Un Museu modern per a la Xàtiva del segle XXI

  • El proper divendres 20 de febrer, a les 20 hores, tindrà lloc la inauguració del nou Museu de Belles Arts situat a la Casa de l’Ensenyança
  • La col·lecció de la que disposa Xàtiva és la més important de la província per darrere de la de Sant Pius V

El proper divendres 20 de febrer, i després d’anys de treball, veurà la llum el nou Museu de Belles Arts a Xàtiva. Un acte que tindrà lloc a les 20 hores i que servirà per donar a conèixer a tota la ciutadania la recuperació d’aquest històric espai, la Casa de l’Ensenyança, així com la nova disposició de la pinacoteca xativina que arriba de l’Almodí per quedar-se. Ara, l’Almodí enceta un procés per acollir el futur Museu d’Arqueologia.

2En l’acte inaugural es repartirà, als primers 500 visitants, el llibre “Casa de l’Ensenyança”, una obra maquetada per l’Ajuntament de Xàtiva i editada per la Fundació Alfons el Magnànim i que ha estat coordinada per Isaïes Blesa i Àngel Velasco, arxiver municipal i director del museu, respectivament, amb textos d’Ariadna Torres, Ignacio Crespo, Santiago Tormo i José Manuel Dapena, aquests dos últims arquitecte tècnic i arquitecte del projecte.

Ahir va tenir lloc una roda de premsa informativa per als mitjans de comunicació que es va celebrar en la sala de conferències del propi Museu. En ella va estar present Alfonso Rus, alcalde de Xàtiva i president de la Diputació; Mª José Pla, regidora de Cultura i Educació; Àngel Velasco, director del Museu; i Isaïes Blesa, arxiver municipal.

Alfonso Rus va destacar la “tremenda inversió realitzada” i el treball i la il·lusió “de la regidora Mª José Pla i de tot l’equip del Museu” per haver aconseguit el que va anomenar com “un dels millors espais culturals de la província de València”. Per la seua part, l’edil de Cultura es va recordar, a més de l’equip de treballadors del museu, del l’antic regidor de Cultura, Ramón Vila, i de l’antic director del Museu, Mariano González, així com les diputades Mª Jesús Puchalt i Carlota Navarro, la Conselleria de Cultura, la brigada d’obres i tècnics locals.

Per la seua part, Àngel Velasco va mostrar la intenció de que “el Museu siga viu i actiu, una institució dinàmica pròpia d’un espai modern que mai deixe de renovar-se”. Així mateix, va recordar que “hi ha més d’un centenar d’obres que no es podien exposar a l’Almodí i que ara veuen la llum”. Finalment, l’arxiver municipal va ressaltar la necessitat “d’invertit en aquests espais, ja que la formació sempre és important per a la societat moderna”.

Tal i com va explicar l’alcalde, les gestions per adquirir la Casa de l’Ensenyament començaren al 1984. Durant la dècada dels 90 es dugueren a terme diverses actuacions com la reparació de les cobertes. Va ser al 1996 quan Mariano González, director del Museu en aquell moment, ja va proposar la possibilitat de realitzar aquesta actuació. Després d’un temps de paràlisi, al 2005 i gràcies a les inversions repartides en dos plans d’infraestructures finançats per la Generalitat Valenciana, va ser possible l’execució i la finalització de les obres, la primera d’elles per albergar l’exposició de la Llum de les Imatges.

1Al 2012, l’equip de govern, amb l’informe favorable del director de Patrimoni Artístic i Arqueològic, va prendre la decisió de desdoblar el Museu de l’Almodí, quedant ací el Museu d’Arqueologia, i disposant la pinacoteca en el nou espai. Finalment, a l’agost de l’any passat la Generalitat va aprovar un últim modificat del projecte per dur endavant les obres d’adequació del paviment de la plaça, la façana i el trasllat del cassetonat. Les obres van finalitzar aquesta mateixa setmana amb una inversió total de 4,4 milions d’euros.

L’espai compta amb tres plantes. La primera disposa de les dos sales d’exposicions eventuals, la sala de conferències i la sala d’estudi d’investigadors. Seguidament, amb un recorregut circular i cronològic, es disposen les obres al llarg de l’edifici.

Del 20 de febrer al 19 d’abril aquest Museu tindrà en primícia les col·leccions de Sorolla cedides per la Diputació de València, sent la primera vegada que es reuneixen en una sola mostra.

D’altra banda, el Consistori ha previst un pla de dinamització de l’edifici. Així, l’entrada serà gratuïta els dos primers mesos, durant tres caps de setmana hi hauran visites guiades gratuïtes, els col·legis xativins tindran una setmana dedicada a la seua visita i el per al 18 d’abril està prevista una visita nocturna.

 

Mª José Pla, regidora de Cultura i Educació

“El Museu va a convertir-se en un referent nacional”

Després de molt de temps de treball, estem ja en el compte enrere per a inaugurar el Museu de Belles Arts. Com ho valores?

Molt positivament, ja que portem molt de temps treballant en açò. Era una tasca que sabíem que anava a dur retards importants per la seua envergadura, un d’ells degut al modificat de la Conselleria per poder dur endavant el paviment de la plaça, la façana de la Casa i el trasllat d’alguna peça destacada. Ara ha arribat el moment d’inaugurar-ho pel que estem molt contents i som conscient de que anem a tenir un gran Museu, amb la segona col·lecció més gran de la província per darrere del Sant Pius V.

Més enllà del que suposa el propi Museu, també es recupera el patrimoni local amb la Casa de l’Ensenyança.

4S’han realitzat ací dons plans d’inversió en infraestructures molt rellevant per part de la Generalitat, sumant al voltant de 4,4 milions invertits. S’ha reformat i recuperat la històrica Casa de l’Ensenyança, pel que a més de desdoblar el Museu, recuperem un espai que estava sense utilitzar.

En què consistirà l’acte inaugural del proper divendres?

L’acte començarà a les 20 hores i demanem un poc de paciència als visitants ja que, una volta inaugurat, les autoritats recorrerem el Museu, sent la primera sala l’exposició eventual dedicada a Sorolla i, degut a la seua importància, hi ha un aforament limitat. Després es podrà recórrer sense cap problema per tots aquells que vinguen. També vull recordar que hem editat un llibre sobre aquest espai i els primers 500 visitants que entren el proper divendres el tindran gratuïtament.

S’han preparat projectes de dinamització per a donar a conèixer aquest espai?

Sí, durant els dos mesos on estaran les exposicions eventuals serà gratuït per a tot el món. Cal recordar que inaugurem un Museu amb les col·leccions de Xàtiva però amb la inversió de la Generalitat, pel que estem oberts a tots els ciutadans de la Comunitat.

Per què convidaries a tots els nostres lectors a gaudir d’aquest Museu de Belles Arts a partir de la propera setmana?

És necessari que la gent vinga a veure’l ja que és un treball magnífic, tant en infraestructura com de tot l’equip del Museu. La col·lecció pareix un altra a la que estava en l’Almodí i ens podem equiparar en molts a nivell nacional, pel que anem a convertir-nos en un referent. A més, no podem oblidar que per primera vegada en la història la col·lecció de Sorolla de la Diputació de València està junta i ix de la capital per exposar-se a la nostra ciutat.

 

Àngel Velasco, director del Museu

“Les obres tenen ara un nou sentit”

Quina importància té realment aquest nou espai?

Les peces de la col·lecció estaven a l’Almodí, un Museu que degut al pas del temps ha perdut les condicions ambientals, de conservació i d’observació adequades. Amb aquest nou edifici hem fet que les mateixes peces ara s’aprecien de nou i es conserven òptimament, ampliant a més el ventall d’obres que s’exposen. Tot açò sumat a un muntatge modern fa que augmente la qualitat exponencialment i que valga la pena veure de nou la col·lecció, ja que les mateixes peces tenen ara un nou sentit.

De què es compon el Museu?

Hi ha tres plantes. Baix, a l’entrada, tenim una zona dedicada a les exposicions eventuals, malgrat de que sí disposem d’algun espai on sí hi ha obres de la col·lecció permanent. A més, al centre de pati tenim la Creu del Terme i una sala de conferències i d’estudi per als investigadors. Per ordre cronològic i amb un circuit circular es pujarà a les dos plantes amb la col·lecció permanent que va des de les obres més antigues fins al món contemporani.

Què ha sigut el més complicat de tot aquest treball?

Em quedaria amb el trasllat de les obres més singulars. La Creu, l’enteixinat… També alguns muntatges menors ens han dut complicacions pel pes de la peça, per la delicadesa, pel propi edifici… Hem de recordar que la Casa de l’Ensenyança és un edifici adaptat, pel que hem hagut que inclús entrar alguna obra per la finestra.

En quina situació queda a hores d’ara el Museu de l’Almodí?

Entra ara en el procés de convertir-se en un Museu de l’Arqueologia modern, com ho és ja el Museu de Belles Arts. Anem a tenir una primera fase on sols es podrà visitar la col·lecció que fins ara es coneixia: planta baixa i pati. Poc a poc, mitjançant temps i esforç anirem ocupant sales.

Possiblement els propis ciutadans de Xàtiva no són conscients del patrimoni del que disposa la seua ciutat.

Com a pinacoteca pública, després del San Pius V, que és un altre món, és la més gran de la província. És un patrimoni que té la gent de Xàtiva, de cadascú dels seus ciutadans. Nosaltres conservem el patrimoni de la gent i per això els convidem a que vinguen a contemplar els seus quadres.