Una carpa a l’Albereda i la “Nit del Foc”, principals novetats de la programació de les Falles de Xàtiva

  • S’instal·larà un modul sanitari a la Glorieta José Espejo i s’incrementa el número de mascletades

La regidora de Falles Maria Beltrán i el president de la Junta Local Fallera de Xàtiva Jesús González van presentar dijous la programació oficial de les falles 2020 destacant les principals novetats d’aquest any, com són la col·locació d’una carpa a l’Albereda Jaume I i de sanitaris a la Glorieta José Espejo, l’augment de les mascletades i la realització de la coneguda com “nit del Foc”.

Durant la setmana fallera s’habilitarà un modul sanitari a la Glorieta José Espejo i també un espai a l’Albereda Jaume I en el que es realitzaran dos actes principals. D’una banda, la carpa albergarà el tradicional dinar oferit per Junta Local Fallera als representants de les diferents comissions falleres de la ciutat i a les autoritats, mentre que el dia 18 per la nit tindrà lloc un macro-festival de música, amb la participació de Djs, que, previsiblement, començarà a les 23.30 hores. Serà just després de que finalitze altra de les novetats, la disparada de la “Nit del Foc” al Jardí de la Pau, que tindrà lloc una vegada finalitze l’acte de l’Ofrena a la Mare de Déu de la Seu.

“Anem a provar com funciona l’espai aquest any, al que li hem dedicat una nit, per veure si ampliem les activitats de la carpa els propers anys”, explicava la regidora de falles Maria Beltrán, mentre que el president de la JLF Jesús González manifestava que “obri les portes de la ciutat a aquella gent que no és fallera i es sent un poc desplaçada durant aquestes festes, com ja fan a altres poblacions com Alzira o València”.

Aquest espai a l’Albereda servirà també al llarg del  dia com a zona de descans per a la Junta Local Fallera i acollirà una campanya de reciclatge organitzada per la Regidoria de Medi Ambient.

També s’ha ampliat el calendari de les mascletades, que aquest any comptaran amb dues disparades més. A les tradicionals dels dies 16, 17, 18 i 19 s’han sumat en aquesta edició dos noves que tindran lloc el dissabte 14 i el diumenge 15 de març. La primera d’elles estarà organitzada per la Junta Local Fallera de Xàtiva mentre que la del dia 15 està organitzada per la falla República Argentina amb la col·laboració de l’ens local.

El calendari d’actes oficial de març comença aquest mateix diumenge a les 9.30 hores de matí amb la romeria a Sant Josep des de l’encreuament de Carlos Sarthou amb l’Albereda Jaume I, al que seguirà el tradicional dinar de germanor a partir de les 12 hores. Ja el dia 15 de març començarà a les 17 hores la visita oficial de la Junta Local Fallera a la plantà dels monuments fallers de la ciutat, que començarà oficialment a la mitjanit. El dia 16 a les 17 hores tindrà lloc la visita al Centre Social de Majors, i a partir de les 19 hores, des de l’Ajuntament de Xàtiva, es lliuraran els premis de les Falles 2020.

El dia 17 serà el torn de la visita oficial a les falles, amb inici a les 17.30 hores, i el dia 18 es celebrarà l’Ofrena de flors a la Mare de Déu de la Seu. El darrer dia de falles comptarà amb una missa a les 12 hores a l’Ermita de Sant Josep amb posterior romeria amb arribada a l’Albereda Jaume I, de la que participaran regidors i regidores de la localitat d’Àvila, ciutat que enguany albergarà la iniciativa “Fallers pel món”. En finalitzar la processó es dispararà l’última de les mascletades (aproximadament a les 14.45 hores).

Enguany també s’ha avançat l’horari de la Nit de la Cremà. Està previst que les cremaes dels monuments infantils s’inicien a les 20.30 hores  (sent a les 21.30 hores la de la millor falla infantil) i a les 22.30 hores en el cas de les grans (amb la cremà de la millor falla de Xàtiva aproximadament a les 00.30 hores).

L’últim dels actes tindrà lloc el divendres 27 de març, amb el lliurament dels premis Cadafal als artistes guanyadors de cada secció.

Llibre falles Xàtiva 2020

El president de la Junta Local Fallera Jesús González aprofitava la roda de premsa per anunciar que la presentació del llibre oficial de les falles de Xàtiva 2020 tindrà lloc el proper dimarts 10 de març, a les 20.30 hores, a l’Antic Hospital de Xàtiva.