Un total de 34 alcaldes de la Vall d’Albaida es reuneixen a la Pobla del Duc al voltant d’una sessió de treball sobre gestió de residus

  • Convocada per la Mancomunitat de la Vall d’Albaida, amb el suport del COR, comptarà amb la presència, entre d’altres, del director general de Qualitat Ambiental, Joan Piquer

El COR segueix comptant amb la Vall d’Albaida a l’hora d’assolir els seus objectius en matèria de gestió de residus i caminar junts cap a una mateixa direcció. Per això, conjuntament amb la Mancomunitat, reuniran a la Pobla del Duc als 34 alcaldes de la comarca en una sessió de treball sobre l’adaptació als objectius del 2020 del Pla de Minimització, aprovat el 1999.

En paraules del president del COR, Roger Cerdà, “lluny de ser una cosa aliena, des del COR entenem i apostem pel Pla de Minimització de la Vall d’Albaida com a font d’inspiració per a l’adaptació del projecte de gestió i adaptació als objectius que marca la Unió Europea pel que fa al reciclatge del 50% dels residus abans de 2020”.

El servei de recollida de residus que actualment té aquesta comarca, ve desenvolupat per la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, d’acord a l’esmentat Pla de Minimització.

Amb “La gestió de residus a la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida. Objectiu 2020” el COR vol implicar i escoltar les opinions i valoracions de tots els edils de la comarca a l’hora de prendre decisions.

La sessió, emplaçada per a hui a les 9 hores al Centre Cívic de la Pobla del Duc, comptarà amb la presència de membres de l’executiva del COR, a més de l’alcalde de la població i alhora president de la Mancomunitat, Vicent Gomar, el qual veu “molt positiva i necessària aquesta sessió de treball en comú”.

El director general de Qualitat Ambiental, Joan Piquer i el catedràtic de la UMH, Raúl Moral centraran el focus en les perspectives de la gestió dels residus enfront de 2020.

La sessió seguirà analitzant el Pla de Minimització de Residus, amb Joan Bravo i les oportunitats davant l’Objectiu 2020, amb el tècnic David Belda.

A més, els municipis de Bellús, Carrícola i Bocairent donaran exemple amb les seues bones pràctiques en la gestió de residus i, per finalitzar, el conseller de Medi Ambient de la Mancomunitat, Diego Ibáñez i el gerent del COR, Sergi Pérez, conclouran l’acte.

 

Antecedents

El Pla de Minimització és un conjunt ordenat d’objectius i plans d’acció, que partint de la situació actual permeta assolir la gestió integral dels residus per a la Vall d’Albaida. Es basa en quatre principis d’actuació: la minimització en la producció de residus, la maximització del reciclatge, l’eliminació segura i l’autosuficiència.

Aquesta sessió de treball se suma a altres iniciatives empreses des del COR en pro d’un major acostament a les i els veïns de la Vall d’Albaida, com va ser el cas del llançament fa uns mesos de les “Històries de la Vall Verda”, una sèrie de documentals i capítols infantils que donaven veu a les associacions i ciutadans d’aquesta zona. Així es donava veu a empreses i iniciatives com “Més Que Horta”, el Centre Ocupacional José Antonio Bodoque d’Ontinyent, el taller CRIS (Centre de Rehabilitació i Integració Social), Carrícola Compost (poble de Carrícola), ‘Mariola Verda’ (Bocairent ), FENIE Energia-Empresa INEL i col·legi Sant Josep.

Cal recordar que la relació del COR amb la Vall d’Albaida no ha estat fàcil en els últims anys. La majoria de municipis de la Vall han esperat fins a 2015 per iniciar la seua entrada al COR, entre d’altres Ontinyent, els representants del qual van prendre possessió en la passada assemblea del 31 d’octubre. En els últims anys, el COR ha posat en marxa l’ecoparc de l’Olleria, Alfarrasí, Castelló de Rugat, Quatretonda i Ontinyent, i preveu construir en 2019 un ecoparc a Albaida. Tots els municipis reben setmanalment l’ecoparc mòbil i una desena de municipis de la Vall seran receptors d’una illa de compostatge.