“Volem trencar la barrera que diu que la cançó d’autor no és per a tots els públics”

El mite de la cançó d’autor i pare de múltiples himnes, Paco Ibáñez, va omplir dissabte passat el Gran Teatre de Xàtiva en el seu concert al Festival Música i Lletra (MiL). Aquest cap de setmana, el darrer del MiL, actuaran els referents del folk valencià, Miquel Gil i Mara Aranda, en un doble concert, hui, en el que tots dos presenten disc. Ahir tenia lloc la nit més roquera amb la cantautora degana de la cançó basca Anari, i la revelació valenciana d’enguany, el premiat cantautor de la Safor, Carles Pastor. El MiL va començar divendres passat amb la festa de presentació amb el cantautor per a xiquets i grans Dani Miquel. També es va celebrar la final del MiL Descobreix en el que el duo valencià format per Laura Esparza i Carlos Esteban i la seua cançó “Ones” va guanyar. Hem parlat amb Feliu Ventura, director tècnic del festival.

 

El darrer va ser un cap de setmana replet d’actes al MiL. Quin és el balanç?

A nivell artístic estem molt contents tot i que vam tindre problemes per la pluja i vam traslladar el certamen MiL Descobreix al hall del Gran Teatre. Al final, el que semblava un problema greu es va convertir en un bon començament de festa, amb la participació de molts xiquets i xiquetes al concert de Dani Miquel i a la posterior votació del certamen. Els concerts de la nit van ser d’una gran qualitat amb Roger Mas i Clara Peya, que porta un discurs artístic molt impactant. A més, per primera vegada al festival vam fer un intermedi entre les actuacions per oferir la consumició gratuïta patrocinada per La Socarrada, oferint un espai de distensió molt positiu.

Un cap de setmana que es va completar amb l’èxit de Paco Ibáñez.

Va ser una actuació de dues hores amb un ple absolut al Gran Teatre. Era la seua primera vegada a Xàtiva i va ser el resum perfecte del que va ser el cap de setmana.

A destacar, també, la presència dels més menuts en la vesprada de divendres.

Volem trencar la barrera que diu que la cançó d’autor no és per a tots els públics i ho vam demostrar ja que els més menuts van gaudir de les cançons i, amb un molt bon criteri, van atorgar el seu propi guanyador.

Pel que fa al propi MiL Descobreix, quina ha estat l’acceptació?

Va ser un certamen amb una qualitat artística molt bona, amb gent de València i, fins i tot, de Màlaga. Laura Esparza i Carlos Esteban van ser els guanyadors amb la seua proposta anomenada “Ones”.

Podem dir que el festival ja s’ha convertit en tot un referent de la cançó d’autor?

Pense que sí. Anem poc a poc i cal una miqueta més. Açò no és immediat ni ràpid i el públic anirà creixent, convertint-nos en un festival de referència a tot el país.

Aquest dissabte conclou el festival amb Mara Aranda i Miquel Gil. Per què recomanes als nostres lectors a gaudir d’aquests concerts?

Són dos presentacions de disc amb unes propostes que conjuguen la música més d’arrel dintres de la cançó d’autor. És la nit més folk, sobretot amb el concert de Miquel Gil que és tot un referent de la nostra música.

 

(Imatge de Juan Miguel Morales).