“Va a ser una Cavalcada molt digna i a l’altura del que s’espera de Xàtiva”

Aquest cap de setmana es tanca ja el període nadalenc amb l’arribada de Ses Majestats els Reis d’Orient. I serà en el moment de gaudir d’una de les grans Cavalcades de la província de València i se’ns dubte, la més gran i espectacular de les comarques de la Costera i la Canal. En ella, es posa de manifest un ampli elenc de protagonistes, així com els grans protagonistes del dia, els Reis Mags. Per conèixer en què consistirà la jornada d’aquest any, hem parlat amb Ramón Vila, regidor de Fira i Festes.

IMG_2915Un any més, és el moment de la Cavalcada de Reis.

Estem satisfets de la Cavalcada que hem realitzat en els últims anys a Xàtiva. Efectivament, pensem que som de les més destacades que es fan en les comarques del voltant malgrat que, òbviament, estem lluny de les millors. Junt amb l’extraordinari Betlem, que en aquest cas sí que podem competir amb qui siga, pense que són els dos grans referents del Nadal a Xàtiva.

Un Nadal que ha vingut carregat d’actes.

Precisament, venim aquests dies d’una gran ‘panderetada’ on participaren més de 300 persones i anem a seguir amb els actes. Anem a tenir als emissaris reials aquests dies a la porta de l’Ajuntament, per als xiquets que encara no han dipositat la seua carta. A més, aquest cap de setmana tenim el Mercat Medieval a la zona del Mercat, un enclavament que fa que juguem en avantatge. En aquest cas hem canviat d’empresa adjudicatària, degut a que ix a concurs, i estem a l’expectativa per veure que ens ofereixen.

Però el moment més important és la Cavalcada.

Captura de pantalla 2014-01-04 a la(s) 13.06.27Sí, així com els moments previs, amb l’arribada al camp Murta. S’obriran les portes a les 15:30 hores perquè els xiquets comencen a entrar. A les 16 hores tindrem animació amb Salmagundi i Teatre de la Lluna, i com a novetat d’aquest any farem una ‘globotà’. Serà a les 17 hores quan arriben els Reis. Es tracta d’un acte tradicional i emotiu, amb unes grades de gom a gom, on els xiquets passen un a un a fer-se les fotos amb els Reis, i se’ls fa entrega de llepolies i d’un detallaet. Aquest any els Reis han vingut carregats.

Costa, després de tantes edicions, seguir innovant?

No és molt complicat. Jo no soc qui organitza la Cavalcada, sinó que és Armando Vila i junt a ell moltíssima més gent com Juanjo, Pepe, Carmen… Jo em sente amb ells i parlem del que ha estat millor i pitjor, però ells són els que de veritat estan treballant des de fa molt de temps i són gent molt vàlida i amb molta imaginació. També depèn de l’economia i hi ha que guardar un equilibri.

Una de les novetats d’aquest any és la participació de les Falles.

Sí, tinc en l’Ajuntament un enamorat de la Cavalcada com Javier García Paños, president de la Junta Local Fallera. Fa uns anys que està intentant que les Falles s’involucren en aquesta festa, i ja ho va començar a aconseguir fa un any. Com va resultar tant bé i ells volien més, hem firmat un conveni de 800 euros per comissió pel que participaran 10 carrosses amb 250 fallers vestits per a l’ocasió. D’altra banda, diversos cavalls del centre hípic Saladrar de Xàtiva també estaran participant aquesta vesprada amb nosaltres. Va a ser una Cavalcada molt digna i a l’altura del que s’espera de Xàtiva, amb un equilibri que hem perseguit i amb un equip amb molta experiència.

Què és el més complicat d’aquest dia?

Captura de pantalla 2014-01-04 a la(s) 13.05.58El que més es mira és la seguretat, soc un obsessionat en aquest sentit. M’agradaria que tots els xiquets estigueren el més prop possible dels Reis, però pense que ja han tingut l’oportunitat en el Murta d’estar asseguts damunt d’ells.  En la Cavalcada hi han animals, plataformes…. No volem que cap desgracia ens embrute l’alegra d’aquest dia.

Es té més present després de l’incident el Nadal passat a Màlaga?

Més que el de Màlaga, tot ha canviat després de la desgracia del Madrid Arena. Als tècnics els costa moltíssim firmar, té que estar la cosa perfectament perfilada per a donar el vist i plau a qualsevol actuació, i òbviament els polítics no podem acceptar res en contra dels informes dels tècnics. Porte 20 anys en aquesta casa, sóc mestre jubilat i quan me’n vaja a casa serà perquè així ho decideixen les urnes, no per qualsevol irregularitat que ens porte a Picassent. En la Cavalcada hi han moltes mesures i les seguim al peu de la lletra.

Quin treball porta tota la preparació?

Comencem en octubre, quan molta gent pot pensar que açò és feina de dos dies. Tenim un pressupost de 100.000 euros i al voltant de 20 expedients que tenen que dur el seu temps de execució. Primer es fa l’esborrany, es mira, es refà, es té en compte la partida pressupostària,amb una mesura imposada per nosaltres mateixos d’evitar que es pase dels 1.000 euros. Després es presenten les ofertes, s’estudien en la junta de govern… És moltíssima feina i els tècnics de cultura porten treballant tres mesos ininterrompudament.

Captura de pantalla 2014-01-04 a la(s) 13.05.37Finalment, que li demana Ramón Vila a aquest 2014?

És un tòpic però el primer és la salut. Després, referint-nos a l’acte, que nos ens faça mal temps i que permeta gaudir als xiquets que porten tant de temps esperant-ho. Per últim, que siga una vesprada d’alegria i no tinguem cap incident.

 

La Cavalcada, en xifres

  • 200 figurants
  • 6 animadors professionals
  • 12 cavalls amb els 12 patges d’escolta reial
  • 95 músics: batukada, fanfàrries i grups de percussió
  • 10 carrosses falleres
  • 250 fallers
  • Total: 550 persones aproximades