Xàtiva acull hui el XII Encontre Interdiocesà de Confraries i Germandats de Setmana Santa

  • S’espera que visiten la ciutat al voltant de 300 confrares de les tres Diòcesis de la Comunitat Valenciana

Confraries i Germandats de Setmana Santa de les tres Diòcesis de la Comunitat Valenciana (Segorbe-Castelló, Orihuela-Alacant i València), visiten Xàtiva hui. Concretament, des de les 9 hores començarà l’acollida als assistents a la Casa de Cultura.

La comissió organitzadora de la Germandat de Confraries de la capital de la Costera ha preparat un atapeït programa d’activitats, benvinguda, salutació institucional, visites guiades, Eucaristia presidida pel bisbe auxiliar de València, Monsenyor Sr. Arturo Ros, dinar de germanor, i una exposició de totes les Imatges que participen en la Setmana Santa Setabense. Una mostra que s’organitza per primera, i qui sap si última vegada, a la Col·legiata on estaran les Imatges titulars (que ja ho van fer en la Diocesana de 2010) i totes les Imatges de Clavaris, una magna exposició que les Confraries de Xàtiva, volen mostrar als visitants i als fidels i amics de la ciutat.

A la vesprada hi haurà altre acte molt especial. Amb moltes novetats i la participació de les Confraries, tornarà a representar-se “El so dels Imatges” que es va presentar en 2017, i que va aconseguir un èxit molt recordat.

La Banda Simfònica de la SM “La Primitiva Setabense” de Xàtiva serà l’encarregada d’interpretar les marxes processionals que identifiquen a la Setmana Santa Setabense en l’acte central de la Trobada. L’acte se celebrarà des de les 17 hores al Gran Teatre. La Banda, baix la direcció del seu mestre titular Saül Gómez, interpretarà marxes tradicionals de les processons de la Setmana Santa de Xàtiva com “Mektub” (Mariano San Miguel), “Tosca” (Puccini) o “Mater Mea” (Ricardo Dorado), a més d’altres d’estrena més recent com “Hossana in Excelsis” (Óscar Navarro) i “La madrugá” (Abel Moreno).

Els compositors de Xàtiva estaran representats en la “Marxa fúnebre n. 3” del fill adoptiu de la ciutat Attilio Bruschetti, i el motet anònim “Eram quasi agnus innocents” adaptat per a banda pel director honorari de la Vella, el xativí Francisco Perales Ferre.

L’acte de cloenda està organitzat per les Juntes de Germandats de les tres Diòcesis participants i està basat en l’espectacle creat fa dos anys per a la Germandat de Confraries de la Setmana Santa Setabense pel també músic de la Primitiva i director de banda Francisco Sánchez Roca. La música estarà acompanyada per la projecció de vídeos d’Imatges i fotografies que Lorenzo Segarra ha preparat per a situar les representacions musicals i els diferents sons i peculiaritats que fan que la Setmana Santa de Xàtiva siga tan entranyable i particular.

Des de la comissió agraeixen “a tota la gent que ens està ajudant perquè aquest esdeveniment tinga el desenvolupament que tots volem i esperem. Ajuntament, Cabildo, Confraries, empreses, col·laboradors i amics, moltes gràcies a tots”, destaquen.

 

LORENZO SEGARRA . MEMBRE DE LA COMISSIÓ ORGANITZADORA DEL XII ENCONTRE INTERDIOCESÀ

“L’Encontre Interdiocesà és una gran oportunitat per mostrar Xàtiva”

En què consisteix aquest encontre?

És un dia on Confraries i Germandats de les tres Diòcesis que componen l’Arxidiòcesi de València venen a una població que cada tres anys repeteix Diòcesi. A diferència del que vam fer en la Diocesana celebrada al 2010 en Xàtiva, on totes les poblacions van vindre a mostrar-nos les seues Setmanes Santes, en aquesta ocasió és Xàtiva qui es mostra als visitants.

Per què és tan important acollir aquest esdeveniment?

La seua importància es veu en el procés d’elecció de la seu, amb una votació on vam competir amb altres ciutats importants de la zona. És un esdeveniment que cal guanyar-se, que molts municipis volen acollir. Estem representant a la Diòcesi de València i per aquest motiu és tan important. Nosaltres ens vam presentar amb el suport destacable de l’Ajuntament de Xàtiva, encapçalat per l’alcalde Roger Cerdà, i del regidor, en aquell moment, Jordi Estellés, que des de primer moment es va bolcar en fer-ho possible i cal recordar aquests dies la seua tasca. La resposta institucional ha estat molt positiva ja que és una gran oportunitat per mostrar la ciutat. Per exemple, van a realitzar-se visites guiades entre els assistents a diferents espais de Xàtiva. Una curiositat és una visita que ens han demanat des de la Diòcesi Segorbe-Castelló per veure l’Església de la Immaculada, la Beneficència, on hi ha uns retaules de Sant Pasqual Bailón.

Quanta gent s’espera?

Al voltant de 200 persones vindran d’altres municipis, duplicant l’assistència en altres encontres. Xàtiva no té un lloc on poder albergar més de 280 persones per dinar i hem tingut aquest problema per acollir a la gent assistent. Però la resposta ha estat fantàstica.

Un dels fets més destacats és l’exposició que té lloc a la Seu.

Per primera i possiblement única vegada en la història, totes les Imatges que processonen pels carrers de Xàtiva estaran físicament en la Seu, tant Imatges titulars com Imatges de clavaris. És un fet importantíssim i que està obert a tota la ciutadania. També es pot visitar, fins dimarts 11, una exposició de fotografies antigues i de les premiades en els Salons de Fotografia, a la primera planta de la Casa de Cultura.

A destacar, també, el concert al Gran Teatre.

Serà la reposició del que es va fer en 2017, “El so de les Imatges”.  Va ser un concert realitzat per la Música Vella dirigit per Paco Sánchez Roca, un dels impulsors de la idea en el seu moment. És una oportunitat per gaudir dels fantàstics concerts que les bandes realitzen per els nostres carrers  durant la Setmana Santa, i fer-ho  d’una manera audiovisual, amb vídeos que anaven al segon amb la música. En aquesta ocasió, hem realitzat una proposta completament nova, hem refet 13 vídeos i hi haurà moments on, a més de la música, escoltarem els sons de la Setmana Santa Setabense. Els interessats podran adquirir les poques entrades que queden abans de l’acte.

Quina ha estat la resposta de les Confraries de Xàtiva?

Hi ha de tot, no totes responen a la Germandat conforme deurien i hi ha Confraria que no li presta interés a les coses que organitzem. Alguna Confraria ha tingut que demanar més entrades i altres les han tornat.