Xateba entrega a l’alcalde un document contra la figura de la reina de la Fira de Xàtiva

  • Roger Cerdà es reuneix a l’Ajuntament amb una delegació de l’associació per la igualtat i contra la violència de gènere

L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, rebia dimecres a representants de Xateba, Associació per la Igualtat i contra la Violència de Gènere, per tal d’atendre la postura d’aquest col·lectiu sobre l’elecció de la reina de la Fira i la participació de les dones en aquesta festa. Cerdà ha volgut destacar que dóna “la màxima importància a la qüestió de la igualtat de gènere. Apostem fortament per avançar en aquesta matèria i això es palesa en la composició del mateix equip de govern, en l’elecció de les tinences d’alcaldia i en l’estructuració de les regidories. És la primera vegada en la història que l’Ajuntament té una regidoria de la Dona amb entitat pròpia i separada de Benestar Social. Aquesta delegació tindrà dotació pressupostària en el proper exercici”.

L’alcalde seguia comentant que s’està buscant un espai adequat per instal·lar la Casa de la Dona, dependència on se centrarà la gestió de les polítiques adreçades a fomentar la igualtat de gènere. Segons Cerdà, “la Casa de la Dona ha d’ocupar un lloc digne i funcional que responga a la importància de la seua tasca”. Respecte del debat suscitat al voltant del procés d’elecció de la reina de la Fira, l’alcalde ha insistit que “havíem de donar solució a la necessitat d’organitzar la Fira en molt poc de temps. Per tant, hi haurà canvis significatius, però no serà al 100% el model de Fira que volem. En aquest sentit, tant l’assumpte de la reina com altres que estan presents en el carrer seran sotmesos a un procés de participació ciutadana per tal que la gent trie el model de Fira que vol per a la ciutat”.

Per la seua banda, les representants de Xateba presentaren a Cerdà un memoràndum amb les conclusions de la reunió oberta que celebraren el passat 9 de juliol a la seu de l’associació de veïns del Barri Nordoest per debatre sobre l’existència de la figura de la reina de la Fira. En aquest escrit es manifesta el rebuig de l’associació cap a aquesta figura, “tant per la funció protocol·lària i sense responsabilitats reals, com per representar un model de la dona basat en estereotips sexistes”.

A l’escrit també figura la intenció d’evitar l’enfrontament, exposant que el que es pretén és “trobar models de consens i respectuosos amb els models participatius de les dones a la Fira de Xàtiva”. El resum continua expressant “que el debat i la crítica es valoren com a necessàries i saludables, tot i tenint en compte que les legislatures anteriors no hem pogut realitzar-les per no sentir-nos escoltades”.