Una massiva manifestació reivindica els drets de les dones als carrers de Xàtiva

  • La capital de la Costera va acollir ahir centenars de persones arribades de tots els racons de la comarca per participar en la concentració del 8 de Març

Xàtiva acollia ahir a centenars de persones arribades de tota la comarca en una manifestació multitudinària que va transcórrer en el centre de la ciutat. Els principals actes a Xàtiva amb motiu del 8 de Març van començat amb una concentració a les 12.30 hores davant la porta de l’Ajuntament. Després es va celebrar un dinar sòric i una actuació “mahari”. La jornada reivindicativa va concloure amb la manifestació que s’iniciava a les 19 hores a de la Casa de les Dones.

La jornada va estar marcada per la vaga feminista, una aturada basada en quatre reivindicacions principals: una vaga de cures, per a que no només siguen les dones les que s’ocupen d’aquestes tasques en l’àmbit domèstic; una vaga laboral, en contra de l’escletxa que perviu en el mercat laboral, on les dones perceben un percentatge menor de remuneracions que els homes, percentatge que se situa en el 32%, segons la regidora; una vaga de consum, contra la mercantilització i la cosificació de les dones; i Finalment, una vaga d’educació, ja que Chapí creu que “el sistema educatiu encara no ensenya a viure en igualtat”. En aquest punt, la regidora citava un estudi de la professora Ana López Navaja que diu que les referències a dones en els continguts curriculars només arriben al 12% del total.

La regidora de la Dona, Cesca Chapí, destacava “l’abans i després” d’aquestes commemoracions, referint-se a l’èxit de la convocatòria de vaga de l’any passat. Per a Chapí, “si les dones parem, es para el món”. La responsable de les polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament recordava que “ens sobren els motius. Cal fer pedagogia des dels mitjans de comunicació, des de l’Ajuntament i des de la Casa de les Dones”.

Els actes, que s’iniciaren fa uns dies, continuaran hui quan, amb totes les invitacions ja repartides, es representarà l’obra “París” en el Gran Teatre de Xàtiva  des de les 21 hores. A més, els propers 12, 14 i 28 de març es realitzaran diferents xarrades i conferències.

 

Nombroses iniciatives al voltant del 8M

Durant aquesta setmana s’han succeït nombroses iniciatives i activitats al voltant del 8 de Març, Dia Internacional de les Dones. Sense anar més lluny les Comissions d’Igualtat i Contra la violència de gènere del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent organitzaren una activitat conjunta per donar visibilitat a les cures que realitza la dona en tots els àmbits. Concretament, es va proposar a professionals i persones usuàries dels centres, realitzar fotografies on quede reflectida alguna labor d’atenció per part de dones. Les imatges han sigut exposades en els centres del Departament. A açò se suma l’inici dels tallers de detecció i abordatge de la violència de gènere per a professionals a fi de contribuir a la millora de la detecció i abordatge de casos de violència masclista en l’àmbit de la sanitat pública. Es tracta de cinc sessions formatives que es van a celebrar a Xàtiva i a Ontinyent amb l’objectiu de poder arribar al màxim de professionals possible i en els que es forma als professionals sobre com detectar i la forma de procedir davant de casos de violència masclista. A més d’aquesta activitat el Departament va convocar per a ahir una concentració d’uns minuts a les portes de tots els centres sanitaris.

Des d’Ontinyent, la secretària General Socialista de la localitat, Rebeca Torró, mostrava el seu recolzament a la vaga general així com a les concentracions que hi ha previstes en esta jornada. Torró feia una crida a la ciutadania “a no mirar a l’altre costat, i mostrar que volem una societat sense violència ni desigualtats cap a les dones. Són prop de 1.000 dones les que han mort als últims 15 anys assassinades, i son moltes més les que pateixen la violència de gènere. Hem de dir prou ben alt i fort, i més ara quan estan tornant a agarrar força els discursos que posen en dubte els avanços que hem de seguir fent per avançar cap a una societat igualitària i lliure”. L’Ajuntament d’Ontinyent ha optat per traslladar totes les activitats relacionades amb el Dia Internacional de les Dones a altres dates. Entre aquestes iniciatives destaca el projecte “Esport i Dona” on fins a cien dones vinculades a l’esport femení d’elit exercien de madrines: La directora del programa “Mujer i Deporte” del Consejo Superior de Deportes; Natalia Flores, entrenadora de futbol; Patricia Campos; i les esportistes internacionals Conxa Montaner, Ana Carrascosa i Marina Ferragut.

Per la seua part, el Fons Valencià portarà la veu de dos dones, testimonis integrants de les contraparts amb que treballa en el projecte “Fortaleciendo la acción política de las mujeres” , dins del Programa Acció Política de Dones.  L’objectiu d’aquesta campanya és donar a conèixer la realitat de les dones en els països del Sud. “Ser Dona al Sud 2019” recorrerà 19 municipis de la Comunitat Valenciana, entre ells la Llosa de Ranes, Quatretonda, Canals, Bocairent, el Genovés, Xàtiva, Ontinyent o l’Olleria.