Un ritual del segle XVI clausura el Jubileu de la Font de la Figuera

  • Es va realitzar la mateixa cerimònia que va instituir el Papa Alexandre VI l’any 1501

El passat cap de setmana tenia lloc la clausura de l’I Jubileu de la Mare de Déu del Roser dels Xics de la Font de la Figuera.

Com un dia de festa gran, centenars de persones, tant de la Font, com de pobles veïns, van participar en els actes. Extraordinària va ser l’assistència a la processó de la Verge des de l’ermita de Sant Sebastià a la Parròquia de la Nativitat, on una multitud emocionada va seguir la cerimònia de tancament de la Porta Santa, per la qual al llarg d’un any han penetrat en església milers de pelegrins.

En la celebració va participar l’Ajuntament de la Font, sota la presidència del seu alcalde, Vicent Muñoz. Així mateix, com convidats especials van acudir José Andrés Rojo, fill del que fóra el brillant cap de l’exercit de la II República, el general Vicente Rojo Lluch, fill de la vila, i la seua senyora.

Es va utilitzar el mateix ritual que, per primera vegada, es va emprar en la Basílica se Sant Pere de Roma, en concloure l’Any Sant de 1500. Aquella litúrgia va ser establida i presidida, el dia 6 de gener de 1501, pel Papa Aleixandre VI, el xativí de naixement Roderic de Borja. En ella, a més de l’acció de gràcies mitjançant el cant de el “Et Deum”, es va realitzar l’adoració de la Vera Creu, la benedicció al poble amb els evangelis, l’eixida a la plaça per a entrar per última vegada al temple i el tancament físic de la Porta Santa, entre sorolls de forrellats, colps rituals de martell i voltejos de campanes.

 

El Miracle de la Verge del Roser

El Jubileu de la Font va ser concedit, fa un any, a la Parròquia, per una gràcia especial del Papa Francisco, en commemorar-se el 270 aniversari del Miracle de la Verge. Segons expliquen les cròniques, el 24 de juliol de 1744 la Verge del Roser portada en processó per un grup nombrós de xiquets i xiquetes, quan un grup de contrabandistes que venia des d’Almansa al galop de cavall va irrompre en el festeig en el punt en què es trobaven els infants arremolinats al costat de l’estendard de la Verge. En aclamar-se a la Verge els veïns –“Mare de Déu, els xics!”, miraculosament, no van causar cap dany als menors i, des de llavors, va rebre el nom de Mare de Déu del Roser dels Xics.