Un pas més cap al Museu del Tèxtil

  • El Patronat de la Fundació Museu del Tèxtil signa el conveni amb la Generalitat Valenciana que permetrà seguir avançant en les obres del Museu
  • El Consell el signarà el 3 d’agost i suposarà fer efectiva la primera aportació autonòmica de 500.000 euros al projecte i actuacions sobre l’antiga fàbrica de Revert

El Patronat de la Fundació Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana, reunit aquest darrer dijous al Centre Cultural Caixa Ontinyent, ha aprovat per unanimitat i ha fet efectiva la signatura del conveni amb la Generalitat Valenciana que permetrà seguir avançant a les obres del Museu a Ontinyent. En concret, el document signat hui, que serà signat al seu torn per la Generalitat el 3 d’agost, farà possible l’arribada de la primera aportació autonòmica de 500.000 euros per al projecte i actuacions prèvies per crear el Museu a l’antiga fàbrica de Revert.

L’alcalde Jorge Rodríguez, també president de la Fundació Museu del Tèxtil, explicava que aquesta signatura del conveni permet instrumentalitzar la subvenció nominativa de 500.000 euros de la Presidència de la Generalitat ja establerta als pressupostos autonòmics per a 2018, “de manera que puguem seguir avançant per fer realitat el museu, les obres del qual van segons els terminis previstos”, explicava. El conveni es renovarà anualment i, al trobar-nos a les portes del mes d’agost, cap la possibilitat de que no es gasten tots els diners de la subvenció d’enguany, els diners que resten per gastar en 2018 suplementaran els 500.000 euros ja compromesos per a 2019 per Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana.

A la reunió de dijous es comptava amb la presència del president de la Diputació de València, Toni Gaspar, al qual Rodríguez guiava posteriorment junt a regidors i representants de la resta de patrons, en una visita a les obres d’enderroc executades a les últimes setmanes amb fons de l’Ajuntament d’Ontinyent per enderrocar les naus sense interès a l’entorn del futur Museu. Gaspar destacava que aquest “és un projecte molt important per a tota la Comunitat Valenciana. La Diputació de València, que és un dels patrons de la Fundació, ja va aportar 12.000 euros per al Pla Director del Museu, i tenint en compte la gran envergadura d’aquest projecte de caire autonòmic, anem a estudiar com fer noves col·laboracions”, avançava.

Cal recordar que la fase que s’executarà després dels enderrocs permetran habilitar un primer edifici plantejat com a nou contenidor per al programa museístic, amb una superfície edificada de 622’17 m² repartits en dues altures, una planta baixa amb sala d’exposició, vestíbul, recepció, magatzem de recepció, dos despatxos, tres vàters i un vestíbul dels vàters; i un planta semisoterrani amb espai per a instal·lacions diverses a més de traster i un transformador.

L’edifici veurà renovada principalment la seua coberta però mantindrà les seues característiques en general. Junt a esta primera nau s’urbanitzarà una plaça de 1.297 m² amb arbrat i mobiliari urbà plantejada per “esponjar” la zona.  Després de la recuperació d’esta nau, la més propera a la Plaça de la Concepció, entre enguany i el primer trimestre de 2019, l’objectiu serà recuperar la nau més propera al riu Clariano.

El president de Caixa Ontinyent, Antonio Carbonell, destacava per la seua banda que “el conveni signat hui ens ajuda a seguir avançant, comptar amb les subvencions de la Generalitat és fonamental i ara el que volem es que tot vaja acomplint-se i materialitzant-se per fer realitat el Museu”, concloïa.