Xateba espera l’eliminació de la figura de Reina de la Fira d’Agost

El resultat de les eleccions ha estat rebut per XATEBA, Associació per la Igualtat i contra la Violència de Gènere, amb, afirmen, “enorme satisfacció ja que dóna el Govern de la ciutat a tres forces polítiques que formalment van subscriure un acord en el qual es comprometien a mesures i iniciatives destinades a millorar de forma considerable la vida de les dones de la ciutat. Aquest acord, al que s’anomena Xàtiva Violeta, implica compromisos molt concrets en matèria d’ocupació, de conciliació, de lluita contra la violència de gènere … però sobretot suposava un missatge contundent de suport a les dones en defensa de la seua dignitat”.

XATEBA no s’ha reunit formalment encara amb el nou Alcalde de la ciutat per iniciar aquesta col·laboració necessària que permeta resultats. La creació de la Regidoria de la Dona a càrrec de Cesca Chapí Albero, feminista de reconegut compromís, és per a XATEBA “un enorme avanç en la mesura que suposa l’assignació de responsables i mitjans suficients per afrontar les tasques plantejades.

Però no ho és tant, afirmen, “la decisió adoptada en relació a l’existència de la Reina de la Fira d’Agost perquè entenem que aquesta figura suposa repetir un patró caduc i sense cap utilitat, que reitera un missatge manipulador i denigrant per a les dones. Evidentment, no rebutgem cap iniciativa que reconega el valor de les dones de la ciutat, però és requisit bàsic que estiga basat en qualitats dignes de ser reconegudes i valorades”. Però, afirmen “ser Reina de la Fira d’Agost de Xàtiva, tal com descriuen les bases publicades, només s’exigeix tenir una edat determinada i haver nascut a la ciutat, sent el paper assignat purament protocol·lari i mancada de contingut, com a figura decorativa de valor purament ornamental”.

XATEBA és conscient que “el nou alcalde i equip de govern ha assumit molt recentment les seues responsabilitats i entenem que es fugi de decisions precipitades, com s’al·lega per justificar la decisió presa, però resulta molt decebedor que en relació al paper de les dones, es renuncia fer palès aquest canvi tan aclamat i esperat per la ciutadania. A la Fira d’Agost, com en les Nits al Castells, era possible i necessari introduir millores que acreditaran la voluntat d’innovar precisament en els aspectes que més humiliants i denigrants han resultat fins a la data. Amb voluntat i valentia política, hagués estat possible simplement no recuperar la figura de la Reina en aquesta primera edició, i fer després les consultes necessàries per a determinar un nou model”.

Per últim XATEBA afirma que afronta “aquesta nova etapa de l’Ajuntament amb enorme expectació, oferint la seua màxima col·laboració però sense renunciar en cap cas a manifestar el seu desacord de forma constructiva, en defensa dels drets de les dones, com ha vingut fent durant els últims 10 anys”. Anuncien que de forma immediata sol·licitarà formalment una entrevista amb l’alcalde i la Regidora de la Dona per donar a conèixer les seues argumentacions sobre aquest tema i plantejar-li les seves propostes amb vista a l’aplicació del programa de la Xàtiva Violeta que consideren fonamental.