Desenes de veïns es concentren a Xàtiva en rebuig a l’assassinat de la jove embarassada

  • S’està investigant l’entorn de la víctima ja que la porta no estava forçada

La Policia Local de Xàtiva investiga la mort d’una dona, de 36 anys, que va ser trobada degollada en el seu domicili situat al carrer Francisco Gozálbes, junt al Jardí de la Pau, ahir a la vesprada. La jove, Isabel Elena Raducanu, era d’origen romanés i estava embarassada de sis mesos.

La troballa es produïa al voltant de les 16 hores, quan la parella va tornar de treballar. El jove, de 32 anys i natural de La Pobla Llarga, es trobava treballant en un magatzem agrícola i, segons fonts de la investigació, col·labora per esclarir els fets. En aquest moment no hi ha cap detingut i se segueix investigant el succés sense descartar cap hipòtesi.

La Policia Judicial ha acabat de recollir les proves en l’escenari dels fets i de moment descarta un ajust de comptes, encara que investiga l’entorn de la víctima per si existira alguna implicació.

El delegat del Govern en la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, ha informat fa uns instants en els corredors de les Corts, on ha assistit al discurs d’investidura de Ximo Puig a la presidència de la Generalitat, que s’han recollit nombrosos vestigis que seran processats i que permetran investigar, juntament amb les persones que poden haver estat en l’habitatge, com van succeir els fets.

L’Ajuntament de Xàtiva ha decretat un dia de dol en senyal de condol i solidaritat del consistori i tots els veïns i veïnes de la ciutat amb la família de la víctima. A més, han quedat suspesos tots els actes oficials previstos per a la jornada de demà dimecres. Aquest migdia, a les portes de l’Ajuntament, se celebrava una concentració i un minut de silenci encapçalat per l’alcalde Roger Cerdà, part de la corporació municipal i amb l’afluència de desenes de veïns. Cerdà va atendre als mitjans de comunicació i va confirmar que en aquests moments s’està investigant l’entorn de la víctima ja que la porta no estava forçada.

XATEBA, Associació per la Igualtat i contra la Violència de Gènere de Xàtiva, ha manifestat la seua consternació i condemna. “A l’espera que la investigació determine les causes i autoria de l’assassinat d’aquesta veïna, creiem que en qualsevol cas, és la seua condició de dona el que l’ha convertida en víctima. Una realitat que alguns s’obstinen a ignorar, negant així l’específica situació de vulnerabilitat en què es troben totes les dones”, destaquen en un comunicat.

 

 

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL DE L’AJUNTAMENT DE XÀTIVA

Ahir, un terrible succés va tenyir de dol la ciutat de Xàtiva. Un horrible crim va acabar amb la vida de la nostra veïna Isabell Elena Raducanu. Un fet execrable que ha sumit en la més profunda consternació al poble de Xàtiva.

La nostra és una ciutat tranquil·la, plena de dones que mereixen la garantia de dur endavant un projecte de vida amb igualtat, llibertat i plenitud en l’exercici dels seus drets, com a actius imprescindibles per a una societat més justa.

La ciutadania de Xàtiva sense excepcions, representada pels components dels grups polítics municipals de l’Ajuntament de Xàtiva, expressa la més enèrgica condemna a l’assassinat d’Isabell Elena Raducanu, així com el seu condol i solidaritat amb la família de la víctima.

Xàtiva ha experimentat un notable increment en les activitats relacionades amb la defensa de la Igualtat. La valuosa contribució de les dones a aquest moviment de canvi queda palesada amb l’ tasca duta a terme pel Consell de les Dones de Xàtiva per la Igualtat i contra la Violència de Gènere. Però ahir la cruel xacra que amenaça la nostra societat ens va colpejar de ple.

En nombroses ocasions, les veïnes i veïns de Xàtiva hem demostrat la nostra més enèrgica repulsa davant qualsevol manifestació de violència masclista cap a les dones. Per més gran que siga hui la nostra tristesa i dolor, és fonamental seguir esforçant-nos en la línia de treball que deslligue a les dones del tutelatge masclista, per aconseguir que les dones siguen els agents actius de la seua vida, amb llibertat de decisió i autonomia, lliures d’amenaces i de riscos per a la seua integritat.

Front a aquest nou terrorisme que amenaça les nostres companyes, mares, filles o germanes, aquesta ciutat tornarà a alçar-se i a unir-se. És la principal lluita comú que ens pertoca com a societat. Les ciutadanes i ciutadans de Xàtiva confiem en les nostres forces de seguretat i en l’acció de la Justícia, però al mateix temps reivindiquem el major rigor en l’aplicació de les lleis i els recursos previstos per donar resposta integral a les situacions de violència contra les dones.

Ni una menys.