“Volem una Fira de comboi i alegria, però també de seny i coneixement”

Canals ja viu de ple la Fira de Setembre. Després de la seua inauguració aquest darrer dijous i dels seus primers actes, per davant quedes dos caps de setmana replets d’activitats per tot tipus de públic. El mal oratge que s’està registrant no fa perillar gran part del programa previst per a l’edició d’enguany. L’alcaldessa Mai Castells ens ho explica.

Arriba una edició més de la Fira de Setembre.

L’arribada de la Fira de Setembre sempre ha sigut un motiu il·lusionant, de comboi. És una de les nostres festes més importants, després d’unes festes patronals de Sant Antoni amb molta més envergadura. La Fira cau en una data molt bona, a finals de l’estiu, una època on es pot fer comboi al carrer per gaudir de tots els actes des del matí fins la nit.

Enguany l’edició és un tant atípica pel mal oratge.

Hem hagut de reorganitzar a marxes forçades els actes dels darrers dijous i divendres i els d’aquest primer cap de setmana. Hem fet un treball urgent per poder gaudir de la festa malgrat l’oratge. A grans trets, tot el que anava a realitzar-se a la carpa i al pont del riu tindrà lloc al Pavelló Municipal Ricardo Tormo, un espai ampli, on caben les barres i que està al centre de Canals. Entre diferents actes destacaria la nit de les disfresses, que tindrà lloc dissabte, i que realitzarem al Pavelló. Depèn de l’oratge en eixe moment valorarem fer una desfilada amb un recorregut més curt. Sí que m’agradaria tranquil·litzar a la gent que va a disfressar-se ja que anem a tindre orquestra i seguirem amb la nit de festa com estava previst.

Altre acte destacat que sí varia de dia és la mostra de paelles.

Anem a intentar salvar tots els actes en la mesura del possible. Hem passat les paelles al següent cap de setmana, seran diumenge 22 de setembre a la zona jove “Quatre Camins”. La Fira d’Artesania també l’hem traslladada al segon cap de setmana.  Hem traslladat tot el que hem pogut tenint en compte que el proper cap de setmana té molts actes. Estem barallant poder traslladar alguna de les activitats programades al proper 9 d’Octubre, un dia festiu i que també acompanya per poder celebrar alguna activitat. Esperem que ens faça bon oratge ja que és un cap de setmana molt intens, replet d’activitats, amb protagonisme per als Moros i Cristians.

Uns Moros i Cristians que estrenen acte enguany.

Sí, serà l’acte de pregó el proper divendres. Vindran a l’Ajuntament i els acompanyarem a la zona on tindrà lloc el pregó, a l’Avinguda Vicent Ferri, dalt del retén de la Policia Local. El primer pregoner serà el nostre company, el regidor de Cultura Miquel Alventosa. Després farem una cercavila i finalitzarem l’acte amb un sopar. Els Moros i Cristians poc a poc van fent-se el seu lloc i tenen moltes ganes de formalitzar aquesta festa, de donar-li la serietat que els pertoca. El sopar al carrer del proper cap de setmana va a marcar un abans i un després.

Una Fira que destaca per l’ampli ventall de propostes, per a tots els gustos i tots els públics. Què destacaria?

Destacaria que tenim una Fira amb actes on poden gaudir des dels més menuts fins als més majors. Si l’oratge ens ho permet, per als més menuts tenim actuacions i espectacles al carrer durant tota la setmana, a diferents parcs del municipi. Per a la gent gran tenim l’espectacle de “Los Brincos” al Pavelló. Per a la gent jove tenim diverses discomòbils, amb l’espectacle destacat de la Tallarina, i per a la gent un poc més major hem preparat l’espectacle “Remember” o el tribut a “Queen”, que em fa especial il·lusió com a gran seguidora que sóc del grup. Cal recordar que li donem la importància que tenen a les nostres pedanies, amb diferents actes previstos. Altra cosa a destacar és l’acte dels sopars al carrer que volem traslladar a altre dia, un acte molt important que fa comboi, que permet a veïns i veïnes a eixir amb l’entrepà, fer barri, fer colla, fer ambient… La nova regidora de Fira, Celia Bononad, que està fent un gran treball des del primer moment reunint-se amb totes les associacions,  em comenta que té moltíssimes ganes de que torne aquesta festa al carrer i a les nostres places com es feia antigament.

Imaginem que enguany ha tingut poc temps per dur endavant una reorganització de la Fira. De cara a futures edicions, cap on ha d’encaminar-se aquesta celebració?

Personalment m’agradaria una Fira a l’abast de tota la ciutadania, una Fira on tots puguen donar la seua opinió per, després, des de l’Equip de Govern recollir-la i intentar que totes aquestes sensacions puguen estar reflectides al programa. La d’enguany és una Fira que estava quasi totalment organitzada per l’anterior regidora de Festes, Celia Ibáñez. No està gens malament però ens ha vingut donada. De cara al futur volem donar-li més veu al poble en la confecció de la Fira.

Com a ciutadana, com a canalina, què és el que més li agrada o el moment que més espera?

Sempre he gaudit moltíssim la Fira. M’agraden tots els actes. És veritat que al llarg de la meua vida, depenent de la meua edat, m’he anat centrant en diferents activitats. La Mai amb 19 anys tenia més energia! Però si que és veritat que tinc la mateixa il·lusió de quan els meus pares em portaven a la fireta; quan eixia amb les meues amigues a sopar… Enguany anem a tindre l’actuació de “Bajoqueta Rock” i recorde que fa un grapat d’anys ho vaig passat d’allò més bé amb les meues amigues a un concert d’ells. Com dic, he anat gaudint-les depenent del moment de la vida.

Canals és reconeguda a tot arreu per les seues festes de Sant Antoni. La Fira de Setembre es presenta com una oportunitat?

Totalment. Són festes diferents, tant per les dates, com per la seua vessant més religiosa les primeres i més lúdica les segones o per la participació d’uns festers. Les dos es viuen amb la mateixa intensitat i amb la mateixa alegria. Canals obri les seues portes a tota la gent que ens vulga visitar i són importants i una oportunitat per a l’economia local ja que hi ha un increment substancial de visitants.

La Fira de Setembre és la celebració que tanca l’estiu a la zona. Per què convidaria als nostres lectors a gaudir d’ella?

Els convidaria a gaudir-la, en la mesura del possible, de tots els actes programats. Volem que la gent vinga. Canals és un poble obert, que li agrada acollir als visitants. M’agradaria fer una crida al seny i al coneixement, volem que tot el món siga respectuós, sobretot amb les xiques, que siguen conscients que el “no és no”. Volem una Fira de comboi i alegria, però també de seny i coneixement. També m’agradaria al veïnat demanar-los paciència i empatia ja que degut a l’oratge hem centrat la festa en un únic punt pel bé de tot el municipi i perquè tots puguem gaudir d’aquestes festes tan esperades.