“Volem que els canalins estiguen a gust amb el seu poble i que la gent de fora ens conega més”

Sant Antoni Abad o Sant Antoni del Porquet és sense cap dubte el sant més popular d’aquest mes de gener que acabem d’estrenar. Finalitzades les festes nadalenques, ja són moltes les localitats valencianes les que es preparen per a festejar-lo. Però si parlem d’un municipi que visca intensament aquests dies aquest no és un altre que Canals, amb la Foguera més gran del món i jornades molt particulars i úniques com el dia dels Parells que tenen lloc entre el 16 i el 18 de gener. Unes festes que atrauen fins a la localitat canalina a milers de visitants de tots els punts d’Espanya i que hem repassat amb el seu alcalde, Ricardo Cardona.

Malgrat que ja hem tingut molts actes previs, fins aquest divendres no comencen de veritat els dies grans de Sant Antoni. A escasses hores de donar el tret d’eixida, com es presenten les festes majors de 2015?

L’avançament de la festa ha sigut magnífics. La capacitat d’atracció que ha tingut Sant Antoni, la quantia de festers que tenim enguany, i els actes complets i multitudinaris que hem celebrat han sigut extraordinaris. Les dos presentacions, a part de ser magnífiques, han atret moltíssima gent. En la representació de la Festera Major teníem el pavelló de gom a gom. Açò vol dir que la festa té tiró. Els actes previs que s’han proposat en la festa s’han desenvolupat d’una forma excel·lent i estem convençuts que els propers dies transcorreran d’una forma molt important.

Concretament el passat cap de setmana els carrers de Canals foren un formiguer de gent amb la Fira Outlet, la Fira Medieval…

Efectivament, el passat cap de setmana vam tenir el poble ple per l’oferta que vam preparar. Què més tenim que fer a Canals per què vinga la gent? He apostat per dotar de més atractius els dies previs de la festa, així la gent que ve a veure com va el muntatge de la Foguera, té la possibilitat de conèixer el comerç local amb la Fira Outlet, la sempre espectacular Fira Medieval pels carrers que envolten l’Església… I com no, com a novetat d’enguany, hem sumat el Museu Ricardo Tormo que ha comptat amb milers de visitants en pocs dies. L’Ajuntament i els festers treballen per a açò, per tenir el poble ple, que és el que ens interessa quan promocionem la nostra festa. Volem que els canalins estiguen a gust amb el seu poble i que la gent de fora ens conega més.

Aprofitant que ha fet menció al Museu Ricardo Tormo, quina és la valoració global de les primeres setmanes?

Fenomenal. La persona que està gestionant la seua obertura ens ha afirmat que en un sol dia es quantificaren més 600 persones, mitjançant una entrada simbòlica que es reparteix als visitants. Ha vingut gent no sols de diversos punts de la Comunitat, sinó també agrupacions moteres de llocs com Albacete. Pensem que el Museu pot influir en que aquesta intenció que hem comentat abans, tenir Canals ple de gent i que es promocione la nostra festa tan particular.

Quina importància tenen les festes de Sant Antoni per al municipi?

Tenim una festa autòctona i molt particular. Malgrat que Sant Antoni se celebra en moltíssims pobles, en cap lloc és com a Canals. Tenim la festa ancestral de la Foguera, dels Parells… És una festa molt tradicional, arrelada a les creences religioses i sense un inici clar, amb reminiscències borgianes. Són declarades d’Interès Autonòmics, malgrat que per a nosaltres són d’interès internacional. És una cosa que veiem nosaltres al carrer, ja que ve gent de tots els punts del món… L’any passat va venir un autobús de França, també venen tots els anys una concentració de caravanistes de molts llocs d’Espanya, o estrangers que venen en aquesta època a la zona.

És característic que, malgrat la situació econòmica actual, hi haja una sol·licitud de festers fins l’any 2079.

És molt curiós i és una mostra més que la gent que envolta el nostre poble vol continuar amb aquesta tradició. En aquest sentit, hem de fer que perdure en el temps i que es mantinga com està dissenyada, ja que arriba fins a hui sense cap canvi, de la mateixa forma que es feia fa segles.

A més té altres particularitats, com el dia dels Parells o denominacions com la Festera de Gràcia, el bon temps que sempre fa…

Així és. Per exemple, es diu la Festera de Gràcia ja que al terratrèmol de 1729, que va afectar a tots els pobles, destruint fins i tot el Castell de Montesa i la Seu de Xàtiva, a Canals no el va tocar. Des d’aleshores es diu “de Gràcia”, donant les gràcies. Un altra curiositat és que mai s’ha hagut d’aplaçar o cancel·lar la festa degut a l’oratge, i és degut a una ofrena d’ous que té lloc per part de la representació de les dones de la festa al Convent de les Clarisses, que perduren a Canals, i elles vetlen perquè el temps ens respecte.

Canals té la Foguera més gran del món, i està acreditat.

Sí, ja que així eixim al llibre Guiness dels Rècords. Possiblement molta gent ho desconeix, però així és. Han hagut anys que ha sigut inclús més gran que la que està acreditada oficialment, però no podem cridar-los tots els anys!

Quin és el futur de la festa?

Que siga reconeguda com a festa d’Interès Turístic Nacional. Seria molt important no sols pel ressò, sinó també per les subvencions econòmiques que ens arribarien. Per a açò necessitem 20 intervencions internacionals que parlen sobre ella i que de segur les tenim, però ara estem recopilant els documents. Sabem que l’any passat vam tenir ací al New York Times, però no tenim l’article en concret, que és el que ens demana l’estat espanyol. D’altra banda, el futur també passa per seguir reglamentar tot el que envolta la festa, i per a açò portem temps treballant amb el Consell de la Festa. Hi ha que regular fins i tot la mida de la Foguera, per exemple, els vestits de canalina, el recorregut dels Parells… Així evitarem problemes. És veritat que cada any els festers ho volen fer millor, però el fer-ho millor no vol dir fer més. Per aquest motiu, creiem que més que limitar, el futur passa per reglamentar la festa.

En tots aquests anys com a alcalde, quin ha sigut l’extra que ha aportat?

Hem anat afegint actes i atractius per a que abans de la festa ja s’escolte el nom de Canals i, com hem dit abans, estiga el poble replet de visitants jornades abans dels dies pròpiament grans. Aquest any cau en cap de setmana, que està molt bé, però quan cau entre setmana hem tingut més complicacions que hem intentat pal·liar amb diferents propostes com, per exemple, les Jornades Santantonianes.

Els festers treballen, el poble aporta una part important de la festa, però l’Ajuntament també la recolza amb diferents inversions.

La festa la deleguem en gran mesura als festers, que fan diversos cartons amb els que el poble de Canals subvenciona la festa en gran mesura. Però l’Ajuntament, òbviament, també fa una aposta important i aporta totes les infraestructures que es necessiten. Aquest any hem fet una inversió de més de 100.000 euros. Encara que parega que no fem res, l’Ajuntament ho munta quasi tot.

Finalment, a nivell personal, quin és el moment que més espera?

L’acte del primer vitol que es realitza en l’Ajuntament. Però no perquè jo siga alcalde, ja que abans de ser-ho ja venia i m’emocionava per la sensibilitat que té. És el moment en el que la bandera de Sant Antoni s’entrega als festers durant aquests tres dies de festa i finalitza amb un vitol que realitzen les persones que abarroten la plaça en commemoració a tots aquells que han vingut a aquest acte i ja no poden estar ací. Aquesta iniciativa la vaig proposar fa uns any i la veritat és que és un moment molt emotiu. A mi també m’agrada molt el dia dels Parells, i aquest any tindré l’oportunitat de ser portador, una cosa que em faltava ja que ho he sigut quasi tot en la festa, pel que serà un any també molt especial.