“Vaig a ser un alcalde honrat, amb un talant dialogant, participatiu i amb una gestió transparent”

Sols unes hores després d’haver-se conegut els resultats de les eleccions ens rebia el que va a ser el futur alcalde de Xàtiva. Roger Cerdà es mostra il·lusionat i responsabilitzat amb el repte que afrontarà a partir del proper 13 de juny, dia en el que serà investit. El socialista ens valora els resultats electorals i ens avança la seua intenció de realitzar un gran pacte amb Esquerra Unida i Compromís, sense descartar a Ciudadanos.

Com estàs vivint aquestes primeres hores?

Molt content i prenent consciència del que suposa aquest repte. La gent s’ha alegrat molt i quan vaig pel carrer tot el món em felicita i em trasllada mols ànims i el seu recolzament. Estic satisfet i orgullós per haver aconseguit guanyar les eleccions i en aquest moment comencem ja a assumir la responsabilitat que ens ha donat la ciutadania. Malgrat no haver pres encara possessió, estem preocupant-nos i totalment pendents dels problemes de la ciutat i de l’Ajuntament, recollint tota la informació possible per dur endavant un traspàs de poder el més ràpid i efectiu possible per donar resposta al que demanden els veïns.

Abans d’entrar a valorar els propis resultats del PSOE, a nivell general, com veieu el canvi que han demanat els xativins a les urnes?

Ha sigut una reacció espectacular que ha demostrat que la gent de Xàtiva estava farta de ser relacionada amb la corrupció i dels 20 anys en els quals s’ha exercit el govern d’una manera autoritària. La ciutadania ha optat pel nou temps que nosaltres hem proposat i, en definitiva, per tornar al consens i per tornar a tenir un govern preocupat en solucionar problemes. És un canvi molt important i evident.

Aquest canvi ha estat liderat per la teua candidatura, convertint-se en la llista més votada.

Estic tremendament orgullós pel treball realitzat per part de la gent de la candidatura i per part de l’agrupació. Hem demostrat que portem endavant un projecte sòlid, un projecte de ciutat destinat a la majoria i que ha despertat a la gent.

Esperàveu la desfeta tan important del Partit Popular?

Ja vam dir abans dels comicis que teníem dades per poder dir amb rotunditat que anàvem a ser la llista més votada i sabíem que el PP anava a perdre una part importantíssima del seu electorat. Pense que, a més, tot açò s’ha precipitat per com han gestionat la campanya, ja que ha sigut contraproduent que divendres abans d’eleccions apareguera la cara d’Alfonso Rus, ja que va mobilitzar en massa a l’electorat d’esquerres. Aquest anunci va suposar un revulsiu ja que la ciutadania no volia per res del món que continuara al capdavant de Xàtiva.

Ara que es tanca aquest cicle, com valores els 20 anys de govern popular?

S’han fet coses positives i negatives. Han sigut anys en els quals l’Ajuntament ha ingressat molts diners però que no s’han aprofitat. La bonança econòmica no han millorat les qüestions necessàries com els serveis socials, la creació d’ocupació estable, les oportunitats per la gent jove… Ha sigut l’època d’inversions malt planificades i, sobretot, mal executades, amb sobrecostos, generant una despesa a mans plenes i un endeutament superior als 20 milions d’euros. Per pal·liar-ho s’han triplicat els impostos, concretament el tema de la contribució urbana ha sigut un escàndol… Són coses que evidencien que els últims anys Xàtiva no ha tingut una gestió responsable, ja que el més normal era haver estalviat i haver-se preocupat de cobrir les necessitats bàsiques dels veïns.

En què es diferenciarà Roger Cerdà d’Alfonso Rus?

La meua forma d’entendre l’alcaldia i el govern de la ciutat és completament oposada. Vull ser un alcalde que escolte a tot el món, que es deixe el carnet del partit a la porta de l’Ajuntament per ser un alcalde de tots i de totes, un alcalde que estiga pendent de que la ciutat evolucione i siga pròspera i, sobretot, amb un talant dialogant, participatiu i amb una gestió transparent. Vaig a ser un alcalde honrat i mai l’ombra de la corrupció estarà lligada al meu nom.

Has mostrat la intenció de pactar amb Esquerra Unida i Compromís. Per què vols comptar amb les dos formacions?

Des de primer hora ho teníem clar. Més enllà de l’aritmètica estan les persones, les sensacions i els projectes. Tant amb Esquerra Unida com amb Compromís hem compartit una tasca intensa d’oposició a l’Ajuntament els darrers anys i açò ha generat fluxos positius en quant a les solucions que s’haurien d’aportar en diferents situacions. Més enllà de sumar 12 o 15, és important que tota aquella persona que vulga treballar per Xàtiva i fer les coses millor tinga un lloc en l’equip de govern. La situació actual requereix moltes mans, quantes més millor, pel que estem oberts a crear un govern amb mínim 15 regidors, sense descartar incorporar al representant de Ciudadanos.

Per últim, quina serà la primera mesura que duràs endavant una vegada sigues investit com alcalde?

La meua primera reunió serà amb tots els col·lectius que formen part del consell local d’acció social. Pense que el seu treball és fonamental per ajudar a les 700 famílies que estan en risc d’exclusió social a Xàtiva. S’ha de millorar el treball, s’han d’incrementar les aportacions que l’Ajuntament fa a aquests col·lectius i s’ha de revisar i augmentar la plantilla en Benestar Social per poder cobrir les màximes necessitats possibles. Aquesta és una situació d’emergència i serà el primer que posse en marxa el dia 15 de juny.