dies de més feina.

Així és, estem en la recta final i ara ja no hi ha tornada enrere. Són els dies més complicats des d’ara fins al 14 pel matí. Ara estem fent l’esforç perquè després tot vaja rodat i, si no hi ha alguna incidència que no podem controlar, els previs tenen més càrrega de treball que la pròpia setmana gran.

Com es presenta l’edició d’enguany?

A nivell general ens mantenim en una línia molt semblant a la de l’any passat. Contem amb un pressupost molt similar amb la contrapartida que enguany, amb el mateix cost, tindrem millor Fira en qüestió d’infraestructures. Per exemple, l’espai multimèdia tindrà unes instal·lacions més potents i serà més moderna; hi haurà corredors amb macetons i panells perquè la gent puga transitar d’una part de les atraccions a l’altra amb comoditat; s’ha fet una inversió per instal·lar uns postes a una part de l’Albereda per evitar que el cablejat vaja pels arbres; enguany el tir i arrossegament, per primera vegada, tindrà una carpa amb grades d’entrada gratuïta; s’ha duplicat en seguretat per als diferents espais i per als concerts… Hem incorporat modificacions importants que la gent no veurà a simple vista, però que són molt rellevants per a nosaltres pel resultat que donaran. I tot sense augmentar el pressupost.

Aquest és el seu segon any. L’experiència de la primera edició fa que siga més fàcil?

Sé que queda molt tòpic, però el que realment ho fa més fàcil és la gent que tens al voltant. Enguany som més gent en l’equip d’organització ja que pensem que hi ha moltes àrees de l’Ajuntament de Xàtiva que tenen que veure directament en el bon funcionament de la Fira i s’han unit a l’organització, facilitant la tasca. L’experiència ajuda, però sobretot ajuda la suma de personal.

Han influït negativament les dues convocatòries d’eleccions?

Sí. L’any passat ens va frenar el canvi de la llei de contractacions i enguany les eleccions. Fins la setmana passada encara no estava tot tancat i és un fet que arriba a fer-te por.

Ha canviat la Fira d’Agost des de la seua arribada a l’organització?

Tal vegada en la programació… Però pense que la Fira té unes pautes ja assolides des del canvi de model de les passades eleccions. Jo he intentat que hi haja una programació per a totes les edats i per a tots els gustos, en valencià i en castellà, per a totes les formes de pensar…

La novetat més cridanera és el “dia sense soroll” a les atraccions en benefici dels xiquets i xiquetes amb TEA (Trastorn de l’Espectre Autista).

Treballem perquè siga una Fira inclusiva i, al mateix temps d’incloure aquesta iniciativa seguirem potenciant la campanya del “NO és NO” ja que és imprescindible seguir amb aquesta tasca. També volem que la gent amb mobilitat reduïda tinga més fàcil transitar pels diferents espais…

Queda molt per fer.

Queda molt. Ens movem en un temps, un pressupost i un espai molt concret i moltes vegades no podem fer tot el que volem. Però seguirem treballant en aquesta línia per fer una Fira accessible i que tot el món puga gaudir-la tinga la condició que tinga.

El principal problema de la Fira és l’espai?

Més que l’espai, és disposar d’un recinte firal dins d’una ciutat. Aquest és un gran atractiu i encant de la Fira de Xàtiva, però la ciutat no es pot estirar, l’espai és el que és. Altre dels principals problemes és la molèstia que ocasiona als veïns. Per això demanem paciència, comprensió i col·laboració. Cal tenir en compte que és necessari un ordre escalonat de muntatge, no es pot muntar tot dos dies abans. També hem de destacar que enguany disposarem d’una única emissió de ràdio a un nivell determinat en totes les atraccions (grans i infantils) i intentarem regular la música del Festival Al Ras.

Enguany també s’ha incrementat l’ornamentació lumínica.

Al canviar les llum de les faroles s’ha millorat en qualitat lumínica i no fa falta un reforç extra. En aquest sentit, hem canviat els plafons que hi havien per tota l’Albereda i col·locarem la típica llum ornamental des de Las Vegas fins la Plaça de Bous, donant una imatge pròpia d’una fira.

A què es deu el canvi a l’espai multimèdia?

No ens va acabar d’agradar l’any passat el resultat i hem fet una licitació diferent per disposar d’un espai més modern, més complet i més acollidor. Al ser un espai més gran, vam decidir instal·lar-lo a la Plaça de Santa Anna. Aquest canvi va lligat a la reubicació del Mercat Valencià, ja que té unes condicions que dificultava el funcionament diari de la Policia Nacional. Aquest Mercat estarà ubicat a la Glorieta, una de les millors zones de la Fira ja que està al centre, té arbres i ombra, té pas de gent… Però no sabem per què la gent no va. Enguany hem apostat per instal·lar ací l’atractiu del Mercat Valencià per revitalitzar aquest espai.

L’any passat parlàvem i em destacava l’espectacularitat del dispositiu que està darrere de la Fira, de tot el que no es veu.

M’agradaria que la gent poguera veure la feina que porta darrere. Per exemple, veure com es transforma el camp Murta o com, al mateix temps s’està treballant a la Glorieta, els empleats de la neteja canvien els contenidors o els de la brigada col·loquen banquets… Quan te n’adones hi ha més de 800 persones treballant, en alguns moments, al mateix temps entre el 12 i el 19 d’agost. És una barbaritat i, per a mi, el més espectacular.

Què suposa, a nivell personal, tornar a ser el màxim organitzador de la Fira d’Agost?

Pense que açò va amb el càrrec i ho tens assumit. I, com he dit abans, hi ha tanta gent al meu voltant treballant que no tinc eixa sensació de cap o de jefe. És un treball d’equip.

Què és el que més viu de la Fira el Toni Martínez ciutadà?

És difícil quedar-me en alguna cosa concreta. De la Fira de Xàtiva m’agrada tot i és complicat escollir. Pense que els gustos van per edats i, en aquest sentit, la gent jove té un gran Festival Al Ras; pense que a la Murta van a fer-se cinc propostes variades i molt transversals; tindrem una inauguració i una cloenda que van més amb el meu estil teatral, sent dos espectacles de primera fila i primer nivell europeu; anem a tindre actuacions musicals de primer nivell; l’espai de la Glorieta seguirà sent per a la gent de la ciutat amb sainets, monòlegs, folklore…; hi ha un dia amb tres orquestres per a tres sectors diferents de gent; tindrem teatre en valencià i en castellà, amb melodrama, teatre gestual per a sords, teatre infantil… En definitiva, pense que hem tancat una programació molt completa i pense que cal anar i gaudir de tots ells.