“Un edifici públic de Xàtiva com la plaça de bous, que enguany compleix 100 anys, ha de tindre un valor i un ús”

La plaça de bous de Xàtiva celebra enguany el seu centenari i des de l’Ajuntament s’estan donant nous passos per afavorir la celebració d’actes en aquest espai en un futur. Per aquest motiu, en el pressupost de 2020 s’assignarà una partida per elaborar un projecte que definisca les actuacions necessàries i el seu pressupost per a reobrir-la. Per conéixer més detalls hem parlat amb Juan Giner, regidor de Seguretat Pública.

En quin moment es troba actualment la plaça de bous de Xàtiva?

Amb ninguna novetat fins a data de hui. Sabem que la plaça de bous està en un estat lamentable i el que volem és iniciar un procediment per veure quin valor econòmic tindria la recuperació d’aquest edifici públic per començar, en un moment determinat, a realitzar les accions pertinents per poder donar-li una utilitat a l’espai.

Precisament des de Ciudadanos es va ser molt crític la passada legislatura amb aquest tema.

Com he dit, es tracta d’un edifici públic i, des de la legislatura anterior, estem reclamant que cal fer-li un manteniment i solucionar tots els temes de seguretat que actualment li falten. No volem que aquest edifici acabe caient i cal actuar quan abans, ja que la plaça de bous està en un total estat d’abandonament. Dóna llàstima.

Aquest projecte s’ha incorporat al pressupost de 2020.

Així és, hem incorporat una partida de 15.000 euros per saber quins sistemes de seguretat falten i poder invertir en aquest enclavament.

Enguany se celebra el centenari de la plaça de bous. Si el projecte es realitzarà en el proper exercici, enguany es mantindrà tancada?

El projecte és per al proper any i no es podrà realitzar cap acte en l’interior de la plaça de bous ni durant el seu centenari ni fins que s’actue en ella. Però amb aquesta iniciativa el que volem és donar un pas endavant després de que aquest espai estiguera paralitzat durant l’anterior legislatura. S’està valorant què fer per celebrar aquest centenari i el que es vol fer és posar una placa commemorativa. També s’està valorant la possibilitat de realitzar diferents actes culturals com xarrades o una exposició fotogràfica de com era la plaça anteriorment…

Quina és la postura de Ciudadanos respecte a l’ús que ha de tindre la plaça de bous en un futur?

Ha de ser un espai multiusos ja que pot albergar multitud d’actes, no sols bous. Actes culturals, esportius… Hi ha molts tipus de propostes que ací podrien tindre cabuda. Un edifici públic de Xàtiva, que enguany compleix 100 anys, ha de tindre un valor i un ús.

Fa uns dies se celebrava una reunió entre l’Ajuntament i l’entitat taurina de la ciutat. Quin és el balanç?

És un punt de partida on s’ha passat del “no és no” de la legislatura anterior a obrir les portes a realitzar diferents tipus d’actes en un futur i potenciar la recuperació d’aquest edifici, un edifici que és de tots i que, malgrat la barbaritat que es va fer en ell fa un temps, ja que no podem tirar enrere, anem a mantindre’l i a donar-li un ús.