“Volem començar a treballar en un pla estratègic de ciutat a 10 anys vista”

El PSOE d’Ontinyent ha obtingut uns resultats molt importants a la ciutat, abastant una majoria absoluta molt folgada i que dona el recolzament de la ciutadania a un projecte continuista que Rodríguez va iniciar fa quatre anys. Anecdòticament, a la capital de la Vall d’Albaida s’han aconseguit una de les xifres més rotundes dels grans municipis de la Comunitat Valenciana. Per conèixer quines són les impressions del líder socialista, aquesta setmana hem parlat amb Jorge Rodríguez.

Colp d’autoritat el que deixen les urnes al vostre favor després d’obtenir 14 regidors a Ontinyent.

La valoració no pot ser més que positiva. Des del primer dia que vaig arribar al govern fa ja quatre anys vaig intentar governar per a tots. Tenia molt clar que quan s’està en l’alcaldia es governa un projecte comú, no per sols un sector determinat de població. El nostre objectiu era tendir ponts i treballar en un mateix sentit on tot el món que volguera aportar qualsevol idea i treballar per Ontinyent ho poguera fer amb independència del que pensaren o del que votaren. Està clar que s’ha aconseguit construir un projecte de ciutat que va més enllà de les línies divisòries dels partits i que ha aglutinat una immensa majoria. Estem profundament agraïts i al mateix temps amb una grandíssima responsabilitat i el cap molt gelat ja que volem tindre tota la humilitat del món per estar a l’altura de la confiança que s’ha dipositat en nosaltres.

La ciutadania us ha dit que aneu en el camí correcte i que recolza el treball que porteu fent en els darrers quatre anys.

Així ho veiem. Des del primer moment vam establir diverses línies de treball que coincideixen amb els pilars programàtics que hem defensat en la campanya electoral: volíem dur a terme una gestió eficient, amb polítiques de transparència i participació ciutadana i apostar per una política econòmica i social important per a la ciutat. Els resultats ens animen i ens reforcen per seguir treballar en aquest sentit.

És destacable el fet de ser dels pocs Ajuntaments amb majoria absoluta de la zona. Com ho valores?

No sols de la zona, jo diria de tota la Comunitat Valenciana. Si parlem del que es coneix com ciutats mitjanes, de més de 30.000 habitants, estem juntament amb Xàbia, Mislata, Vila-Real… Això sí, amb el 63% del vot, sols estem nosaltres. Tenim el millor resultat no sols de la història d’Ontinyent, sinó de tot el territori valencià.

Parlaves abans de tenir humilitat ara més que mai. En quin lloc queda l’oposició al teu parer després d’un colp tan dur?

Queda en el lloc on els ciutadans han decidit posar-la, especialment en el cas del Partit Popular, que ha estat profundament castigat. El PP ha obtingut el pitjor resultat de la seua història passant de 10 a 3 regidors però la resta d’oposició ha tingut una línia continuista: Esquerra Unida manté el seu regidor que havia perdut al 2007 i havia recuperat en els comicis de 2011; Compromís va aconseguir el tercer regidor la legislatura anterior sols per 20 vots per damunt del PSOE, perdent molt pocs vots en aquesta ocasió; a més, Ciudadanos entra per primera vegada. En aquest sentit, el major correctiu és per al Partit Popular i han de ser ells els que han de valorar-ho.

Ara que tens una majoria amplia, quins projectes t’agradaria continuar i engegar en els propers mesos?

Volem començar a treballar en un pla estratègic de ciutat. Hem viscut quatre anys molt intensos, però quatre anys dels quals era complicat mirar a llarg termini. Sempre dic el mateix, si un no sap si demà tindrà un plat de calent és molt complicat pensar com vas a estar d’ací 20 dies. Ara, superada ja aquesta situació, hem de plantejar un pla estratègic on es projecten les infraestructures i les diferents polítiques que volem desenvolupar amb la mirada posada en els propers 10 anys. Ontinyent té que mirar cap al futur i modernitzar-se. En aquest sentit volem treballar en diverses línies on destinarem molts esforços: continuar treballant com a ciutat intel·ligent de la ciència i la innovació, amb l’objectiu d’apropar l’administració al ciutadà i fer-la més àgil; seguir apostant per la Universitat i aconseguir una quarta titulació; apostar per la rehabilitació i per recuperar el nucli antic de cara a revitalitzar el turisme, l’hostaleria i el comerç; la reindustralització de la ciutat, treballant amb la resta d’administracions i també en l’àmbit local col·laborant amb els propietaris de les àrees del polígon industrial. A més, aquesta legislatura també se’ns obrin les portes perquè se’ns escolte en la Generalitat i, volent ser capital de comarca i una ciutat de serveis, hem de parlar de jutjats, de l’hospital, de l’escola oficial d’idiomes… coses molt senzilles com veure si la gent de la Vall d’Albaida pot traure’s a Ontinyent el carnet de conduir.

Supose que ja hauràs tingut la possibilitat de parlar i felicitar a Roger Cerdà. Com veus que el Partit Socialista recupere una ciutat com Xàtiva després de 20 anys, sobretot després d’impulsar en els últims mesos projectes en comú com l’Aliança de les Comarques Centrals?

El vaig felicitar en el seu moment i estic convençut que anem a col·laborar en moltíssimes coses, tal i com hem fet fins a hui amb Alcoi. Ara, se sumarà de segur Xàtiva i esperem que ho faça també Gandia.

Des de la teua experiència, li donaries algun consell?

Em pareix un tant atrevit fer-ho, però el que sí li diria és que seguisca estant igual d’enamorat de Xàtiva com ho ha estat fins a hui, que es deixe la pell per ella i que sàpiga construir els consensos suficients per aconseguir superar els darrers 20 anys de govern.